4/6/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση «Εις Αφροδίτην 2010», στο Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς
04/06/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την έναρξη της εκδήλωσης «Εις Αφροδίτην» που έχει καθιερώσει με επιτυχία ο Δήμος Γεροσκήπου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών.

Ο Πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Χριστόφια. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα μέσα από τα έργα και τις εκδηλώσεις που στηρίζει η Κυβέρνηση με χορηγίες που δίνονται στα πλαίσια Σχεδίων που λειτουργούν στα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο θεσμός «Εις Αφροδίτην», που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, στηρίζεται από την Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του ΚΟΤ.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Αυτό έχει εμπεδωθεί από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποδεικνύεται έμπρακτα μέσα από την διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή.

Επιθυμώ, λοιπόν, να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Γεροσκήπου κ. Τάσο Κούζουπο, τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών κ. Χριστάκη Μιλτιάδους, το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών για την αξιόλογη αυτή εκδήλωση. Μια εκδήλωση για την οποία έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν υπερήφανοι. Η πλούσια κληρονομιά που διατηρούν και προβάλλουν καθιστά τις περιοχές τους ιδιαίτερα ελκυστικές για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της Αφροδίτης. Κανένα άλλο μέρος στον κόσμο δεν μπορεί να διεκδικήσει τη σχέση που έχει η Κύπρος με τη θεά της ομορφιάς . Από τον 8ο αιώνα π.Χ ο Όμηρος αναφέρεται στην Κύπριδα, τη χρυσή Αφροδίτη.

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που συνδέεται με την Αφροδίτη με πολλούς τρόπους. Ο ΚΟΤ προώθησε το ιστορικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα «Κύπριδα Αφροδίτη». Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους που είναι συνδεδεμένοι με την Αφροδίτη. Εξέχουσα θέση έχει το ιερό των Κουκλιών, που αποτελεί ένα από τους κύριους χώρους λατρείας της θεάς, όπως και η Γεροσκήπου που είναι γνωστή για τους Ιερούς Κήπους της θεάς.

Με τη στήριξη, επίσης, του ΚΟΤ κυκλοφορεί από το Ίδρυμα Λεβέντη επιστημονικά τεκμηριωμένη έκδοση της δρος Jaqueline Καραγιώργη, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου που συνδέεται με την Αφροδίτη. Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και ταινία μέσα από την οποία θα προβάλλεται ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της θεάς και οι τόποι και μύθοι που σχετίζονται με αυτήν.

Καταλήγοντας, ας μου επιτραπεί να καλωσορίσω τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκδήλωση και να τους ευχηθώ καλή διαμονή. Είμαι σίγουρος ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να προσφέρουν στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.