3/6/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

03/06/2010
Την πρωτοβουλία να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, εφόσον ο ίδιος έκρινε ότι θα βρισκόντουσαν μπροστά σε αδιέξοδο και κρίση.



Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς αν υπήρξε αναβολή της σημερινής συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου, είπε: «Μετά από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερογλου οι οποίες αμφισβητούν τη βάση πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, όντας και συνεπής στις προεκλογικές του τοποθετήσεις, έκρινα ότι σήμερα θα ήμασταν μπροστά σε αδιέξοδο και μπροστά σε κρίση. Δικές μου είναι οι πρωτοβουλίες. Είπα ότι θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί η συνάντηση με τον κ. Ερογλου, να καθήσουν ξανά ο κ. Οζερσάι και ο κ. Ιακώβου να συζητήσουν αυτό το θέμα - διότι αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν μπορούμε να καθήσουμε στις συνομιλίες και να πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Η βάση είναι εκεί, έχει επαναβεβαιωθεί από τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ. Εμείς, έστω και αν είχαμε κάποιο προβληματισμό για να υπάρξει συνέχεια, το αποδεχθήκαμε και χαιρετίσαμε τη δήλωση και αναμέναμε ότι θα συνεχίσουμε σήμερα πάνω σε εκείνη τη βάση. Επαναλαμβάνω, για να αποφύγουμε κρίση αυτήν την ώρα, κάτι που δεν επιθυμούμε, ανέλαβα αυτήν την πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε επίσης: «Δυστυχώς, εκείνην την ώρα ο κ. Ερογλου είχε ξεκινήσει από το γραφείο του για να πάει στο χώρο των συναντήσεων. Οταν ειδοποιήθηκα ότι είχε φθάσει στο χώρο των συναντήσεων, από σεβασμό στο συνομιλητή και στην άλλη πλευρά και στον ίδιο τον άνθρωπο, ξεκίνησα και εγώ και πήγα εκεί. Κουβεντιάσαμε λίγο πάνω σε αυτή τη διαδικασία, έχει γίνει αποδεκτή και από δικής του πλευράς. Είναι σαφές ότι ο κ. Ερογλου δέχθηκε φοβερή πίεση από την αντιπολίτευση πριν φθάσει καν στο γραφείο του την περασμένη βδομάδα, και φαίνεται ότι κάτω από αυτή την πίεση έκανε τις δηλώσεις που έκανε. Ο καθένας βρίσκεται υπό κάποια πίεση, όμως είτε έχουμε το θάρρος να συνεχίσουμε πάνω στη βάση, η οποία είναι ξεκάθαρη, ή κάθε φορά που δεχόμαστε επίθεση από το εσωτερικό μας μέτωπο θα αναθεωρούμε τοποθετήσεις. Εγώ δεν μπορώ να λειτουργήσω κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δέχομαι και εγώ επιθέσεις από διάφορες πλευρές και όμως συνεχίζω, όχι διότι δεν λαμβάνω υπόψη τις επιθέσεις, έχω δεσμεύσεις όμως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και αυτές τις δεσμεύσεις και απέναντι στα Ηνωμένα Εθνη και απέναντι στην άλλη πλευρά θέλω να τις τιμήσω. Κατά συνέπεια, εάν η Τουρκία εννοεί αυτό που λέει ότι θέλει λύση μέχρι το Δεκέμβριο, δεν είναι πάνω σε αυτήν τη βάση (της αναθεώρησης τοποθετήσεων) που θα βρούμε τη λύση. Θα βρούμε τη λύση αν συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε και αν τιμήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι συνομιλητές προηγουμένως. Διαφορετικά, όχι μόνο το Δεκέμβριο, αλλά κανένα Δεκέμβριο δεν θα μπορούμε να βρούμε λύση. Εγώ επαναλαμβάνω τη δέσμευση μας για λύση εδώ και τώρα. Αλλά αυτό προϋποθέτει, είναι σαφές, αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς ή, αν θέλετε, συνέχιση από εκεί που μείναμε - και από εκεί που μείναμε θα είχαμε συνέχεια μέσα από διάφορες απόψεις, μέσα από αποκλίσεις, μέσα από συγκλίσεις, αλλά ήταν μια βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε».

Ερωτηθείς αν του έχει αναφέρει κάτι ο κ. Ερογλου σε ό,τι αφορά σε κάποιο ουσιαστικό θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «‘Στο πόδι’ κουβεντιάσαμε παρουσία όλων. Έδωσε τις εξηγήσεις που σας είπα. Ότι δέχθηκε αυτές τις επιθέσεις και υποχρεώθηκε να επαναλάβει αυτά που έλεγε και προεκλογικά».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ερογλου όντως δεν επιθυμούσε να κάνει τις δηλώσεις αυτές αλλά δέχθηκε πιέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν ξέρω, δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κ. Ερογλου».

Εξάλλου, ερωτηθείς πώς είδαν τα Ηνωμένα Εθνη τη σημερινή κίνηση του, γνωρίζοντας μάλιστα και την πορεία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Τα Ηνωμένα Εθνη είναι υποχρεωμένα πρώτα από όλα να σεβαστούν τον εαυτό τους. Εχει κάνει δήλωση ο κ. Ντάουνερ εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν μπορεί να αναιρεί τη δήλωση και τη στάση των Ηνωμένων Εθνών. Βρισκόμαστε μπροστά σε συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά συνέπεια, δεν νομίζω ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να έχουν κάποιο παράπονο από εμάς, όμως δεν θέλω να μιλώ εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Εγώ ήθελα να δοθεί η δυνατότητα και στον κ. Ντάουνερ και στους συμβούλους μας να συναντηθούν μια και ακόμη μια, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν ει δυνατόν σε εκείνο το επίπεδο τα πράγματα, διότι στο δικό μας το επίπεδο αν δεν ξεκαθαρίσουν με μιας, επαναλαμβάνω, δημιουργείται φοβερή κρίση. Και δεν θα ήθελα να γίνει αυτό».

Σε ερώτηση τί αναμένει στο επίπεδο των συμβούλων και κατά πόσο αναμένει να ξεκαθαρίσει το θέμα ότι συζητούμε στη συμφωνημένη βάση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ασφαλώς. Τί μπορεί να αναμένει κανείς άλλο από αυτό;»

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα επιδιωχθεί να τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο ακόμη και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις του, ότι δηλαδή ο κ. Ερογλου πρέπει να δεχθεί αυτά που συμφώνησε ο Ταλάτ με τον Χριστόφια και στο θέμα της κυριαρχίας και να συνεχίσει από εκεί που έμειναν. Κατά συνέπεια, εγώ θα ζητήσω διαφορετικά; Αυτά είναι».