27/5/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, χθες

26/05/2010
Μιλήσαμε ως άνθρωποι για το παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον, είπε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσαν χθες βράδυ τα Ηνωμένα Έθνη για τους δύο ηγέτες και τις συζύγους τους, καθώς και τους Σύμβουλούς τους, στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ήταν μία φιλική συνάντηση μεταξύ 'τυριού και αχλαδιού'. Μιλήσαμε ως άνθρωποι για το παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον. Από αυτή την άποψη όντως περάσαμε πολύ καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ντάουνερ για την ευκαιρία που έχει δώσει στους δύο ηγέτες, στις συζύγους μας, στους Συμβούλους μας να συνευρεθούμε και να περάσουμε αυτό το βράδυ μαζί. Θεωρώ ότι αυτό το βράδυ είναι το πρώτο κοινωνικής συνάντησης, δεν είναι το τελευταίο και θέλω να πω στους Τουρκοκύπριους φίλους ότι ποτέ δεν έχω απορρίψει πρόσκληση από τον κ. Έρογλου - διότι γράφτηκαν διάφορα και μεταδόθηκαν και μέσω των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ. Απλώς είπα την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα να βρεθούμε πρώτα εδώ και μετά να ανταλλάξουμε επισκέψεις και στα σπίτια».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνέχεια των κοινωνικών συναντήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είναι από την αρχή που το είχαμε υπόψη μας και οι δύο πλευρές, πρέπει να πω, χωρίς να συμφωνηθεί τίποτα. Απλώς πολύ ανθρώπινα είχα εισηγηθεί ότι είναι καλύτερα να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη αυτή την πρωτοβουλία και μετά - επειδή θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε - δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες, πιο ανθρώπινες και σχέσεις πάνω σε προσωπική βάση. Άλλωστε οι σύζυγοί μας έχουν τον ίδιο πόνο. Έχουν αγνοούμενους αδελφούς, πράγμα που τις φέρνει πιο κοντά και, βεβαίως, μάς φέρνει και εμάς πιο κοντά. Αυτός ο πόνος πρέπει να τερματιστεί, πρέπει να επανενωθεί η πατρίδα μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η βραδιά έχει περάσει πάνω σε κοινωνική βάση και από αύριο θα συζητούμε πολιτικά».