22/6/10

Τελούμε σήμερα τα εγκαίνια της πρώτης στο είδος της στην Κύπρο βιομηχανικής Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων. Ένα έργο με το οποίο η Κύπρος όχι μόνο εναρμονίζεται ουσιαστικά πλέον με τις Κοινοτικές Οδηγίες και Νομοθεσίες για το περιβάλλον, αλλά και συντάσσεται έμπρακτα με την παγκόσμια κοινή προσπάθεια για υιοθέτηση νέων πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, για την προστασία του πλανήτη μας.

22/06/2010

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Δημήτρη Χριστόφια
στα εγκαίνια της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στέρεων Οικιακών Απορριμμάτων των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμόχωστου




Τελούμε σήμερα τα εγκαίνια της πρώτης στο είδος της στην Κύπρο βιομηχανικής Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων. Ένα έργο με το οποίο η Κύπρος όχι μόνο εναρμονίζεται ουσιαστικά πλέον με τις Κοινοτικές Οδηγίες και Νομοθεσίες για το περιβάλλον, αλλά και συντάσσεται έμπρακτα με την παγκόσμια κοινή προσπάθεια για υιοθέτηση νέων πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, για την προστασία του πλανήτη μας.

Ο Κύπριος πολίτης αποκτά ακόμα ένα μεγάλο έργο υποδομής για το οποίο μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος, αφού τα οφέλη που αποκομίζει από τη λειτουργία του είναι πολλαπλά. Η Μονάδα συμβάλλει καταλυτικά, πρώτα και κύρια, στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Αδιαμφισβήτητα, όμως, συμβάλλει τα μέγιστα και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ορθολογική διαχείριση και διάθεση των οικιακών απορριμμάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών από την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα, με τη λειτουργία τέτοιων Μονάδων τερματίζεται οριστικά η μάστιγα των ανεξέλεγκτων σκυβαλότοπων που βρίσκονται διάσπαρτοι στις πόλεις και τα χωριά μας.

Υπό τις δοσμένες, μάλιστα, δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά ο τόπος μας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί πως με τη λειτουργία αυτής της Μονάδας δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και συνθήκες περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η δραστηριοποίηση ιδιωτικών μονάδων που θα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τομέα της ανακύκλωσης.

Η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων των Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου είναι κατασκευασμένη με διεθνείς προδιαγραφές και σύγχρονο σχεδιασμό, είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, γι΄ αυτό και είναι ίσως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να προσφέρει λύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών οικιακών απορριμμάτων. Ήδη αρκετά οργανωμένα σύνολα από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκαν τη Μονάδα και έφυγαν από την Κύπρο με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η Κυβέρνηση μας δεσμεύθηκε να εργαστεί ακούραστα για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος μας. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας που εγκαινιάζουμε σήμερα κάνουμε άλλο ένα σταθερό και αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας.

Είμαι δε βέβαιος πως με τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι το τέλος του 2014 θα είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε και τις υπόλοιπες Μονάδες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

Για να μπορέσουμε όμως να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα των εγκαινίων της Μονάδας αυτής, πολλοί άνθρωποι τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από πλευράς κρατικών Υπηρεσιών εργάστηκαν εντατικά, υπεύθυνα και με συνέπεια.

Θέλω να συγχαρώ την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που έχει μέχρι σήμερα προσφέρει. Λόγω ακριβώς της φύσης της Συμφωνίας του έργου αυτού, η αγαστή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απόλυτα αναγκαία. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και στο μέλλον, με κοινό στόχο την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της Μονάδας μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω επίσης στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είχε την ευθύνη του συντονισμού των εργασιών, για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών και την απόφαση συγχρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταλήγοντας, θέλω να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης της Μονάδας που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την παρακολούθηση της Μονάδας εκ μέρους όλων των Δήμων και Κοινοτήτων των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σας ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Μονάδας.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα με γνώμονα πάντα την παροχή ολοένα και πιο αναβαθμισμένων υπηρεσιών σε σας γιατί έτσι συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας της δικής σας ζωής.