31/5/10

* Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την επίθεση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα *NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

31/05/2010
«Δεν μπορεί κανείς να είναι ευτυχής με το συνεχιζόμενο αποκλεισμό ο οποίος ακολούθησε την επίθεση του Δεκεμβρίου 2008 κατά της Γάζας, με τις καταστροφικές συνέπειες για τους Παλαιστινίους. Η συνέχιση αυτού του αποκλεισμού παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά προκαλεί και τα ανθρώπινα αισθήματα του καθενός μας.



Είναι γνωστή η θέση αρχής της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα. Από ‛κεί και πέρα οι σκοτωμοί ανθρώπων είναι καταδικαστέοι από τον καθένα μας. Η απώλεια ζωών αμάχων κατά την εκτίμηση μου, συνιστά εγκληματική πράξη. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι υπάρχουν θύματα, και η Κυβέρνηση του Ισραήλ να ανακρούσει πρύμναν γιατί θα δεχθεί την παγκόσμια καταδίκη.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να καταδικάσει τέτοιες ενέργειες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε οποιεσδήποτε επαφές με ξένους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν είχε οποιαδήποτε επαφή. Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει αντιδράσει ήδη, και αναμένει να αντιδράσουν και άλλες διεθνείς οργανώσεις, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σε ό,τι αφορά το απαγορευτικό διάταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από όλη αυτή τη στάση είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και το κοινό κοίτασμα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο στη φαντασία των ανθρώπων. Σημείωσε ότι τα ζωτικά συμφέροντα στα οποία γίνεται αναφορά είναι η κατοχή της Κύπρου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνεχώς από διάφορες ενέργειες τις οποίες κάνει η Τουρκία προς την κατεύθυνση διαφόρων χωρών μη εξαιρουμένου και του Ισραήλ, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με το Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: «Όταν έγινε η επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα μας κάναμε μια τοποθέτηση που ήταν πιο καθαρή και πιο σκληρή από τις τοποθετήσεις πολλών αραβικών χωρών. Αυτό το κάναμε συνειδητά. Από ‛κεί και πέρα όταν η Κυπριακή Δημοκρατία διατρέχει τους κινδύνους που διατρέχει και καλεί και παρακαλεί αυτούς οι οποίοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της διάρρηξης του αποκλεισμού να αποφύγουν την προσάραξη σε κυπριακά λιμάνια, φρονώ ότι έχοντας υπόψη την ιστορία της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά σε ό,τι αφορά στην αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους έπρεπε να μας σεβαστούν. Δυστυχώς δεν μας έχουν σεβαστεί και λυπάμαι γι’ αυτό. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από άλλα λιμάνια από χώρες που το επέτρεπαν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η Κυβέρνηση άλλαξε πολιτική σε σχέση με τους ακτιβιστές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι καμία πολιτική δεν έχει αλλάξει η Κυβέρνηση. Είχαμε επαφή, με βάση αυτή την επαφή κάναμε την παράκληση μας που, δυστυχώς, δεν εισακούστηκε, είπε ο Πρόεδρος και υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα είναι απαράδεκτα από πλευράς του Ισραήλ. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να φορτώνουμε στην Κυπριακή Κυβέρνηση τα αποτελέσματα ενεργειών και ακτιβιστών αλλά και κυβερνήσεων.