4/6/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή υποδοχής της Α.Α. Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ', στο Αεροδρόμιο Πάφου

04/06/2010
Άγιε Πατέρα,

Με μεγάλη χαρά Σας καλωσορίζω εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου και εμού προσωπικά στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη τιμή για μας να υποδεχθούμε την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του νησιού μας. Εσείς, ως βαθύς μελετητής των Πατέρων της Εκκλησίας και της θεολογικής σκέψης, είναι φυσιολογικό να εκδηλώνετε την ευαισθησία Σας με την επιθυμία να επισκεφθείτε την Πάφο, ακολουθώντας τα ίχνη της πρώτης Αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου που, συνοδευόμενος από τον Απόστολο Βαρνάβα, δίδαξε το Χριστιανισμό στην Κύπρο, ως πρώτο σταθμό προς την Ευρώπη.



Σας υποδεχόμαστε, Άγιε Πατέρα, στην Πάφο και στην Κύπρο. Η παρουσία Σας εδώ μεταφέρει ηχηρό μήνυμα υπέρ της επικράτησης της ειρήνης έναντι του μίσους και του πολέμου. Μοιραζόμαστε μαζί Σας το ίδιο όραμα για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι κοινός ο αγώνας μας ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την αδικία και την πείνα που δυστυχώς ακόμα μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη μας.

Η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο Σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της. Επιτρέψτε μου να πω ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή Σας και την συνδρομή Σας για να επανακτήσει σύντομα την ενότητα και την ελευθερία της. Γι' αυτό είμαστε ευγνώμονες για τις ημέρες που θα βρίσκεστε ανάμεσα μας. Η παρουσία Σας στη χώρα μας αποτελεί αναντίλεκτα ένα ιστορικό γεγονός.

Η Κύπρος είναι γη αποστολική, με χριστιανικές ρίζες δύο χιλιετιών. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και άλλα 500 περίπου θρησκευτικά μνημεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για διάστημα πέραν των 35 χρόνων η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές εσυλήθη και καταστρέφεται συστηματικά, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Η προσπάθεια μας είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Στον αγώνα μας αυτό οι πνευματικές αξίες του λαού μας είναι όπλο που μας θωρακίζει ενάντια στην αλλοίωση και φθορά που επιφέρει ο χρόνος. Είμαστε ελεύθεροι από εθνικιστικές προκαταλήψεις. Ο αγώνας μας είναι αγώνας για τον Άνθρωπο, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας. Και σε αυτό το ευγενές όραμα είμαστε, με την Αγιότητά Σας, συνοδοιπόροι.

Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή Σας, Άγιε Πατέρα, θα καταστεί σημείο αναφοράς και Σας ευχαριστώ και πάλι, εκ μέρους του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μου. Σας εύχομαι καλή διαμονή.