21/4/10

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα

21/04/2010
Σαν σήμερα, πριν από 43 χρόνια, μια ομάδα συνταγματαρχών καταλάμβανε πραξικοπηματικά την εξουσία στην Ελλάδα και έβαζε τη χώρα στο ‘γύψο’ για μια επταετία. Η χούντα των Αθηνών, με την επιβολή της δικτατορίας κατάργησε κάθε έννοια και κάθε αρχή δημοκρατίας και ελευθερίας, ξανάνοιξε τα ξερονήσια και τις φυλακές και έκλεισε μέσα την καρδιά και την ψυχή του πολυβασανισμένου ελληνικού λαού.



Η δικτατορία στην Ελλάδα αποτέλεσε την κορύφωση των ξένων επεμβάσεων στη χώρα που προκάλεσαν πολλά δεινά, συγκρούσεις, αιματοχυσία, πολιτική αναταραχή και ανωμαλία. Τα ξένα κέντρα που παρενέβαιναν στα εσωτερικά της Ελλάδας επιδίωξαν, με την επιβολή της δικτατορίας, να διαιωνίσουν την παρουσία και τον έλεγχό τους στη χώρα.

Τα ίδια ξένα κέντρα με την επιβολή της δικτατορίας επιδίωξαν την υλοποίηση ενός ακόμη πολύ σημαντικού τους στόχου: το κλείσιμο του Κυπριακού με τη διχοτόμηση της Κύπρου. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου αποτέλεσε την απαρχή της τελευταίας πράξης των άνομων σχεδιασμών τους σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, που επιτελέστηκε με το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον της νόμιμης Κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 15 Ιουλίου 1974. Πέντε μέρες αργότερα, η τουρκική εισβολή ολοκλήρωνε το έγκλημα εναντίον του λαού μας.

Η θυσία της Κύπρου αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της χούντας και έφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Η καθυποταγμένη στους ξένους Ελλάδα συνέτεινε στην καταστροφή της Κύπρου. Η δημοκρατική Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στήριγμα του λαού μας στον αγώνα για δικαίωση.

Αυτός ο αγώνας, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει. Παραμένοντας σταθεροί και συνεπείς σε αρχές θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Κυπρίων. Λύση που θα παρέχει τη δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους, τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους και τους Λατίνους να οικοδομούν ένα ευτυχισμένο μέλλον στην κοινή τους πατρίδα Κύπρο, σε συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας.