21/5/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων

21/05/2010
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω σήμερα ομιλία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις ενέργειες και τις δράσεις σας ως καταλυτικός φορέας κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της Κύπρου, καθώς και ως φορέας καινοτομίας, καθοδήγησης και αναβάθμισης των κυπριακών επιχειρήσεων.



Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση που προφανώς επηρεάζει όλες τις οικονομίες του κόσμου. Η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα μεταφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό, στην πραγματική οικονομία. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση επιβραδύνονται, η ανεργία αυξάνεται και παράλληλα εμφανίζονται δημοσιονομικά προβλήματα στις περισσότερες χώρες. Οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας αναθεωρούνται σε μικρά διαστήματα προς το δυσμενέστερο.

Η οικονομία της Κύπρου αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί και θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σημαντικοί τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους τομείς της οικονομίας.

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, όμως, η Κυπριακή οικονομία, σε σύγκριση με οικονομίες άλλων χωρών, έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντιστάσεις και αντοχές απέναντι στα φαινόμενα της υφιστάμενης κρίσης. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η παρούσα κρίση θα μας επηρεάσει στο μικρότερο δυνατό βαθμό.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Στόχος μας η διατήρηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας μέσω του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων, καθώς και η ουσιαστική προβολή της Κύπρου ως ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η προσέλκυση ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα για άμεσες επενδύσεις, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αδυναμιών της οικονομίας και για αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής, έτσι που αυτή να καταστεί πιο ανταγωνιστική μέσα στις μεταβαλλόμενες διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κύπρου με το Κατάρ για τη σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα πραγματοποιήσει τη γνωστή επένδυση σε ξενοδοχειακή μονάδα και σε εμπορική ανάπτυξη υψηλής ποιοτικής στάθμης είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα της στρατηγικής αυτής. Πέρα από το άμεσο όφελος για την οικονομία που θα προκύψει από την συγκεκριμένη, στρατηγικής σημασίας επένδυση, είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται για προσέλκυση ενδιαφέροντος επενδυτών από την ίδια χώρα καθώς και από χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζεται ουσιαστικά η εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί, ασφαλώς, στόχο κάθε σύγχρονης οικονομίας και προϋποθέτει ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον. Απαιτούνται ισχυρά κίνητρα όπως υψηλής ποιότητας και κατάρτισης επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σταθερό φορολογικό σύστημα, υποστηρικτικές δομές της επιχειρηματικότητας, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση όλων των παραπάνω τομέων. Παράλληλα, προσφέρει στους επιχειρηματίες ένα μοναδικό συνδυασμό πλεονεκτημάτων για τη διενέργεια επιχειρηματικών συναλλαγών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα δεν υποτιμούμε καθόλου, αντίθετα αναγνωρίζουμε, το ρόλο και τη σημασία της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία του λαού γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι οι επιχειρήσεις αυτές που δημιουργούν εισόδημα και θέσεις απασχόλησης.

Για το σκοπό αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με την παράλληλη εφαρμογή σχεδίων στήριξης και εκσυγχρονισμού της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στα πλαίσια αυτά για την περίοδο 2007 – 2013 εφαρμόζουμε τα διάφορα σχέδια χορηγιών που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία και θα διαθέσουμε το συνολικό ποσό των €58 εκ., ενώ πρόσθετα άλλα μέτρα και δράσεις χρηματοδοτούνται μόνο από εθνικούς πόρους. Για τη δημιουργία και ανάπτυξη άλλων υποδομών και θεσμών που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, όπως είναι οι βιομηχανικές/βιοτεχνικές περιοχές και ζώνες, διαθέτουμε περίπου €10 εκ. ετησίως, ενώ παράλληλα λειτουργούμε με επιτυχία την Μονοθυριδική Πρόσβαση για τη σύσταση επιχειρήσεων που μετεξελίσσεται σε Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης. Όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων έχουμε στη διάθεση μας τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων.

Για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης προωθήθηκαν, μεταξύ άλλων, σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων για διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού στην εργασία, καθώς και σχέδια επιδότησης για πρόσληψη ανέργων. Συναφώς, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι για το 2010 υπάρχουν διαθέσιμα πέραν των 20 εκ. ευρώ για στήριξη της απασχόλησης.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται, επίσης, στην προβολή και προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα δυναμικό και συνεχώς ανερχόμενο κλάδο, με αποτέλεσμα να εξάγουμε υπηρεσίες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σημασία του τομέα στην οικονομία μας διαφαίνεται και από το ψηλό ποσοστό συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, που ανέρχεται περίπου στο 80%.

H Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την προώθηση της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στη βιομηχανία, την ποιοτική βελτίωση των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών και τη διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής των τροφίμων και ποτών, προωθεί δραστηριότητες όπως:

· Η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου (ΕΤΠ) στο Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού, που θα αποτελέσει την υποδομή ανάπτυξης της έρευνας.

· Η δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας μέσω των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων.

· Η παροχή ετήσιας κρατικής χορηγίας στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας. Σε αναγνώριση της συμβολής της ΟΕΒ στην προώθηση της καινοτομίας, αποφασίστηκε, μάλιστα, η αύξηση της χορηγίας από το 2010.

· Η παροχή χορηγιών για ενίσχυση της εργαστηριακής υποδομής για εργαστηριακό έλεγχο/αναλύσεις/δοκιμές προϊόντων και διακριβώσεις οργάνων και χορηγιών για την εφαρμογή του συστήματος HACCP στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες για τη διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής των τροφίμων και ποτών.

· Η ενίσχυση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Ποιότητας.

· Η προώθηση των διαδικασιών ανέγερσης του Νέου Εργαστηρίου Μετρολογίας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2012.

· Επίσης προωθείται μέσω της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας η αποτύπωση και διατήρηση της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης.

