26/6/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
26/06/2010

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



H τελετή αποφοίτησης είναι σίγουρα μια σημαντική μέρα. Σημαντική για εσάς και τις οικογένειές σας, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες όσο και για τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι η μέρα κατά την οποία συμπληρώνεται επίσημα το ακαδημαϊκό έτος. Τώρα γίνεται ο απολογισμός της δράσης, επιβραβεύονται οι εντατικές προσπάθειες και η σκληρή δουλειά και χαράσσονται νέοι στόχοι για το μέλλον.

Νιώθω πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο από την ίδρυσή του ως Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την επωνυμία «Intercollege» μέχρι την μετεξέλιξή του σε «Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» συμπληρώνει σήμερα 30 χρόνια ζωής, επιτυχούς δράσης και προσφοράς στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναπτύχθηκε γοργά και καθιερώθηκε ως ένα από τα καλά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και από πλευράς επιπέδου.

Από το 1980, την ημερομηνία σταθμό κατά την οποία δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του ως Intercollege, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες απόφοιτους των Λυκείων μας να σπουδάσουν στον τόπο τους, αλλά και την ευκαιρία να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις και τα εφόδια που χρειάζονται, για να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία σε επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο. Εξάλλου, κύριος στόχος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι να παρέχει στους φοιτητές του, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και απαραίτητη στήριξη για την πραγμάτωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους στόχων, βοηθώντας τους να υιοθετήσουν ρόλους ευθύνης στον ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο.
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει πέραν των 4.000 φοιτητών. Η ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στους αριθμούς των αποφοίτων και στα μεγέθη των κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά επεκτείνεται και σε ποιοτικό επίπεδο. Η έμφαση στην έρευνα, στην ποιότητα και στην καινοτομία έχει αποδώσει καρπούς με επιβραβεύσεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτό αντανακλάται σε πολλές διακρίσεις που πέτυχε πρόσφατα είτε το ίδιο το Πανεπιστήμιο ή απόφοιτοί του.

Η κυπριακή πολιτεία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, με κάθε δυνατό τρόπο, όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Θεωρούμε την ενδυνάμωση του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως ένα γενικότερο στρατηγικό στόχο της πολιτείας, αλλά και μια οφειλόμενη προσφορά προς τη νεολαία μας. Με όραμα τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, έχουν ήδη προωθηθεί, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολλοί σχεδιασμοί. Σχεδιασμοί και στόχοι που απορρέουν τόσο από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, όσο και από την Έκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα:

· Η δημιουργία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται στα τελικά στάδια υλοποίησής του.
· Κατατέθηκε τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων Νόμου, στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο του ύψους των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, το οποίο τυγχάνει επεξεργασίας για προώθησή του.
· Ξεκίνησε ο διάλογος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για την μετεξέλιξή τους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και την υιοθέτηση ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν αποτελεσματικότερα την ευθύνη τους έναντι της δημόσιας αποστολής τους.
· Με σκοπό την απάμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών στην ανώτερη εκπαίδευση, εγκρίθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικό φοιτητικό πακέτο στοχευμένων μέτρων στη βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων, συνολικού ύψους €12.000.000 περίπου στο οποίο περιλαμβάνονται πρόνοιες για:

(α) αύξηση των κονδυλίων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, ώστε να ενισχυθούν οι υποτροφίες προς τους φοιτητές του εξωτερικού,
(β) παραχώρηση πιστώσεων στα πανεπιστήμια της Κύπρου για ενοικίαση διαμερισμάτων ή δωματίων για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των προπτυχιακών φοιτητών,
(γ) διάθεση κουπονιών σίτισης και κουπονιών για αγορά πανεπιστημιακών βιβλίων,
(δ) επιδότηση προπτυχιακών φοιτητών για αγορά κάρτας απεριόριστων διαδρομών των αστικών συγκοινωνιών και
(ε) επιδότηση νεοεισερχόμενων φοιτητών για την αγορά ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Απώτερος στόχος της πολιτείας είναι η ποιοτική και ποσοτική ικανοποίηση των τοπικών αναγκών για ανώτερη εκπαίδευση και, παράλληλα, η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου. Εκπαιδευτικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς, ερευνητές καθώς και φοιτητές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος είναι μέλος της Διαδικασίας της Μπολόνια από το 2001 και έχει εφαρμόσει, σε μεγάλο βαθμό, τις πρόνοιές της.

Η Κύπρος έχει πετύχει ψηλό βαθμό εναρμόνισης με τις πρόνοιες της Διαδικασίας, καθιστώντας έτσι τον Κύπριο ακαδημαϊκό, ερευνητή και φοιτητή ενεργό μέλος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Μπολόνια, έγινε αξιολόγηση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια. Έχει, επίσης, ληφθεί πολιτική απόφαση για την εισαγωγή του γενικότερου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αναμένεται σύντομα η υλοποίησή της.

Με βάση τα πιο πάνω, είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση θεωρεί και αντιμετωπίζει την οικονομική, αλλά και την πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας μας ως αλληλένδετη με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και την εδραίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότερα. Τα οφέλη από την επέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια κοινωνία είναι πολλαπλά, όπως: Η δημιουργία προσοντούχου εργατικού δυναμικού για την αγορά εργασίας, η πολιτισμική και οικονομική χειραφέτηση της κοινωνίας ως συνόλου, η μείωση της διαρροής αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς ιδρύματα και οργανισμούς του εξωτερικού, αλλά και η προσέλκυση στην Κύπρο εγνωσμένου κύρους επιστημόνων από το εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύουμε συνεχώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου, δημόσια και ιδιωτική, γιατί γνωρίζουμε ότι αποτελεί μια επένδυση με πολλαπλά οφέλη τόσο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες που αποφοιτάτε σήμερα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,

Η σημερινή ημέρα είναι, αναμφίβολα, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία της ζωής σας. Με τη συμπλήρωση των σπουδών σας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είμαι βέβαιος ότι έχετε αποκτήσει τα ακαδημαϊκά εφόδια, αλλά και την ωριμότητα που απαιτείται, για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Σας καλώ, όμως, να μην παραμείνετε μόνο με αυτά τα ακαδημαϊκά εφόδια. Μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα οφείλει να συμπληρώνεται με εφόδια μιας συνολικής κοινωνικής παιδείας. Να έχει προβληματισμούς, πολύ πέρα των στενών ακαδημαϊκών, και να αγωνίζεται γι' αυτούς. Σας συγχαίρω θερμά για την αποφοίτησή σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο αυτό στάδιο της ζωής σας μέσα σε έναν κόσμο που καθημερινά μεταβάλλεται. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι η πατρίδα μας διεξάγει ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης και επανένωσης της μέσα σε συνθήκες που θα επιτρέπουν την αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή τελετή αποφοίτησης συγχαίροντας θερμά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τους καθηγητές, τους φοιτητές και όλους όσοι εργάζονται για την επίτευξη των στόχων και των οραματισμών του, ευχόμενος κάθε επιτυχία στη μελλοντική του πορεία.

Σημείωση: Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο κ. Λουκάς Λουκά, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος θα διαβάσει και το χαιρετισμό.