12/5/10

Είναι με αισθήματα τιμής και συγκίνησης που απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του δεύτερου τόμου του βιβλίου του φίλου μου Αντρέα Καουρή, για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσίαση του Β' Τόμου του βιβλίου του Αντρέα Καουρή Γρηγόρης Αυξεντίου, στη Λευκωσία
12/05/2010

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Είναι με αισθήματα τιμής και συγκίνησης που απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του δεύτερου τόμου του βιβλίου του φίλου μου Αντρέα Καουρή, για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Υπάρχουν στην ιστορία στιγμές που χαράσσονται ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη. Μπορεί η δύναμη του χρόνου να φαντάζει ακατανίκητη. Όμως εκεί όπου υπάρχει και συντηρείται η μνήμη, η δύναμη του χρόνου οπισθοχωρεί. Τέτοιες στιγμές, ανεπηρέαστες από τη δύναμη του χρόνου, είναι εκείνες που προσδιορίζουν την πορεία και το μέλλον ενός λαού και καθοδηγούν τα βήματα των γενιών που θα έρθουν. Πενήντα τρία χρόνια μετά τη θυσία του, ο Γρηγόρης Αυξεντίου εξακολουθεί να εμπνέει και να καθοδηγεί. Είναι συνηθισμένο το καλοπροαίρετο ερώτημα που τίθεται. Γιατί ο Γρηγόρης Αυξεντίου να βρίσκει μια τόσο μεγάλη και συνολική αποδοχή; Πώς η φωτεινή του μορφή συγκεντρώνει μια συνολική και αξιοζήλευτη αποδοχή πολύ πέρα από οποιουσδήποτε πολιτικούς ή κομματικούς διαχωρισμούς και εξακολουθεί να εμπνέει και να καθοδηγεί τους αγώνες του λαού μας;

Η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού παρά στο βαθύτερο νόημα που έδινε ο ίδιος στις βασικές αρχές που καθόρισαν τη ζωή του και, ακόμα πιο πειστικά, στον τρόπο που διαχειρίστηκε το δίλημμα της ζωής και του θανάτου την κρίσιμη στιγμή της απόφασης.

Ολόκληρη η ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου χαρακτηρίζεται από μια απόλυτη αφοσίωση και πίστη σε ιδανικά και αξίες που τον οδήγησαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ της οποίας καταξιώθηκε να γίνει Υπαρχηγός. Πίστη σε ιδανικά και αξίες που τα υπηρέτησε με άμεμπτο ήθος, παλληκαριά και ακεραιότητα και μακριά από οποιαδήποτε προσμονή ανταμοιβής. Κεντρικός καθοδηγητικός φάρος των ενεργειών του ήταν η εξυπηρέτηση των πιο αληθινών συμφερόντων της υπόδουλης πατρίδας του, των συμπατριωτών του, και του πόθου τους για αποτίναξη των δεσμών της δουλείας. Αυτή η προσωπική του δέσμευση και αφοσίωση σε ιδανικά αντανακλά την αποφασιστικότητα ολόκληρου του λαού μας να ορθώσει το ανάστημα του και να διεκδικήσει την ελευθερία. Για τον ίδιο, η 3η Μαρτίου του 1957 ήταν η ολοκλήρωση της πορείας που είχε συνειδητά αποφασίσει να ακολουθήσει. Μιας πορείας που, σε τελευταία ανάλυση, υπηρετούσε την αξιοπρεπή ανθρώπινη ύπαρξη και μόνο αυτή, την ίδια τη ζωή. Τη ζωή και το μεγαλείο της που όσο και αν ακούγεται αντιφατικό την υπηρέτησε με το θάνατό του. Ένα θάνατο ως απόσταγμα της ίδιας της αγάπης για τη ζωή και ως μια περήφανη και συνειδητή πράξη αυτοθυσίας.

