22/4/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου


22/04/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:



«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 κατά της εμπορίας προσώπων, το οποίο αντικαθιστά το Σχέδιο Δράσης για το συντονισμό των ενεργειών για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων του 2005 που χρειάζεται επικαιροποίηση και αναθεώρηση. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 αποσκοπεί στο να θέσει ένα συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους που καλύπτουν όλες τις πτυχές του προβλήματος και προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο καλύτερου και εποικοδομητικότερου συντονισμού.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ετοιμάστηκε από την πολυθεματική συντονιστική ομάδα για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Το Σχέδιο αποτελεί ένα πρακτικό και εύχρηστο εργαλείο για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τις επιμέρους δράσεις του και όχι ένα εκτενές θεωρητικό κείμενο, έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, θα αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, περιλαμβάνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτεραιότητες, συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες δράσεις για την κάθε προτεραιότητα, τις πηγές χρηματοδότησης των δράσεων και περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Το θέμα της εμπορίας προσώπων είναι ένα παγκόσμιο θέμα που ενδιαφέρει άμεσα και την Κύπρο καθότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η Κύπρος κατηγορείτο γι΄ αυτό το θέμα. Με τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή βελτίωση. Η Κύπρος έχει βγει από μαύρες λίστες, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει σε εκθέσεις της την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος σε αυτό τον τομέα και με αυτό το Σχέδιο Δράσης φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας τουλάχιστον 2,4 εκ. άτομα πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε στιγμή. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων στην εκμετάλλευση στην εργασία και στην καταναγκαστική εργασία είναι μετανάστες. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης και τις αυξανόμενες επιτυχίες στην επιβολή του νόμου, ο υφιστάμενος αριθμός καταδικών παραμένει χαμηλός και η εμπορία προσώπων εξακολουθεί να είναι μια εγκληματική επιχείρηση περιορισμένου ρίσκου με υψηλές αποδόσεις. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά ότι τα ετήσια κέρδη από την εμπορία προσώπων φθάνουν τα 32 δις δολάρια ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εμπορία προσώπων αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών.

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας προσώπων. Η εμπειρία καταδεικνύει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων στη Δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος της εμπορίας προσώπων.

Η δεύτερη πρόταση που έχει εγκριθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά στο Σχέδιο Χορηγιών για ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις. Αυτή η πρόταση είναι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ‘Απασχόληση – Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή – 2007/2013’. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει σχέδιο επιχορήγησης επιχειρήσεων και οργανισμών με σκοπό την προσέλκυση στην απασχόληση οικονομικά αδρανών γυναικών, οικονομικά αδρανών ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και οικονομικά αδρανών ατόμων που αναζητούν εργασία με ειδικό ωράριο λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας χωρίς βοήθεια, και επιθυμούν να εργαστούν βάσει κάποιας ευέλικτης μορφής απασχόλησης καθώς και ανέργων που παραπέμπονται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης. Με το Σχέδιο αυτό ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με ευέλικτες ρυθμίσεις στις οποίες να προσλάβουν άτομα από τις πιο πάνω ομάδες στόχου. Το Σχέδιο αυτό έχει διαμορφωθεί έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και προβλέπει την επιχορήγηση για περίοδο 12 μηνών με το 65% του εργατικού κόστους για πρόσληψη εργαζομένων. Το συνολικό ύψος αυτού του Σχεδίου είναι τρία εκ. ευρώ και είναι Σχέδιο που εμπίπτει στην κατηγορία των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων – το 85% της δαπάνης θα είναι από ταμεία της ΕΕ – και η περίοδος εφαρμογής του είναι από την ημερομηνία προκήρυξης του μέχρι την 31η Αυγούστου 2015».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι μετά το 2012 να μην υπάρχει εμπορία προσώπων στην Κύπρο;

Απάντηση: Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε αναβαθμισμένα τις προσπάθειες για αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Κύπρος, αλλά η ανθρωπότητα. Έχω αναφέρει κάποια στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος και τη δυσκολία αντιμετώπισης του, πρώτα από όλα διότι είναι πρόβλημα χαμηλού ρίσκου και υψηλής αποδοτικότητας σε κέρδη.

