12/5/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

12/05/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Συνεχίστηκε σήμερα η πολυήμερη, έτσι όπως εξελίχθηκε, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σήμερα τις δικές του τοποθετήσεις και απάντησε σε όλα εκείνα τα ερωτήματα και τις θέσεις που έχουν τεθεί στις προηγούμενες μέρες της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου για τα διάφορα θέματα στο Κυπριακό. Έγινε και διάλογος, ο Πρόεδρος συνόψισε διάφορα θέματα και συμφωνήθηκε στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 19 Μαΐου, να συνεχιστεί ο διάλογος επί συγκεκριμένων ζητημάτων και αυτών που έχει συνοψίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και τα κόμματα μέχρι τότε μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μπορούν να τύχουν συζήτησης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».



Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συζήτηση για την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όλα αυτά έχουν συζητηθεί πάρα πολλές φορές όπως και τα θέματα που αφορούν τη πρόταση μας για την εκτελεστική εξουσία, που δεν περιλαμβάνει μόνο ασφαλώς εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχει και η διασταυρούμενη ψήφος που είναι πολύ σημαντική. Και σε ό,τι αφορά τα θέματα της αλλαγής θέσεων ή απόσυρσης, είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου έτσι όπως έχουν διατυπωθεί και στην επιστολή που είχε αποστείλει στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και οι οποίες έχουν τεθεί και στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση αν μπορεί να γίνουν και δεύτερες σκέψεις, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η θέση είναι ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι ανοικτή, γίνεται πάνω σε μια αρχή που προβλέπει ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Υπάρχει συνεχώς μια εκτίμηση και αξιολόγηση για το πώς προχωρεί η διαπραγμάτευση και ανάλογα ο Πρόεδρος, που είναι και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, αν το κρίνει και αν το αποφασίσει τη δεδομένη στιγμή, μπορεί να κάνει αλλαγές στις θέσεις, μπορεί να αποσύρει, μπορεί να θέσει άλλες θέσεις, μπορεί να διαφοροποιήσει και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πολύ ξεκάθαρα ο Πρόεδρος είχε θέσει από την πρώτη στιγμή».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα εξαρτηθούν πολλά και από την πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έστω μέσα από το βασικό φακό του προβληματισμού μας ήταν και το γεγονός ότι πλέον έχουμε μια νέα ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό ασφαλώς μετρά. Είναι γι' αυτό που τονίζουμε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να δούμε πώς διαμορφώνονται τα πράγματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είναι δεδομένη η θέληση μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως ο Πρόεδρος τη διατύπωσε στην επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Είχε θέσει κάποιες θέσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αναμένουμε λοιπόν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει κατά πόσο μετά το σημερινό διάλογο μπορεί κανείς να ελπίζει σε ομοφωνία των κομμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Το ζητούμενο είναι η ενότητα και το τονίζω αυτό διότι ενότητα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε όλοι σε όλα. Πιστεύω ότι υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις σε διάφορα ζητήματα, άλλωστε μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει δυνατότητα για συγκλίσεις σε διάφορα θέματα. Αλλά είναι σημαντικό το πώς εκφράζονται διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες στα διάφορα θέματα, εκεί όπου υπάρχουν, και είναι σημαντικό το κλίμα που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, έτσι όπως εξελίσσεται πολλές φορές.

Εκεί που υπάρχει σεβασμός και ανοχή στην άλλη άποψη πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει και ενότητα με ένα βασικό στόχο: Να στηρίζεται ο διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις που κάνει και στις προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο να επιλύσουμε το Κυπριακό, διότι ο στόχος είναι να λυθεί το Κυπριακό, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος».