27/6/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

26/06/2010
Το θέμα που τώρα απασχολεί και συζητείται στις διαπραγματεύσεις είναι το περιουσιακό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου διευκρινίζοντας αναφορές του Προεδρικού Επιτρόπου και Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις κ. Γιώργου Ιακώβου, όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα www.theparliament.com.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Σχετικά με δηλώσεις του κ. Γιώργου Ιακώβου που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα theparliament.com σημειώνουμε ότι αυτές αποτελούν μια συνοπτική περίληψη της μεγάλης διάρκειας συνομιλίας που είχε ο κ. Ιακώβου με τον συντάκτη της εν λόγω ιστοσελίδας. Θέμα της συνομιλίας αυτής ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων από την έναρξή τους μέχρι και σήμερα. Αντικειμενικά, η σύνοψη δεν μπορεί να αποδώσει ολόκληρο το περιεχόμενο της συνομιλίας. Η αναφορά που γίνεται για το θέμα των δύο οικονομιών και των δύο εξωτερικών πολιτικών δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τώρα. Ως γνωστόν, το θέμα που τώρα απασχολεί και συζητείται στις διαπραγματεύσεις είναι το περιουσιακό και όχι η οικονομία ή οι εξωτερικές σχέσεις της ενωμένης Κύπρου. Δεν έχουν συζητηθεί ακόμη αυτά τα θέματα με τον κ. Έρογλου. Ως εκ τούτου, οι αναφορές έχουν να κάνουν με το παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για το περιουσιακό, αυτή - όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα - βρίσκεται σε εξέλιξη και το ίδιο τόνισε και ο κ. Ιακώβου στον συνομιλητή του ενημερώνοντάς τον για τις θέσεις που τέθηκαν στις συζητήσεις για το περιουσιακό την προηγούμενη περίοδο. Το νόημα της όλης συνομιλίας ήταν ότι σε ολόκληρη την πορεία των διαπραγματεύσεων, από τις 3 Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι και πρόσφατα, υπήρξαν δυσκολίες και εμπόδια. Σημειώθηκαν, όμως, και βήματα μπροστά και πρόοδος. Ανεξαρτήτως των εμποδίων – όπως σημείωσε ο κ. Ιακώβου – η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια για λύση το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και, ασφαλώς, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν η εικόνα που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Ιακώβου είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο στις συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουν γίνει δύο συναντήσεις με τον κ. Έρογλου. Δεν υπάρχει επαρκές δείγμα για να γνωρίζουμε και προς ποια κατεύθυνση προχωρούν. Γνωρίζουμε, βεβαίως, ποιες ήταν οι θέσεις του κ. Έρογλου προηγουμένως, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει στο να κάνουμε τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και, ασφαλώς, ούτε ο κ. Ιακώβου έκανε εκτιμήσεις για το 'τώρα' στον συνομιλητή. Εάν διαβάσετε και το κείμενο που υπάρχει στη σχετική ιστοσελίδα, θα αντιληφθείτε ότι υπάρχει μια διαδρομή ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες. Είναι γι' αυτό που λέω ότι παρουσιάζονται θέσεις, ωσάν να ήταν για το 'σήμερα', τη στιγμή που δεν τις έχουμε καν συζητήσει. Είναι για αυτό που αισθανόμαστε και την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο αποτελεί μια συνοπτική ερμηνεία του συγκεκριμένου συντάκτη μετά τη συνομιλία του με τον κ. Ιακώβου. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ότι εμείς θα συνεχίσουμε, με καλή θέληση και δεσμευμένοι στην ουσία και στη βάση διαπραγμάτευσης - έτσι όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο κοινότητες - να προσπαθούμε να επιλύσουμε το συντομότερο δυνατόν το Κυπριακό και, από την άλλη, να καλούμε την τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Έρογλου έχει επαναφέρει στις συνομιλίες τώρα τις θέσεις που εξέφρασε παλαιότερα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και εμείς δεν θέλουμε να δυσκολεύουμε με οποιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί για το τι λέμε. Είναι γνωστό, όμως, ότι όταν συζητήθηκε το περιουσιακό στις 18 τόσες συναντήσεις που συζητήθηκε μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, ξεκινούσαμε από μια βασική διαφορά, αφού είχαμε συμφωνήσει ότι οι περιουσίες ανήκουν στον ιδιοκτήτη από το 1964 και εντεύθεν. Η διαφορά ήταν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει ο ιδιοκτήτης να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει αυτό το δικαίωμα να το έχει ο χρήστης. Αυτό ήταν κάτι που είχαμε πει και τότε, αλλά επαναλαμβάνω εμείς – και αυτό θα πρέπει να γίνεται και από την άλλη πλευρά και από όλους – ενόσω υπάρχουν διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν φρόνιμο με δηλώσεις να δυσκολεύουμε τη διαδικασία που γίνεται».

Σε παρατήρηση ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που αφορούν στο παρελθόν παραμένουν αναλλοίωτες και ερωτηθείς κατά πόσον διαφωνεί με το νόημα που εξάγεται, έτσι όπως το έχει αποδώσει ο συντάκτης της ιστοσελίδας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Αυτό που λέω είναι: να μη θεωρηθεί – διότι άκουσα ρεπορτάζ και διάφορες τοποθετήσεις – ότι τώρα συζητήσαμε θέματα που αφορούν στη διακυβέρνηση και την οικονομία και ότι υπάρχει αυτή η τοποθέτηση. Να το ξεκαθαρίσουμε, για να μη δημιουργούμε και στον εαυτό μας περισσότερα προβλήματα από αυτά που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε και να μη δίνονται και λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό: Δεν τα έχουμε συζητήσει με τον κ. Έρογλου αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα, το ξεκαθαρίζω. Όταν τα ξανασυζητήσουμε θα δούμε και πού 'στέκει' ο κ. Έρογλου. Εμείς, επαναλαμβάνω, θα συνεχίσουμε στην ίδια ρότα, την ίδια προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ κ. Αντώνη Κουταλιανού, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά, υπάρχει συνεχής επανάληψη και κινδυνολογία περί της εκτροπής από τη διαδικασία. Εκτροπή από τη διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει. Και δεν μπορεί να υπάρξει διότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε ευθύς εξαρχής, με την ανάληψη των πρωτοβουλιών του για να τερματίσουμε τη στασιμότητα, να ξεκαθαρίσει το θέμα και της διαδικασίας και της ουσίας. Και η διαδικασία και η βάση διαπραγμάτευσης, που είναι η ουσία, υιοθετήθηκαν και από τον ΟΗΕ. Άρα, την ώρα που άλλοι αμφισβητούσαν τη διαδικασία και τη βάση διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος με το ξεκαθάρισμά τους δημιούργησε εκείνη την απαραίτητη ασπίδα και εκείνο το απαραίτητο ανάχωμα, έτσι ώστε οι όποιες πιθανές προθέσεις ορισμένων κύκλων να αλλάξουν είτε τη διαδικασία είτε τη βάση διαπραγμάτευσης να μην μπορούν να συμβούν», κατέληξε.