4/6/10

Προσφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου προς την Α.Α. τον Πάπα Ρώμης κ.κ. Βενέδικτο ΙΣΤ’ Εκκλησία Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας στην Πάφο


04/06/2010

Αγιώτατε Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης κ. Βενέδικτε,
Καλώς ήλθατε στη Νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων!
Καλώς ήλθατε στην πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία, που ίδρυσαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος!

Καλώς ήλθατε στην Εκκλησία των Αποστόλων, διά την ίδρυση της οποίας το Πνεύμα το ΄Αγιο τους ξεχώρισε από τους άλλους αδελφούς και τους απέστειλε προς τα Έθνη!



«Ούτοι μεν ουν εκπεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον. Και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον του Θεού εν ταις συναγωγαίς των Ιουδαίων … (Διήλθον) δε την νήσον άχρι Πάφου …» (Πραξ. ιγ΄, 4-5).

Σ΄ αυτόν εδώ τον χώρο, Αγιώτατε, ευρίσκοταν η Συναγωγή των Ιουδαίων και από αυτόν εδώ τον χώρο απηύθυναν τον λόγο του Θεού προς τους Ιουδαίους ο Βαρνάβας και ο Παύλος.

Αλλά, «ο Λόγος του Θεού ου δέδεται» (Β΄ Τιμ. β’, 9). Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν το Πνεύμα της Αγάπης του Σαρκωθέντος, Σταυρωθέντος και Αναστάντος Κυρίου να παραμείνει περιωρισμένο ανάμεσα στους Ιουδαίους. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο «ινα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόληται, αλλ΄ έχη ζωήν αιώνιον (Ιω. γ΄,16).

Εντολή του Αγίου Πνεύματος ήταν να απευθυνθούν και προς τα Έθνη. Έτσι, όταν ο Ρωμαίος, Ανθύπατος Σέργιος Παύλος, «ο συνετός», κατά τον Λουκά, προσεκάλεσε τους Αποστόλους «ακούσαι τον λόγον του Θεού» (Πραξ. ιγ΄ 7), ούτοι μετά χαράς προσήλθον εις τον απέναντί μας χώρο, όπου βρισκόταν η πολιτική διοίκηση του νησιού, για να διαλαλήσουν τον λόγο του Θεού, για πρώτη φορά, και στους εθνικούς.

Στο σημείο αυτό «ο Βαρνάβας και ο Παύλος αντήλλαξαν τους ρόλους τους. Εδώ είχε θέση όχι ο Κύπριος, αλλά ο Ρωμαίος Πολίτης».

Από της ώρας αυτής ο Παύλος είναι ο αρχηγός της Ιεραποστολής. Γίνεται δε και αλλαγή του ονόματός του. Ουδαμού πλέον στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται το όνομα Σαύλος, αλλά Παύλος.

Σ΄ αυτήν εδώ την πόλη λαμβάνει χώρα το πρώτο θαύμα του Αποστόλου, που καταγράφεται στας δέλτους της Καινής Διαθήκης. Εδώ επίστευσε ο πρώτος Ευρωπαίος επίσημος και βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Εδώ έπεσε το πρώτο επίσημο οχυρό της ειδωλολατρείας, και στη θέση της στήθηκε περίλαμπρη η δόξα του Σταυρού, η οποία έμελλε σταδιακώς να καλύψει ολόκληρη την Ευρώπη και να διαμορφώσει το ιστορικό της γίγνεσθαι.

Εντεύθεν άρχονται, Αγιώτατε, οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και εντεύθεν εκπηγάζουν οι πνευματικές της πηγές. Το βάθρο του χριστιανικού πολιτισμού της Ευρώπης άρχισε να οικοδομείται στο μέρος αυτό, όπου με ιστορική συγκίνηση ιστάμεθα. Γι΄ αυτό και δικαίως θεωρείται η Κύπρος ως η «Πύλη του Χριστιανισμού της Ευρώπης».

Εδώ στην Πάφο, μετά τα θαυμαστά αυτά γεγονότα που έλαβαν χώρα, καθιερώνεται πλέον ο Παύλος ως ο Απόστολος των Εθνών, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί ο μεγάλος σπορέας του άρτου της ζωής στη δική Σας καθέδρα και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη.

Αγιώτατε,

Από το 45 μ.Χ., που πάτησαν οι Απόστολοι το πόδι τους στο νησί μας, μέχρι σήμερα, η Εκκλησία της Κύπρου έχει μία διαχρονική καρποφόρα χριστιανική πορεία. Μέσα σ΄ αυτήν τη μακροχρόνια διαδρομή της διήλθε από «συμπληγάδες πολλές», έζησε νύκτες ασέληνες, εγνώρισε πολλούς κατακτητές, διήλθε «διά πυρός και ύδατος», αλλά, καθοδηγούμενη υπό του Παναγίου Πνεύματος, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και συνεχίζει να δίδει την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία της, εκπληρώνουσα τη θεήλατη αυτής αποστολή.

Αλλά - φευ - από το 1974 μέχρι σήμερα, η Κύπρος μας, και η Εκκλησία της, διέρχονται την πιο δύσκολη ιστορική τους καμπή.

Η Τουρκία, που μας επετέθη βάρβαρα και κατέκτησε με τη δύναμη των όπλων το 37% του πατρίου εδάφους μας, προχωρεί, με την ανοχή της δήθεν «πολιτισμένης» ανθρωπότητας, στην εφαρμογή των ανόσιων σχεδίων της, που συνίστανται πρώτα στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας, και ύστερα ολόκληρης της Κύπρου.

Εφάρμοσε και στην περίπτωσή μας ένα σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος. Εξεδίωξε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς από τις πατρογονικές εστίες τους και έφερε, και εξακολουθεί να φέρνει, εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους από την Ανατολία, αλλοιώνοντας έτσι τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου. Επιπρόσθετα, άλλαξε και όλα τα ιστορικά τοπωνύμια με άλλα τουρκικά.

Ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά λεηλατήθηκε ανελέητα και τα χριστιανικά μας μνημεία καταστρέφονται, ή πωλούνται στις αγορές των αρχαιοκαπήλων, σε μία προσπάθεια εξαφάνισης κάθε τινός του Ελληνικού και του Χριστιανικού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και με την παρούσα οδυνηρή δοκιμασία, η οποία από το 1974 ταλανίζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ο Πανάγαθος και Φιλάνθρωπος και Παντελεήμων Κύριος δεν θα αποστρέψει το πρόσωπο Αυτού από τον δοκιμαζόμενο λαό μας, αλλά θα μας χαρίσει την Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη, παρέχοντας έτσι την «πεπληρωμένη» χαρά που προσφέρει η παρουσία Του εις τας καρδίας ημών.

Στον αγώνα μας αυτό, Αγιώτατε, τον οποίο ο πάσχων λαός μας διεξάγει με την καθοδήγηση της Ηγεσίας του, θέλουμε να έχουμε και την ιδική Σας ενεργό συμπαράσταση. Προσβλέπουμε στη βοήθειά Σας, για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πνεύματος, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία.

Αγιώτατε,

΄Εχοντας τη χαρά να έχουμε εν τω μέσω της αγάπης μας Εσάς και τη Συνοδεία Σας, επιθυμούμε να Σας απευθύνουμε για μία ακόμη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας και εγώ προσωπικώς, το «ως ευ παρέστητε», ευχόμενοι ευχάριστη παραμονή.