31/5/10

* Θέλω πρώτα να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου στους 53 σημερινούς αποφοίτους της Αστυνομικής Ακαδημίας και στις οικογένειές τους και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο που έχουν να επιτελέσουν στην κοινωνία. Παράλληλα, να διαβιβάσω την ευαρέσκειά μου στη Διεύθυνση, στο διδακτικό και λοιπό προσωπικό για το έργο που επιτελείται ανελλιπώς στο χώρο αυτό, στον οποίο παιδεύονται τα νέα στελέχη του αστυνομικού Σώματος. *NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010 και αποφοίτησης της βασικής σειράς 140 στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου
31/05/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.45 μ.μ.



Θέλω πρώτα να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου στους 53 σημερινούς αποφοίτους της Αστυνομικής Ακαδημίας και στις οικογένειές τους και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο που έχουν να επιτελέσουν στην κοινωνία. Παράλληλα, να διαβιβάσω την ευαρέσκειά μου στη Διεύθυνση, στο διδακτικό και λοιπό προσωπικό για το έργο που επιτελείται ανελλιπώς στο χώρο αυτό, στον οποίο παιδεύονται τα νέα στελέχη του αστυνομικού Σώματος.

Ομολογουμένως, στην εποχή μας οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής πραγματικά τρέχουν. Η διακίνηση ανθρώπων και ιδεών μέσα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο έχει επιφέρει αρνητικές διαφοροποιήσεις - αρκετές φορές και ανατροπές - οι οποίες απαιτούν άλλους τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης, εντελώς διαφορετικούς σε σχέση με τους καθιερωμένους. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει ασφαλώς και το καθημερινό, κοινωνικό γίγνεσθαι της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Οι νέοι τρόποι διάπραξης οικονομικής φύσεως αδικημάτων, η παρενόχληση ανήλικων προσώπων μέσω της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών και ιδιαίτερα του διαδικτύου, η κατ’ εξακολούθηση εκμετάλλευση προσώπων που έρχονται στον τόπο μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, η δημιουργία αντιμαχόμενων φατριών και άλλα πολλά συνθέτουν την εικόνα των αλλαγών που έχουν ήδη δρομολογηθεί και μας επηρεάζουν ως συνειδητοποιημένους πολίτες. Επιπρόσθετα, η συνεχιζόμενη παραβατικότητα που ακολουθεί τα καθιερωμένα σχήματα, η οποία κατά καιρούς οξύνεται και παίρνει τη μορφή διάπραξης σοβαρής φύσεως εγκλημάτων, σίγουρα απαιτεί την υπό τις περιστάσεις ανάλογη αντιμετώπιση.

Όπως γίνεται φανερό η Αστυνομία, ως το καθ' ύλην αρμόδιο Σώμα, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα. Ένας καλά σχεδιασμένος προγραμματισμός, μια επιχειρησιακή ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης, ένα σωστά μελετημένο πλαίσιο δράσης θα πρέπει να αποτελούν τις βασικές δομές γύρω από τις οποίες οφείλει συνέχεια να οργανώνεται. Μέσα από όλες αυτές τις διεργασίες, απώτερος στόχος που τίθεται είναι η προετοιμασία του νέου αστυνομικού ο οποίος να δίνει πάντοτε το δυναμικό "παρών" του δίπλα στον πολίτη, έτοιμος να του διασφαλίσει άνετη, απρόσκοπτη και ειρηνική διαβίωση. Η Κυβέρνηση επανειλημμένα τονίζει τη σταθερή βούλησή της για μια Αστυνομία ικανή να παραταχθεί έναντι του πολύμορφου κακού, της επιχειρούμενης παράβασης των Νόμων από διάφορα εγκληματικά στοιχεία και της όποιας παράνομης δραστηριότητας. Μια Αστυνομία η οποία να θέτει στόχους εφικτούς και οράματα ικανά να υλοποιηθούν, να είναι πρωτοπόρος στην εξάλειψη της όποιας παραβατικής συμπεριφοράς, οποθενδήποτε προερχομένης.

Από σήμερα, η αστυνομική οικογένεια ενισχύεται με 53 νέα και άρτια καταρτισμένα μέλη. Οι αποφοιτούντες έχουν τύχει εντατικής εκπαίδευσης, τόσο από θεωρητικής όσο και από πρακτικής πλευράς με τις πλέον προηγμένες μεθόδους και πρακτικές. Είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το πνεύμα της σύγχρονης αστυνόμευσης, διαπνέονται από βαθύ αίσθημα ευθύνης, διακρίνονται δε για την πλήρη επίγνωση της υψηλής αποστολής και του καθήκοντός τους.

