3/6/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη συνέντευξη Τύπου της ΟΕΒ στο πλαίσιο των εγκαινίων των γραφείων του «Επιχειρείν Πράξη», στον Στρόβολο
03/06/2010





Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι εδώ για να χαιρετίσω τη δημιουργία του «Επιχειρείν Πράξη» στην Κύπρο. Το «Επιχειρείν Πράξη» είναι η νέα πρωτοποριακή πρωτοβουλία της ΟΕΒ για την άμεση και πρακτική εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου, βοηθώντας τον να αναπτυχθεί πάνω σε στέρεα βάση, αναλαμβάνοντας το μικρότερο δυνατό ρίσκο και κόστος, και αξιοποιώντας παράλληλα νέες καινοτόμες τεχνολογίες και κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης ή χορηγίας.

Το «Επιχειρείν Πράξη» αποτελεί ένα σύνολο υπηρεσιών για την καθολική υποστήριξη προς την επιχειρηματική κοινότητα, με σκοπό να την καθοδηγήσει ποιοτικά και αποτελεσματικά στην περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη. Με γνώμονα την υψηλή τεχνολογία, την καινοτομία και τη γνώση, το «Επιχειρείν Πράξη» θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις προς μια νέα επιτυχία τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά.

Σήμερα η παγκόσμια οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η κυπριακή οικονομία έχει ήδη επηρεαστεί. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση έχουν επιβραδυνθεί και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται. Αναμένεται ότι οι πρώτες επιχειρήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής αυτής κρίσης θα είναι οι Μικρομεσαίες. Επιπρόσθετα, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και εντεινόμενου ανταγωνισμού, όπου η κυπριακή επιχείρηση καλείται να δώσει τον δικό της αγώνα για να εκσυγχρονιστεί, να επιβιώσει και να διακριθεί, η ύπαρξη πρωτοβουλιών όπως το «Επιχειρείν Πράξη» είναι επιβεβλημένη.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνονται και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), χαιρετίζει και ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση των ΜμΕ.

Ως κινητήριος δύναμη της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, οι ΜμΕ αποτελούν τον κορμό της κάθε οικονομίας. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη των στόχων της νέας εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία καθιερώθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, συνειδητοποιώντας τη σημαντικότητα των ΜμΕ στην οικονομία του τόπου, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική για τις ΜμΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιεί προγράμματα χρηματοδότησης και συγχρηματοδότησης με την ΕΕ, τα οποία στοχεύουν στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ και την ενίσχυσή τους με τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την ΟΕΒ για τις ενέργειες και τις δράσεις της ως καταλυτικός φορέας κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της Κύπρου και ως φορέας καινοτομίας, καθοδήγησης και αναβάθμισης των κυπριακών επιχειρήσεων.

Σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε συμπαραστάτης σε αυτή σας την προσπάθεια. Ταυτόχρονα, επιθυμώ να σας παροτρύνω να συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που αναπτύσσονται τόσο από το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον όσο και από την εσωτερική αγορά, αλλά και των προκλήσεων που εγείρονται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη λειτουργία του «Επιχειρείν Πράξη» και να εκφράσω την ελπίδα ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο θεσμό, τον οποίο η επιχειρηματική κοινότητα θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.