Οι τομείς της ενέργειας και των μεταφορών συντελούν στην αλλαγή του κλίματος, αφού είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Για το λόγο αυτό, η ενεργειακή πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη. Η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριους άξονες την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, τη διασφάλιση της επάρκειας των πηγών ενέργειας, τη διάθεση των προϊόντων σε όλους τους καταναλωτές σε προσιτές τιμές και τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Όσον αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, συνεχίστηκαν με επιτυχία, και τη χρονιά που πέρασε, τα Σχέδια Χορηγιών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή των δύο πρώτων αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 113,5 MW ενώ, όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 εγκαταστάθηκαν συστήματα δυναμικότητας 1,8 MW. Παράλληλα, αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 65 δημόσια κτήρια, σχολεία και στρατόπεδα.

Όσον αφορά τον τομέα του εμπορίου, η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών μας στις διεθνείς αγορές.

Επιδιώκοντας την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τόσο των βιομηχανικών όσο και των γεωργικών μας προϊόντων, μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και λαμβάνει μια σειρά μέτρων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση για συμμετοχή βιομηχάνων και επιχειρηματιών σε εμπορικές εκθέσεις, τη συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμμάτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων και τη διοργάνωση εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων σε στοχευμένες αγορές.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες και παρέχονται κίνητρα για ενθάρρυνση εξαγωγών προσανατολισμού νέων τομέων υπηρεσιών όπως είναι οι ιατρικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, έχει εφαρμόσει το Σχέδιο Προώθησης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Κύπρο - με βάση τον κανόνα de minimis - το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου και κατά συνέπεια στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Στον τομέα του ανταγωνισμού, ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με την καταπολέμηση των οργανωμένων μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και τον έλεγχο των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εκσυγχρονίσαμε τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού και ενισχύσαμε τη διοικητική της δομή, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών, επικεντρώσαμε την προσοχή μας στη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών εφαρμογής των νομοθεσιών που διέπουν την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα επιθεωρήσεων και παρακολούθησης της αγοράς.

Διευρύναμε το θεσμό των Παρατηρητηρίων Τιμών με την εισαγωγή σε αυτά ενός μεγάλου αριθμού καταναλωτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα πετρελαιοειδή και το υγραέριο, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και πληροφόρηση του καταναλωτή καθώς και ενίσχυση του ανταγωνισμού με στόχο την προσφορά καλύτερης ποιότητας προϊόντων και χαμηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, επεκτείναμε τα Παρατηρητήρια Τιμών στα εποχιακά προϊόντα, όπως Παρατηρητήρια Εδεσμάτων και Κρεάτων που πωλούνται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και σε προϊόντα που διατίθενται προς πώληση σε παραλιακά καταστήματα.

Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, αναμένεται να είναι ακόμα μία δύσκολη χρονιά. Η χρονιά άρχισε με καλούς οιωνούς και με μια αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 3,5% για τους πρώτους τρεις μήνες, όμως οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας τον Απρίλιο οδήγησαν σε μια συνολική μείωση της τάξης του 8,2%. Ευελπιστούμε ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς τους τουρίστες μπορεί να αναπληρωθεί με μελλοντικές, νέες κρατήσεις.

Μετά την αξιολόγηση των σημερινών δεδομένων, το γενναιόδωρο πακέτο μέτρων για τον τουρισμό επαναλαμβάνεται πιο ενισχυμένο και για το 2010.

Ως Κυβέρνηση θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα των μεγάλων έργων υποδομής τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο για τον τουρισμό μας. Ήδη λειτουργούν στην Κύπρο δύο νέα σύγχρονα αεροδρόμια σε Λάρνακα και Πάφο. Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, στηρίζουμε τον ναυτικό τουρισμό. Έχουν ήδη ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα της μαρίνας Λεμεσού, ενώ αίσια έκβαση αναμένεται να έχουν σύντομα και εκκρεμείς διαδικασίες για τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Πάφου.

Εφαρμόζεται η πολιτική ανάπτυξης γηπέδων γκολφ.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά και τον συνεδριακό τουρισμό, όπου προωθείται άμεσα η αναβάθμιση της υποδομής της Κύπρου σε αυτόν τον τομέα.

Έχουμε πάρα πολλά να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε. Η Κύπρος μπορεί να κερδίσει το στοίχημα μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον της σημερινής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Πρέπει να λάβουμε συλλογικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θέλω να σας πω με πολύ εκτίμηση ότι αναμένω και από τους εργοδότες να κάνουν βήματα, όπως κάνουν και οι συντεχνίες.

Σήμερα είχα ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τις βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και σύντομα θα ξανασυναντηθούμε αφού συζητήσουν θέματα και στα όργανα των συντεχνιών τους και να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις και κοινές αποφάσεις.

Πρέπει να σας πω ότι οι Συντεχνίες, όποτε υπήρξε κρίση, οι εργαζόμενοι έχουν επιδείξει μεγάλη ευθύνη απέναντι στον τόπο και τον λαό. Όταν είμαι μαζί σας, ζητάτε περισσότερες χορηγίες για διάφορους τομείς της οικονομίας.

Νομίζω ότι είναι καιρός να απευθυνθείτε και εσείς σε έχοντα μέλη σας, σε κερδοφόρα μέλη σας, για να ικανοποιηθούν και οι απλοί άνθρωποι ότι δεν συνεισφέρουν μόνο εκείνοι για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά συνεισφέρουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, μη εξαιρουμένων και των εργοδοτών.

Γι’ αυτό απευθύνω από το βήμα αυτό την πρόσκληση για να εργαστούμε όλοι μαζί για επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους, μέσα στο οποίο αρμονικά θα συνυπάρχει η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία, είναι πιστεύω εφικτή.

Καταλήγοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες τη Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.