31/5/10

* Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από καπνό είτε σε επίπεδο Υπουργείου είτε σε επίπεδο σχολείου. Συγχαίρω ακόμη ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που συνεργάστηκαν με τα σχολεία για την ανάπτυξη των δράσεων τους. Τέλος, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα σχολεία που διακρίθηκαν και που θα βραβευθούν σήμερα στη σύντομη τελετή που ακολουθεί. Ελπίζουμε η επιτυχημένη αντικαπνιστική πολιτική που ανέπτυξαν να έχει συνέχεια και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα σχολεία. *NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην τελετή βράβευσης αντικαπνιστικής αγωγής, στη Λευκωσία
31/05/2010





Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση η οποία στοχεύει στη βράβευση καλών πρακτικών αντικαπνιστικής αγωγής.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ως πάγια πολιτική του να ενθαρρύνει και να ενισχύει τις σχολικές μονάδες ώστε αυτές να αναπτύσσουν αυτόνομα προγράμματα αγωγής υγείας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, αλλά και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες τους.

Με σχετική εγκύκλιο, από τη φετινή σχολική χρονιά το κάθε σχολείο έχει δημιουργήσει Ομάδα Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας προκειμένου να αναπτύξει και να εφαρμόσει σχέδιο με δράσεις που να ενισχύουν ολόπλευρα την υγεία των μαθητών τους, αλλά και που να δημιουργούν υποστηρικτικό περιβάλλον για τα άτομα που γενικά κινούνται στο σχολικό χώρο. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει αναπτύξει μια σειρά από εξειδικευμένα προγράμματα αγωγής υγείας που αποσκοπούν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και στην ενδυνάμωση των ίδιων των μαθητών, ώστε αυτοί να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά (ενημερωμένα) για θέματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία τους, μέσα από την ανάπτυξη συνειδητών στάσεων και δεξιοτήτων ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, με την εισαγωγή του τροποιητικού Νόμου για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους τα σχολεία κλήθηκαν να εφαρμόσουν αντικαπνιστικές δράσεις για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Τα σχολεία, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος του καπνίσματος στην Κύπρο ανταποκρίθηκαν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό. Όπως θα δείτε και στη σχετική παρουσίαση που ακολουθεί τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν εφάρμοσαν συστηματικά δράσεις που διακρίνονταν από τη συμμετοχή των ίδιων των μαθητών αλλά και αρκετές από την πρωτοτυπία τους.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από καπνό είτε σε επίπεδο Υπουργείου είτε σε επίπεδο σχολείου. Συγχαίρω ακόμη ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που συνεργάστηκαν με τα σχολεία για την ανάπτυξη των δράσεων τους. Τέλος, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα σχολεία που διακρίθηκαν και που θα βραβευθούν σήμερα στη σύντομη τελετή που ακολουθεί. Ελπίζουμε η επιτυχημένη αντικαπνιστική πολιτική που ανέπτυξαν να έχει συνέχεια και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα σχολεία.