26/5/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
26/05/2010
Επαναβεβαιώθηκε η βάση των διαπραγματεύσεων με δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είπε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο όπου παρακάθησε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς πώς ήταν η πρώτη μέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είπε «γενικά καλά», ενώ ερωτηθείς για το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης μεταξύ του ιδίου και του κ. Έρογλου και κατά πόσο συνομίλησαν εφ’ όλης της ύλης απάντησε: «Όχι βέβαια εφ’ όλης της ύλης. Βεβαίως επαναβεβαιώθηκε η βάση με δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως αυτή διατυπώνεται και στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Εμείς χαιρετίσαμε αυτό το γεγονός και αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε πάνω στο πώς θα αντικρίσουμε το θέμα των περιουσιών. Εμείς ζητήσαμε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία είχαμε σύγκλιση, σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία της κατηγοριοποίησης, και προχωρούμε παρακάτω».

Κληθείς να πει κατά πόσο συζητήθηκε και το θέμα που αφορά στο χρήστη και στον ιδιοκτήτη της περιουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Θα μπούμε σε αυτά, να είστε σίγουροι. Και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα».

Σε ερώτηση εάν το επόμενο κεφάλαιο προς συζήτηση θα είναι το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «είναι, ήδη, προαποφασισμένο» ότι θα συζητηθεί.
Ερωτηθείς αν ο κ. Έρογλου έχει δεχθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ακούσατε τη δήλωση του κ. Ντάουνερ. Είπε ότι επανεβεβαιώσαμε τις συγκλίσεις που υπήρξαν προηγουμένως».