4/6/10

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε από το 1972 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, αποτελεί, σήμερα, έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς θεσμούς για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Xαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας
04/06/2010

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε από το 1972 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, αποτελεί, σήμερα, έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς θεσμούς για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η Ημέρα αυτή εστιάζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην ανάγκη για διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, παρακινεί το κοινό και του παρέχει το δικαίωμα να καταστεί ενεργός παράγοντας στα περιβαλλοντικά δρώμενα, τονίζει την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στάσης προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ενισχύει την προσπάθεια για δράση.

Το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος φέτος είναι η βιοποικιλότητα. Βιολογική ποικιλομορφία – ή βιοποικιλότητα – είναι ο όρος που δίνεται στα διάφορα είδη ζωής και περικλείει όλα τα είδη και οικοσυστήματα που αποτελούν τη ζωή στη Γη. Η βιοποικιλότητα που απολαμβάνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα 3.5 δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης, διαμορφωμένης από φυσικές διαδικασίες και την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των ανθρώπων. Διαμορφώνει τον ιστό της ζωής του οποίου αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι και πάνω στον οποίο εξαρτιόμαστε ολοκληρωτικά. Η βιολογική ποικιλομορφία της Κύπρου όπως και κάθε κράτους είναι αποτέλεσμα εκατομμυρίων χρόνων φυσικής εξέλιξης. Οι κλιματικές, γεωλογικές και βιο-φυσικοχημικές συνθήκες, η απομόνωση της Κύπρου, ως νησί και η γειτνίαση με τρεις ηπείρους, οδήγησαν σε μια ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας η οποία θεωρείται μοναδική.

Παρά τη ζωτική σημασία της, ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Η εξαφάνιση των ειδών συνέβαινε πάντα σαν φυσικό φαινόμενο, ο ρυθμός εξαφάνισης, όμως, έχει αυξηθεί δραματικά σαν αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η ραγδαία ανάπτυξη του 20ού αιώνα έχει υποβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής, προκαλώντας σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις.

Μέσα από καταστροφικές εμπειρίες, έγινε πλέον κατανοητό ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά αυτά περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Έτσι τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν αξιοσημείωτες προσπάθειες και υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα για την απάμβλυνση των προβλημάτων αυτών.


Θεμελιώδης παράγοντας στην επιτυχία των προσπαθειών αυτών, αποτελεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως η περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στους μελλοντικούς ηγέτες της κοινωνίας μας.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό μοχλό στην προώθηση τόσο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού όσο και της προστασίας της βιοποικιλότητας και, γενικότερα, του περιβάλλοντος. Μόνο μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι δυνατόν η κοινωνία να κατανοήσει την πολύπλοκη φύση του περιβάλλοντος και να καλλιεργήσει τις γνώσεις, αξίες, στάσεις και ικανότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική και υπεύθυνη συμβολή στην αποφυγή και επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Αγαπητά μου παιδιά,

Όσα και αν κάνουμε εμείς οι μεγάλοι, στο τέλος εσείς είσαστε που θα κληρονομήσετε το περιβάλλον μας και τη γη μας. Εμείς, κάναμε πολλά λάθη τα οποία σήμερα προσπαθούμε όλοι να διορθώσουμε. Αυτό, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά είναι πλέον ανεπανόρθωτη.

Σας ζητώ να δώσετε το μήνυμα στους φίλους σας, στους γονείς σας και σε όλο τον κόσμο ότι η προστασία του περιβάλλοντός μας αποτελεί υποχρέωση, αλλά και καθήκον όλων για να μπορέσετε πρώτα από όλα εσείς, τα παιδιά, να μεγαλώσετε και να χαρείτε όλα αυτά που η φύση μάς έδωσε.