3/6/10

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Alexander Downer προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου
03/06/2010





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Alexander Downer προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Γύρω στις 9.50 το πρωί ο κ. Ιακώβου μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι ο κ. Χριστόφιας θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερο αν η συνάντηση των δυο ηγετών αναβάλλετο και αντί αυτού να συναντηθούν οι σύμβουλοι τους. Δεν καταφέραμε όμως να σταματήσουμε εγκαίρως την πομπή του κ. Έρογλου. Ο κ. Χριστόφιας, συνειδητοποιώντας ότι ο κ. Έρογλου είχε φθάσει, έστειλε μήνυμα ότι θα ερχόταν να συναντήσει τον κ. Έρογλου. Έτσι είχαν μια σύντομη συνάντηση. Οι σύμβουλοι τους θα συναντηθούν στις 2.30 μ.μ. Την ερχόμενη βδομάδα θα είμαι στη Νέα Υόρκη για μια συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουμε για το Κυπριακό. Έτσι, αφού δεν θα είμαι εδώ, δεν θα υπάρξει συνάντηση των δυο ηγετών την ερχόμενη βδομάδα, αλλά θα υπάρξουν συναντήσεις των συμβούλων τους".

Σε ερώτηση ποιος ήταν ο λόγος για την καθυστέρηση, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι είναι καλύτερα να ερωτηθούν οι δυο πλευρές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε λόγος που συναντήθηκε με τον κ. Χριστόφια έξω από το χώρο της συνάντησης και όχι με τον κ. Έρογλου, ο κ. Ντάουνερ είπε: "Η εξήγηση γι' αυτό είναι ότι είχαμε στείλει μήνυμα στον κ. Έρογλου και τη συνοδεία του ότι ο κ. Χριστόφιας θεώρησε καλύτερο να συναντηθούν οι δυο σύμβουλοι. Δεν είχα συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή ότι δεν κατέστη δυνατόν να γυρίσει πίσω η πομπή του κ. Έρογλου. Είδα από το παράθυρο ότι είχαν φθάσει και έτρεξα έξω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Αλλά είχε ήδη μπει στο κτήριο. Ήταν απλά ένα διαδικαστικό θέμα χωρίς καμιά πολιτική σημασία".

Σε ερώτηση αν υπάρχει κοινή βάση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα αφήσει στους ηγέτες και στους εκπροσώπους τους να μιλήσουν για οποιεσδήποτε άλλες πλευρές του θέματος για τις οποίες θέλουν να μιλήσουν.

Ερωτηθείς ποια θέματα τέθηκαν κατά τη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση των δυο ηγετών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δυο ηγέτες είχαν μια πολύ φιλική συζήτηση και ότι και πάλι θα το αφήσει σ' αυτούς αν θέλουν να εκφράσουν απόψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον και οι δυο ηγέτες αποδέχθηκαν το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ως βάση των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν θα εμπλακεί σε πολιτικά θέματα και ότι αυτό πρέπει να το συζητήσουν με τους δυο ηγέτες.