Στη σύντομη διαδρομή της ζωής του ο Γρηγόρης Αυξεντίου πρόλαβε να δώσει μαθήματα λεβεντιάς και αξιοπρέπειας ηρωισμού και αυταπάρνησης. Η δράση και η θυσία του το αποδεικνύουν περίτρανα. Πορεύθηκε από τα παιδικά του χρόνια στη Λύση μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ακολουθώντας πάντοτε τον άσβεστο πόθο για την ελευθερία. Η μεγαλοσύνη της ηρωικής προσωπικότητας του Γρηγόρη Αυξεντίου καθορίζεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τον Γρηγόρη Αυξεντίου διέκριναν τα αισθήματα απόλυτης αγάπης προς την πατρίδα και την ελευθερία. Την ίδια στιγμή, όμως, τα βήματα της αγωνιστικής του πορείας τα καθόριζε ένας έντιμος ηρωισμός χωρίς ποτέ αυτή την πορεία να την αμαυρώνουν αισθήματα εκδίκησης. Ήταν ξένη προς την ώριμη, αγνή, ηρωική προσωπικότητα του Αυξεντίου κάθε διάθεση μικρότητας και στενόκαρδων μικρόψυχων υπολογισμών. Δέχθηκε, όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος στον συγκλονιστικό Αποχαιρετισμό του, τη θυσία όχι για το θάνατο, αλλά μονάχα για τη ζωή. Μια ζωή που πια δεν θα απαιτεί καμία θυσία.

Σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ τον φίλο Αντρέα Καουρή, που με τη συγγραφή του δεύτερου τόμου του βιβλίου του για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου υπενθυμίζει σε όλους το καθήκον και την ιστορική ευθύνη να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα που δημιούργησε στον τόπο μας η εισβολή και η κατοχή. Αυτές οι στιγμές είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις, να αντλήσουμε διδάγματα και να αφυπνιστούμε, καταθέτοντας και την ψυχή μας στον αγώνα που διεξάγουμε. Σε αυτό τον αγώνα για επιβίωση και δικαίωση δεν χωρούν τα μίση και οι διαφωνίες του παρελθόντος. Είναι η ώρα για κοινή δράση και ενότητα ώστε να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας. Η συναίνεση στο εσωτερικό μέτωπο και η συστράτευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας για λύση του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η λύση μέσα από τη διαδρομή του χρόνου και των ιστορικών πεπραγμένων των τελευταίων 50 χρόνων δεν μπορεί να αποτελεί την εξωτερίκευση των διακαών μας εσωτερικών επιθυμιών χωρίς επιμέτρηση των δεδομένων και των κινδύνων, αλλά θα πρέπει να διεκδικεί το δικαίωμα μας να διατηρήσουμε αλώβητη την κρατική μας οντότητα, την ενότητα του λαού, του εδάφους και της οικονομίας, χωρίς ξένα στρατεύματα εποίκους και επεμβατικά δικαιώματα.

Για μας η λύση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, είναι χρέος όχι μόνο προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και προς τις γενιές που θα έρθουν.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη βάση και στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον αγώνα μας αυτό έχουμε πάντοτε στην καρδιά και το μυαλό μας την ηρωική μορφή του Γρηγόρη Αυξεντίου. Μια αψεγάδιαστη μορφή ενός ηρωικού, τίμιου και ανυποχώρητου αγωνιστή της ελευθερίας της πατρίδας μας. Η δύναμη της ψυχής του και το μεγαλείο της θυσίας του τροφοδοτούν και τη δική μας αποφασιστικότητα και πίστη για την τελική δικαίωση. Μας εμπνέει ο ώριμος, ο μεστός, ο γεμάτος νόημα πατριωτισμός του, η απέραντη αγάπη του για την πατρίδα του και το λαό μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Αντρέα Καουρή, Γρηγόρης Αυξεντίου και εύχομαι στο συγγραφέα νέες συγγραφικές επιτυχίες.