3/5/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας

 03/05/2010

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την πανηγυρική αυτή εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας που και φέτος οργανώνεται με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων.



Η μαζική παρουσία σας εδώ αποδεικνύει την αγάπη σας για τη μάθηση γενικά και ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη που όλοι τρέφετε στα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα προγράμματα των οποίων εξυπηρετούν θεμελιώδεις ανάγκες των πολιτών και του τόπου γενικότερα.

Χαιρετίζω τη μαζική παρουσία στην εκδήλωση των μελών και φίλων των Επιμορφωτικών Κέντρων και σας διαβεβαιώνω ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον θεσμό αυτό είναι τεράστιο. Επιδίωξη μας είναι η διά βίου παιδεία να γίνει μόνιμος στόχος για όλους μας γι' αυτό και η εκπαίδευση ενηλίκων βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της σημερινής Κυβέρνησης η οποία δίνει τεράστια σημασία στην προώθηση της.

Τα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο. Τα προγράμματα προσφέρονται σε όλους τους κατοίκους του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Είναι γνωστό ότι ο θεσμός των Επιμορφωτικών Κέντρων καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας πριν αρκετά χρόνια για να δώσει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για επιμόρφωση, για βελτίωση της ποιότητας ζωής και για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, πέραν της βασικής μόρφωσης που προσφέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επειδή θεωρούμε αυτήν την επιδίωξη ως ιδιαίτερα σημαντική, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα Επιμορφωτικά Κέντρα, ώστε αυτός ο χρήσιμος και απαραίτητος θεσμός να αναδομηθεί και αναπτυχθεί περαιτέρω.

Όπως είναι ήδη γνωστό η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει θέσει υψηλούς στόχους για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τομείς που συνδέονται άμεσα με την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη, βασισμένη πάνω στην κοινωνία της γνώσης και την κοινωνική συνοχή.

Οι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να εναρμονιστούμε με τους στόχους που τέθηκαν από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι:

- Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση ενηλίκων.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων και ένταξη στην κοινωνία της γνώσης για οικονομική και προσωπική ανάπτυξη.
- Η εκπαίδευση ενηλίκων ως επένδυση για το μέλλον και η ανάπτυξη σωστών μηχανισμών για αξιολόγηση τόσο των αναγκών όσο και των δεξιοτήτων που αποκτούνται.
- Εκσυγχρονισμός των αναλυτικών μας προγραμμάτων για μια ουσιαστικότερη μάθηση.

Με την ευκαιρία της σημερινής σας εκδήλωσης, συγχαίρω τους οργανωτές, τους τοπικούς υπευθύνους, τους εκπαιδευτές και τους διευθυντές των σχολείων για την στήριξη που προσφέρουν στο θεσμό. Ευχαριστώ επίσης τις Επιτροπές των Μελών για την εθελοντική συνεισφορά και την άψογη συνεργασία τους με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους εσάς που με την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα αποδεικνύετε το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη και πρόοδο τόσο τη δική σας όσο και του τόπου μας γενικότερα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας, ο οποίος αφυπηρετεί φέτος, και να του εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για όσα πρόσφερε στην παιδεία του τόπου μας. Η εκτίμησή μας προς τον εκλεκτό συνεργάτη Χριστόφορο Αντωνίου που φεύγει από την υπηρεσία, όπου τόσα χρόνια έδωσε πιστά και αφοσιωμένα ό,τι καλύτερο μπορούσε, είναι τεράστια.

Τιμούμε και συγχαίρουμε τον φίλο Χριστόφορο γιατί έχει υπηρετήσει με ενθουσιασμό και ζήλο την παιδεία, αφιερώνοντας της το νου, την καρδιά και κάθε του δραστηριότητα από την έδρα, τα Επιμορφωτικά Κέντρα και την κοινωνία γενικότερα.


Αγαπητέ Χριστόφορε,

Σου εύχομαι κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, με τη διαβεβαίωση ότι έχεις πάντα μαζί σου την εκτίμηση και πάνω από όλα την αγάπη μας.