Όπως γίνεται φανερό, ο νέος αστυνομικός θέλουμε να είναι εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα προσόντα, ώστε να είναι επιχειρησιακά αποτελεσματικός. Η παιδεία, η άριστη κατάρτισή του στα θέματα της ειδικότητάς του, η αποδεδειγμένα ικανή διαχείριση καταστάσεων, οι γενικότερες δεξιότητές του, όλα αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα που εγγυώνται τη σωστή του πορεία.

Στο σημείο αυτό, απευθύνομαι σε σας νέοι αστυνομικοί και αστυνομικίνες. Δράττομαι, όμως, της ευκαιρίας να στείλω τα μηνύματά μου και σε κάθε ένα ενεργό μέλος του Σώματος. Αναλάβετε αγώνα κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος, προασπιστείτε το Νόμο, υπηρετείστε τα ύψιστα κοινωνικά ιδεώδη με πίστη στην ψηλή αποστολή που η πολιτεία σάς έχει ήδη αναθέσει.

Σας προτρέπω να υλοποιήσετε ενσυνείδητα και με αίσθημα ευθύνης τα διδαχθέντα. Να σας διακρίνει η ευγένεια και η πειθαρχία. Να ανταποκριθείτε με αντικειμενικότητα, ζήλο και αυταπάρνηση στις απαιτήσεις του καθήκοντος και της υψηλής αποστολής σας. Να αγωνισθείτε για την εξάλειψη των διακρίσεων, της ανάρμοστης συμπεριφοράς, της διάβρωσης και της εκτροπής. Να εργασθείτε με επαγγελματισμό, τιμιότητα, ισονομία και αμεροληψία.

Γνωρίζω ότι σκιά επιρρίπτεται στην όλη παρουσία του Αστυνομικού Σώματος από μερίδες πολιτών για σφάλματα που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη. Όμως οι σκιές αυτές που ακολουθούν τη δράση και την πορεία του Αστυνομικού Σώματος δεν μπορούν καθ΄οιονδήποτε τρόπο να δυναμιτίσουν την παρουσία του στην κοινωνία μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αστυνομία περιλαμβάνει στους κόλπους της αρκετά και αξιόμαχα στελέχη, τα οποία παραθεωρούνται ενόσω προβάλλεται η όποια μη θετική πλευρά της. Περιττό να υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγώνων της πατρίδας μας, τόσο των πρόσφατων όσο και των παλαιοτέρων, αρκετά στελέχη του Σώματος έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, δηλαδή τη ζωή τους, για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας του τόπου μας. Επιπρόσθετα, μέλη του Σώματος κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντός τους, έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους στην προσπάθειά τους να διασώσουν πολίτες που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο. Αλλά και σήμερα, επίλεκτα στελέχη συνεχίζουν την πολύτιμη προσφορά τους και αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την παγίωση της ευνομίας και της αδιατάρακτης διαβίωσης των συνανθρώπων τους, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών Λατίνων και Αρμενίων, μακριά από ανασφάλειες και φόβους.

Ίσως έδωσα την εντύπωση ότι όλα κινούνται σε επίπεδο τελειότητας. Ότι όλα είναι ιδανικά. Σίγουρα όχι. Απομένουν πολλά να γίνουν. Η ηγεσία της Αστυνομίας επιφορτίζεται με το καθήκον της άμεσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης των κακώς εχόντων στο Σώμα. Έχει αναλάβει το σπουδαίο καθήκον της πάταξης της όποιας διαφθοράς και της αντιμετώπισης των όποιων στοιχείων σήψης υπάρχουν στις γραμμές της Αστυνομίας. Γνωρίζω ότι εργάζεται σκληρά και θα φέρει σε πέρας αυτή την ευγενική αποστολή. Δεν μπορεί ορισμένοι επίορκοι να αμαυρώνουν το όνομα και το κύρος της Αστυνομίας. Ο δρόμος που απλώνεται μπροστά μας είναι ακόμη μακρύς. Όμως υπάρχει αποδεδειγμένη θέληση για τη διάνυσή του. Υπάρχει έντονη επιθυμία για να αντιμετωπιστούν όσα βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ατενίζοντας σήμερα τα νέα αυτά στελέχη της Αστυνομίας, προσθέτω ότι υπάρχει και νέο αίμα που πρόθυμα υπόσχεται να αγωνιστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Ευχή μου είναι να παραχθεί από όλο το προσωπικό της Αστυνομίας γόνιμο έργο. Στον τομέα της κατάρτισης και της απόκτησης γνώσεων είμαι σίγουρος ότι έχουν δοθεί όλα τα απαραίτητα εφόδια. Στον τομέα της επιχειρησιακής δραστηριότητας ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουμε θετικά. Εγγύηση, η ικανή ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και οι νέοι σημερινοί απόφοιτοι της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Κάθε καλό.