22/6/10

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά τη τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη, του Δήμου Κερκυραίων

21/06/2010





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κερκυραίων, είπε τα εξής:

"Είναι με συγκίνηση που πήρα μέρος σε αυτήν τη θερμή, σεμνή και πολύ όμορφη εκδήλωση απόδοσης τιμής, θα μου επιτρέψετε να πω, στον κυπριακό λαό που αγωνίζεται νυχθημερόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να λυτρωθεί από τα δεσμά της κατοχής. Να φύγουν από το λεξιλόγιο μας οι λέξεις προσφυγιά, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και να μείνουν επιτέλους οι λέξεις ενωμένη Κύπρος, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και αδελφοσύνη.

Φρονώ ότι με τους απλούς Τουρκοκυπρίους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις διαχρονικά - βεβαίως βάλαμε και εμείς το χεράκι μας, διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις και στην Κύπρο και στην Ελλάδα - μας οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία η οποία είναι ανείπωτη. Το ότι περνάνε καλά οι Ελληνοκύπριοι αυτή τη στιγμή, όπως λένε στο διεθνή χώρο, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μας. Υπάρχει κάτι το οποίο δεν μετριέται με τα λεφτά. Και αυτό το κάτι είναι η ελευθερία, είναι η δικαιοσύνη και γι' αυτήν αγωνιζόμαστε.

Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι στέλνουν αυτά τα μηνύματα ότι 'καλά περνάν οι Κύπριοι' νομίζω ότι είναι άνθρωποι χωρίς ιδανικά και είναι άνθρωποι του δούναι και λαβείν, του πωλώ και αγοράζω. Εμείς δεν πουλάμε πατρίδες, εμείς δεν είμαστε 'πλασιέ' για να κάνουμε πίσω από αρχές. Την ίδια ώρα, βεβαίως, κατανοούμε ότι η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός. Και αυτός ο συμβιβασμός πρέπει να στηριχθεί σε βασικές αρχές και να είναι αξιοπρεπής, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Θέλω να εκφράσω τα αισθήματα της χαράς και της συγκίνησης μου για την τιμή που μου έχει κάνει ο Δήμος Κερκυραίων να με αναδείξει σε επίτιμο δημότη του Δήμου της Κέρκυρας και να πω ότι αυτό αντανακλά σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Οι Κερκυραίοι είναι κόσμος νησιώτικος, με φιλότιμο, είναι κόσμος της αγάπης, έτσι φυσιολογικά με ενώνει ψυχικά μαζί σας αυτή η ιδιότητα. Και εμείς νησιώτες είμαστε, και με ιστορικούς δεσμούς ακατάλυτους, που πάνε πολύ βαθιά στον χρόνο.

Ευχαριστώ λοιπόν θερμά, εύχομαι στην Κέρκυρα και στους Κερκυραίους να επικρατήσει χαρά, να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, τα οικονομικοκοινωνικά, τα οποία είναι πολύ μεγάλα και βαριά και να επανέλθουμε σε συνθήκες πραγματικής δικαιοσύνης, σε συνθήκες ευημερίας για τον ελληνικό λαό στο σύνολο του".

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Σωτήριος Μικάλεφ δήλωσε τα εξής:

"Σήμερα, αυτήν την ξεχωριστή μέρα, αυτήν την ξεχωριστή στιγμή που έχουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Χριστόφια, κοντά μας, τον οποίο αγαπάμε και εκτιμούμε ως την κορυφαία προσωπικότητα που αγωνίζεται για την επίλυση εθνικών δικαίων, η πόλη μας τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Κερκυραίων.

Αποδίδουμε στο πρόσωπο του την αγάπη του κερκυραϊκού λαού, την πολιτική υποστήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου διότι ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο να του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη. Αναγνωρίζουμε τους αγώνες, που μακροχρόνια κάνει για την υποστήριξη των δικαίων της Κύπρου. Αναγνωρίζουμε μια ξεχωριστή προσωπικότητα ενός λαϊκού ηγέτη, ενός άξιου ανθρώπου. Αυτήν την εξέχουσα προσωπικότητα έχουμε τώρα επίτιμο δημότη του Δήμου Κερκυραίων.

Θέλω να του ευχηθώ από τα βάθη της καρδιά μου, μεταφέροντας και την εκτίμηση και την αγάπη του κερκυραϊκού λαού και τις ευχές του, να ευοδωθούν οι προσπάθειες της Κύπρου, του ιδίου προσωπικά και της Κυβέρνησης του. Έτσι ώστε όταν θα μας επισκεφθεί ξανά όντως να μην υπάρχει διχασμός στο νησί, να έρθει εδώ ως ηγέτης ενιαίου κράτους, μιας ενιαίας Κύπρου, να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τη σκληρή πραγματικότητας της τουρκικής εισβολής, να τον χειροκροτήσουμε και να τον υποδεχθούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες".