4/6/10

Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στους δημοσιογράφους

04/06/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Κατά την έναρξη της ενημέρωσης ο κ. Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:



«Η έγκριση από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων της πρότασης νόμου για τη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας της μητρογονίας συνιστά εξόφθαλμη παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και του ίδιου του Συντάγματος που ρητά καθορίζει τις αρμοδιότητες της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι έκδηλα αντισυνταγματική αφού επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους. Είναι κατά την άποψή μας ανεπίτρεπτο η Βουλή των Αντιπροσώπων εν γνώσει της να νομοθετεί αντισυνταγματικά. Και εδώ βρίσκεται η ουσία του ζητήματος, ανεξαρτήτως αν η Κυβέρνηση δηλώνει ευαίσθητη και είναι από θέση αρχής υπέρ της άρσης των ανισοτήτων. Δεν μπορεί για ένα θέμα που μάλιστα δεν είναι σημερινό και εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση της οποίας οι συνέπειες είναι φανερές απλώς για να ικανοποιείται το αίσθημα μιας συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού. Η παραγνώριση των δεδομένων που συνηγορούν για μη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, φορτώνοντας μάλιστα την ευθύνη για την υλοποίηση της στην Κυβέρνηση, κατά την άποψή μας συνιστά λαϊκισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών. Για αυτό και προτίθεται να αναπέμψει το σχετικό νόμο στη Βουλή».

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην εξής δήλωση: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για διερεύνηση τρόπων αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Για το σκοπό αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκος Κυπριανού, ως απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρχισε σήμερα σειρά διερευνητικών επαφών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Avigdor Lieberman και τον Υπουργό Άμυνας κ. Ehud Barak. Ο κ. Κυπριανού θα έχει, επίσης, συναντήσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ήδη, έχει συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας και εντός ολίγου θα συναντηθεί και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Μ. Παπαηλία: Υπάρχει σύγχυση αναφορικά με το πραγματικό κόστος υλοποίησης της νομοθεσίας για τη μητρογονία, εάν και εφόσον υλοποιηθεί, διότι η «μπάλα» είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ποιο είναι κατά την Κυβέρνηση το κόστος;

Απάντηση: Η «μπάλα» δεν είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει το νόμο.

Μ. Παπαηλία: Η Βουλή την έχει στείλει την «μπάλα» στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Απάντηση: Και είναι και αυτό ένα θέμα, και το έχω σημειώσει στην ανακοίνωση. Έχουν αποφασίσει γνωρίζοντας ότι πράττουν αντισυνταγματικά διότι επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους - και η επιβάρυνση δεν έχει να κάνει με λεφτά όταν αναφερόμαστε στη διάκριση των εξουσιών αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους. Να το παραδεχόμαστε αυτό λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να λέει πότε θα το εφαρμόσει, να στέλνουμε δηλαδή με ένα τέτοιο τρόπο στην Κυβέρνηση το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι έχει πρόβλημα, και εντούτοις να κάνουμε αυτή την ενέργεια που έχω πει τι συνιστά. Και για αυτό θα αναπέμψει ο Πρόεδρος, για λόγους αρχής πρώτα από όλα, διότι παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και το ίδιο το Σύνταγμα.

Μ. Παπαηλία: Το κόστος;

Απάντηση: Το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο, έχει δώσει τους αριθμούς ο Υπουργός Οικονομικών και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Και διερωτόμαστε: 36 ολόκληρα χρόνια μετά το 1974 γιατί με τόση επιμονή τώρα να γίνει αυτό το θέμα και μάλιστα εν μέσω μιας πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης που όλοι λένε ότι θα πρέπει να δούμε πώς περιορίζουμε τα έξοδα του κράτους, πώς πετυχαίνουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν την ίδια την οικονομία.

Μ. Παπαηλία: Ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου μιλά για 29 εκ. ευρώ συν επτά εκ. συσσωρευμένα, σύνολο 36 εκ. το χρόνο. Το κράτος μιλά για 300 εκ.

Απάντηση: Αυτά που είναι τα σωστά στοιχεία, κατά την άποψή μας, είναι του Υπουργείου Οικονομικών. Τεκμηριωμένα έχει καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών πριν από λίγες μέρες στη Βουλή γιατί υπάρχουν αυτά τα συγκεκριμένα ποσά, το πώς θα αυξάνονται οι δαπάνες και πώς θα είναι η κατάσταση από πλευράς δαπανών και το πρώτο διάστημα εφαρμογής της απόφασης και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Π. Ποταμίτης: Η Βουλή των Αντιπροσώπων χθες στην Ολομέλεια πήρε κάποιες αποφάσεις. Μία από αυτές η Κυβέρνηση τη χαρακτηρίζει λαϊκισμό. Ανησυχείτε μήπως εκληφθεί ως προσβλητικός χαρακτηρισμός για τη Βουλή των Αντιπροσώπων;

Απάντηση: Έχω πει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά λαϊκισμό διότι και οι ίδιοι αναγνωρίζουν στην ουσία την αντισυνταγματικότητα της ενέργειας και εντούτοις με ιδιαίτερη επιμονή έχουν πάρει αυτή την απόφαση. Διερωτόμαστε πραγματικά, εφόσον είναι γνωστές οι προεκτάσεις, νομικές και οικονομικές και άλλες, τότε προς τί η λήψη αυτής της απόφασης; Εν πάση περιπτώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τα συνταγματικά του δικαιώματα, θα αναπέμψει το συγκεκριμένο νόμο, όταν βέβαια θα πάρει και την απόφαση της Βουλής.

Κ. Κωνσταντίνου: Για το θέμα της εμπλοκής που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη πέραν της ανακοίνωσης για νέα συνάντηση των δύο συμβούλων;

Απάντηση: Να είμαστε στην αναμονή.

Π. Ποταμίτης: Ο κ. Οζερσάι είναι σε συνεννόηση με τη δική μας πλευρά γι΄ αυτό που ανακοίνωσε ότι στις 15 θα γίνει συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ερογλου;

Απάντηση: Δεν έχει συμφωνηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ερογλου.

Γ. Σάββα: Πώς ο κ. Οζερσάι αναφέρθηκε σε αυτή την ημερομηνία;

Απάντηση: Δεν υπάρχει μια τέτοια διευθέτηση για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Κ. Κωνσταντίνου: Η σημερινή μέρα θεωρείται ως τελεσίγραφο ή δεν έχουμε βάλει τέτοιους όρους;

Απάντηση: Εμείς δεν μιλούμε με τελεσίγραφα. Εμείς μιλάμε με θέσεις. Είχε προκύψει ένα θέμα το οποίο εάν δεν διευθετηθεί θα οδηγήσει σε μια κρίση με την έννοια ότι θα έχουν πρόβλημα οι διαπραγματεύσεις. Στείλαμε τα δικά μας μηνύματα, ήταν σαφέστατα και περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουμε.

Μ. Παπαηλία: Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από πλευράς Έρογλου, φαίνεται οι συνομιλίες να έχουν τεθεί σε κίνδυνο κατάρρευσης;

Απάντηση: Δεν θα ήταν σωστό, εν μέσω και των επαφών που έγιναν και αναμένοντας και τις τελικές εξελίξεις, να αρχίσουμε να κάνουμε συνειρμούς. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει μια καθαρή βάση διαπραγμάτευσης έτσι όπως διατυπώνεται στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για την οποία και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν υποστήριξη και που αργότερα, με νέες τοποθετήσεις, ο κ. Έρογλου τις αμφισβήτησε ή, αν θέλετε, ακύρωσε αυτή την υποστήριξη.