Ερώτηση: Οι συγκεκριμένες δράσεις τί περιλαμβάνουν;

Απάντηση: Περιλαμβάνει το Σχέδιο αυτό που έχει εγκριθεί και ένα από τα χαρακτηριστικά του, το οποίο επικαιροποιεί προηγούμενα σχέδια, είναι το εφαρμόσιμο των δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Ερώτηση: Υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ζεριχούν;

Απάντηση: Όχι. Είναι μια συνάντηση που γίνεται στο πλαίσιο των συχνών και τακτικών επαφών με τα Ηνωμένα Έθνη και αφορά στο Κυπριακό και στην παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ερώτηση: Αποτελεί συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου με τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Απάντηση: Ο ρόλος των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι διαφορετικός. Βέβαια και ο κ. Ζεριχούν είναι εδώ με εντολή του ΟΗΕ και αναπόφευκτα σε κάθε συνάντηση τα ζητήματα που συζητούνται είναι τα θέματα της επικαιρότητας και της περιόδου που βρισκόμαστε. Και είμαστε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αλλαγή ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από τον προβληματισμό που υπάρχει με την παρουσία του κ. Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εν όψει των θέσεων που έχουμε – που είναι και θέσεις του διεθνούς παράγοντα – ότι το συντομότερο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν πάνω στην ίδια βάση την οποία οι δύο κοινότητες έχουν συμφωνήσει και την οποία προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια Κύπρο με ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι σχετικά με την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών;

Απάντηση: Όχι. Ακόμη δεν έχει λεχθεί οτιδήποτε. Η θέση μας είναι να ξεκινήσουμε το συντομότερο πάνω στη βάση που έχω αναφέρει.

Ερώτηση: Υπάρχει προβληματισμός για τα όσα δηλώνονται από τουρκοκυπριακής πλευράς;

Απάντηση: Έχουμε μια σαφή θέση την οποία δεν θα χάσουμε πίσω από τις όποιες δηλώσεις και την όποια σεναριολογία. Πρέπει να μετρά κανείς διάφορα πράγματα, αλλά το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Και εκεί, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα διαφανεί ποιες προθέσεις έχει ο καθένας. Από κει και πέρα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση και προβληματισμός από τις πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου περί του τι δέον γενέσθαι σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, με σταθερό και σαφή το στόχο του Προέδρου της Δημοκρατίας να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση αμοιβαία συμφωνημένη στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και, ασφαλώς, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, το συντομότερο δυνατόν.

Ερώτηση: Υπάρχουν δημοσιεύματα για θέματα που αφορούν στη διαδικασία, ότι για παράδειγμα ο κ. Έρογλου μπορεί να ορίσει διαπραγματευτή κάποιον άλλον, και συγκεκριμένα από την οικογένεια Ντενκτάς. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στη διαδικασία;

Απάντηση: Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και είναι γι΄ αυτό που έχουμε πει ότι χρειάζεται να επαναβεβαιωθεί και η βάση της διαπραγμάτευσης και η διαδικασία που ακολουθούμε. Από κει και πέρα δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε σενάρια θέτοντας μπροστά ένα ‘αν’ για να δίνουμε απαντήσεις και να κάνουμε τοποθετήσεις – για να μη χάσουμε και την ουσία.

Ερώτηση: Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι χθες στη συνάντηση με τους Πρέσβεις τέθηκε το θέμα της διεθνούς διάσκεψης.

Απάντηση: Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει θέσει το θέμα στη συνάντηση με τους πέντε Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το έθεσε όχι διότι κάποιος παράγοντας ή κάποια χώρα έχει θέσει προς τον Πρόεδρο θέμα διεθνούς διάσκεψης. Παρά το θόρυβο, τη συζήτηση και τα διάφορα σενάρια, αυτοί που μίλησαν για διεθνή διάσκεψη είναι ο κ. Ερντογάν, ο κ. Νταβούτογλου και η Τουρκία. Δεν είχαμε εμείς ποτέ πρόταση μπροστά μας για διεθνή διάσκεψη. Αλλά επειδή λέγονται και γράφονται πολλά, ο Πρόεδρος ήθελε να ξεκαθαρίσει το θέμα για τη διεθνή διάσκεψη λέγοντας ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σαφέστατα προνοούν επίλυση του Κυπριακού και συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού μέσα από διακοινοτικό διάλογο και ότι η διεθνής διάσκεψη – που ήταν και είναι μια πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας – θα πρέπει να συγκληθεί εν καιρώ, όταν θα έχουμε τη συζήτηση και τη συμφωνία από τις δύο κοινότητες σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, και θα ασχοληθεί η διεθνής διάσκεψη με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η θέση μας είναι όπως η διεθνής διάσκεψη συγκληθεί στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ – εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ – των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι συμβαλλόμενο μέρος σε σχέση με τις διάφορες διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει. Τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει τη στήριξη τους σε αυτή τη θέση που τους έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Ένα σχόλιο για την παράνομη επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στη λεγόμενη ορκωμοσία στα κατεχόμενα.

Απάντηση: Ακριβώς, πρόκειται για μια παράνομη επίσκεψη στις υπό κατοχή περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.