12/5/10

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την ευγενική πρόσκληση να παρευρεθώ σήμερα ανάμεσά σας και να θέσω υπό την αιγίδα μου την παγκύπρια εκστρατεία κατά της νεανικής παραβατικότητας. Επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές, τα περιοδικά Click και Μαθητικό Click, την Παγκύπρια Ομάδα Κοινωνικά Ενεργών Νέων και την Κοινοτική Αστυνόμευση, για την πρωτοβουλία τους να συμβάλουν στη διαφώτιση, ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως στην τελετή έναρξης της Παγκύπριας Εκστρατείας κατά της Νεανικής Παραβατικότητας με τίτλο "Βάζουμε τέλος στα λάθη", στη Λευκωσία
12/05/2010





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την ευγενική πρόσκληση να παρευρεθώ σήμερα ανάμεσά σας και να θέσω υπό την αιγίδα μου την παγκύπρια εκστρατεία κατά της νεανικής παραβατικότητας. Επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές, τα περιοδικά Click και Μαθητικό Click, την Παγκύπρια Ομάδα Κοινωνικά Ενεργών Νέων και την Κοινοτική Αστυνόμευση, για την πρωτοβουλία τους να συμβάλουν στη διαφώτιση, ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Η διοργάνωση της εκστρατείας αυτής μαρτυρεί το πραγματικό ενδιαφέρον σας και, συγχρόνως, δηλώνει το γεγονός ότι έχουμε συμμάχους στις προσπάθειές μας για προστασία και διατήρηση μιας υγιούς κοινωνίας.

Η βία, η παραβατικότητα ως μια μορφή αποτυχίας του κοινωνικού ελέγχου είναι φαινόμενο που διαφοροποιείται ανάλογα με τον ιστορικό χρόνο και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Σε κάθε τύπο κοινωνικής οργάνωσης και κουλτούρας αντιστοιχεί μια μορφή παραβατικότητας. Η νεανική παραβατικότητα, η βία στο σχολείο, στην οικογένεια, στα γήπεδα, τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός, είναι φαινόμενα πολυδιάστατα και πολυσύνθετα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί δράση σε διάφορα επίπεδα: επίπεδο οικογένειας, εκπαίδευσης, ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τεχνολογίας, ποινικής δικαιοσύνης, ψυχαγωγίας, κ.ά.

Δυστυχώς, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νέων διολισθαίνει προς την κοινωνική απειθαρχία, ένα δε μικρότερο μέρος διολισθαίνει προς την παραβατικότητα.

Η εκδήλωση ή μη παραβατικής συμπεριφοράς μεταξύ των νέων είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, ψυχολογικών, κοινωνικών, οικονομικών, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της εφηβείας και τα αδιέξοδα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος νέος.

Το κράτος αντιμετωπίζει το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας ολιστικά, επιστημονικά και συντονισμένα και έχει εντάξει στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του μια γενικότερη πολιτική για υγιή νεολαία με ισχυρές αντιστάσεις, με στόχους και οράματα. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Εγκληματικότητας που συστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εκπόνησε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 85 πολυτομεακές δράσεις, οι οποίες βασίζονται σε ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς στρατηγικές και προνοούν τη συνεταιρικότητα και την ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων.

Οι δράσεις αφορούν κυρίως το θεσμό της οικογένειας και του σχολείου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κοινότητα, την εργασία, την ψυχαγωγία, τη νομοθεσία, τη μεταχείριση αδικοπραγούντων και την κοινωνική επανένταξη των καταδίκων και αποφυλακιζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη υλοποιηθεί το 68% των δράσεων αυτών, το 19% ήδη προωθείται για υλοποίηση και το υπόλοιπο 13% θα πρέπει να προωθηθεί για υλοποίηση μέχρι το τέλος του 2010.

Επίσης, πρόσφατα, άρχισε τη λειτουργία του στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο το οποίο βρίσκεται σε στενή και συστηματική επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό καθώς και το Διεθνές Παρατηρητήριο. Στόχος του είναι η συλλογή, καταγραφή, κωδικοποίηση και ανάλυση στοιχείων που αφορούν στην έκταση και τις μορφές της βίας στο σχολείο, η συστηματική συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς εταίρους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αναμφίβολα, για την αντιμετώπιση όλων των μορφών παραβατικής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς καθώς και του προβλήματος των ναρκωτικών ο τομέας της πρόληψης είναι καθοριστικός και μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στα αρνητικά αυτά φαινόμενα.
Ως κράτος, επωμιζόμαστε την ευθύνη και βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή στο πλευρό των νέων μας, για να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους με υπομονή, επιμονή, διαλλακτικότητα και σεβασμό προς αυτούς.

Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε θετικά στη δημιουργία υγιούς νεολαίας και να οικοδομήσουμε προσωπικότητες ισχυρές και ανθεκτικές, με υψηλά ιδανικά και στόχους, με ψυχική και πνευματική συγκρότηση τέτοια που να τους κρατά μακριά από εξαρτήσεις, αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τους διοργανωτές αυτής της Παγκύπριας Εκστρατείας και να διαβεβαιώσω ότι από το κράτος και εμένα προσωπικά έχετε όλη την αναγκαία στήριξη, συνεργασία και συμπαράσταση.

Κηρύσσω την έναρξη της Παγκύπριας Εκστρατείας κατά της Νεανικής Παραβατικότητας.