3/6/10

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου για την πρόσκλησή του να χαιρετίσω την πρώτη ανοικτή ενημερωτική συζήτηση, με θέμα τον προσβάσιμο τουρισμό και να σας συγχαρώ για την άψογη διοργάνωση αυτής της συζήτησης.

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Πρώτη Ενημερωτική Ανοικτή Συζήτηση με θέμα: «Προσβάσιμος Τουρισμός – Μία Εναλλακτική Πρόταση στον Κυπριακό Τουρισμό», στη Λεμεσό
03/06/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30



Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου για την πρόσκλησή του να χαιρετίσω την πρώτη ανοικτή ενημερωτική συζήτηση, με θέμα τον προσβάσιμο τουρισμό και να σας συγχαρώ για την άψογη διοργάνωση αυτής της συζήτησης.
Από τη θεματολογία αυτής της ανοικτής συζήτησης φαίνεται και πάλι ότι η κυπριακή κοινωνία θέλει να είναι ενεργός και παρούσα στις όποιες προκλήσεις και απαιτήσεις των καιρών που καθημερινά διαμορφώνουν τόσο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όσο και το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο εμπλέκεται και ο τουρισμός. Ο τουρισμός, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, αφού προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών, οι οποίες συνεισφέρουν καθοριστικά για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (KOT), είναι και η διαμόρφωση πολιτικής και στρατηγικής για την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού. Προς τον σκοπό αυτό, ο ΚΟΤ, ως ο αρμόδιος φορέας προώθησης του τουρισμού στην Κύπρο, δραστηριοποιείται έντονα για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού, αλλά και για τη σωστή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ως δυνητικά μεγάλο τμήμα αγοράς.

Αυτό το διάστημα ο ΚΟΤ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις Οργανώσεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και με το αρμόδιο Γραφείο Σχεδιασμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού και τη βελτίωση της γενικής εικόνας της Κύπρου ως προορισμού για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι ο ΚΟΤ από το 2008, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, εφάρμοσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης διευκολύνσεων για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε τέσσερις παραλίες της Κύπρου, ενώ μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς του Οργανισμού είναι και η αύξηση των παραλιών με διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πέραν αυτού, στο πλαίσιο εξέτασης αιτήσεων του Σχεδίου Κινήτρων για επενδύσεις αειφόρου εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες που επιδοτούνται και προβλεπόμενα επενδυτικά έργα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, στον Οργανισμό γίνονται διεργασίες με σκοπό την αναβάθμιση της ενημέρωσης και του περιεχομένου που παρέχεται από τη διαδικτυακή πύλη του ΚΟΤ για τον τομέα της αγοράς των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πέραν αυτών, μέσα στους επόμενους σχεδιασμούς του Οργανισμού είναι και η εκπόνηση Σχεδίου Κινήτρων για οικονομική ενίσχυση τουριστικών μονάδων για εγκατάσταση εξοπλισμού και διαμόρφωση υπνοδωματίων για δυνατότητα φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Θα ήταν, όμως, παράλειψη μου εδώ να μην αναφερθώ και στα καινούργια μας αεροδρόμια, τα οποία σήμερα έχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για να προσφέρουν υποστήριξη σε ταξιδιώτες με κινητικά προβλήματα, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1107/2006 για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών με μειωμένη κινητικότητα. Τα δύο αυτά έργα έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της Κύπρου ως προσβάσιμο προορισμό.

Με μεγάλη ικανοποίηση επισημαίνω την εδώ παρουσία και συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, η συμβολή και οι παρεμβάσεις των οποίων θα μας δώσουν σίγουρα αρκετή τροφή για σκέψη και για περαιτέρω σχεδιασμούς.

Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή ενημερωτική ανοικτή συζήτηση θα συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που είναι μπροστά μας. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι συστρατευμένοι – Κυβέρνηση, ΚΟΤ, Τοπικές Αρχές και ιδιώτες επιχειρηματίες, για να πετύχουμε τα καλύτερα για την Κύπρο μας.

Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές, τους ομιλητές και όλους όσοι έχουν συμβάλει στην επιτυχία αυτής της ανοικτής συζήτησης και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο όλων. μ.μ.