22/4/10

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την μονάδα διαχείρισης αδρανών υλικών στο Μαθιάτη 22/04/2010

Με αφορμή ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών σε σχέση με τη μονάδα διαχείρισης αδρανών υλικών από κατεδαφίσεις και εκσκαφές στο Μαθιάτη, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει τα ακόλουθα:



Δεν είναι αληθές ότι ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη έχει παραιτηθεί, αφού δεν έχει υποβάλει εγγράφως την παραίτηση του στον ΄Επαρχο Λευκωσίας, όπως ορίζεται στη Νομοθεσία. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, επιπρόσθετα προς τον Κοινοτάρχη, υπάρχουν και άλλα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη που δεν ενίστανται στη χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου. Τα εν λόγω μέλη είχαν διατυπώσει ορισμένες επιφυλάξεις και είχαν ζητήσει ολοκληρωμένη ενημέρωση πριν την τελική τοποθέτηση τους σε σχέση με το θέμα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πάγιο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της κοινότητας ήταν η αποκατάσταση του χώρου του παλιού μεταλλείου, που συνιστά μια μόνιμη εστία ρύπανσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα έχει συνάντηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαθιάτη την προσεχή εβδομάδα για συζήτηση του όλου θέματος και ανταλλαγή απόψεων.

Η αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση της μονάδας διαχείρισης αδρανών υλικών υποβλήθηκε και μελετάται σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πρέπει κάποτε να αντιληφθεί πως κάθε Αρχή και οργανωμένο σύνολο, περιλαμβανομένου και του ιδίου του Κινήματος, οφείλει να σέβεται τη νομοθεσία και τα θεσμικά όργανα που διαδραματίζουν ρόλο σε διαδικασίες ελέγχου. Όταν υποβληθεί αίτηση οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία ελέγχου, ακόμη και όταν διαφωνεί και ενίσταται το εν λόγω Κίνημα ή ομάδες πολιτών. Καμιά Αρχή Ελέγχου δεν νομιμοποιείται να τερματίσει τη διαδικασία αξιολόγησης αίτησης επικαλούμενη την αντίρρηση του Κινήματος ή αριθμού πολιτών.

Στα πλαίσια της εξέτασης της εκκρεμούσας αίτησης υποβλήθηκε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και αυτή θα αξιολογηθεί με προσοχή και σοβαρότητα από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Και στην περίπτωση αυτή το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πρέπει να αντιληφθεί πως δεν είναι δυνατό να επιχειρεί να υπαγορεύσει στο όργανο που ορίζεται με νομοθεσία πώς θα τοποθετηθεί και ποια γνωμάτευση θα εκδώσει. Ούτε βέβαια θα υπαγορεύσει το Κίνημα τον τερματισμό της διαδικασίας, επειδή το ίδιο διαφωνεί με την εξεταζόμενη αίτηση. Αν αυτή είναι η πρόθεση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να τροποποιήσει τη Νομοθεσία ώστε να περιβληθεί το ίδιο το ρόλο της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πρέπει να σταματήσει να επιχειρεί να θολώσει τα νερά. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες προηγούμενες, επιχειρεί να φορτώσει στην Κυβέρνηση τις αρμοδιότητες των Πολεοδομικών Αρχών, της Περιβαλλοντικής Αρχής κ.ο.κ., ωσάν να είναι αποδεκτό να επιβάλει οποιοσδήποτε Υπουργός στην Περιβαλλοντική Αρχή, για παράδειγμα, τον τρόπο χειρισμού εξεταζόμενης αίτησης, έστω και αν ο ίδιος διαφωνεί με το περιεχόμενο της αίτησης. Για να διευκρινισθούν τα πράγματα εντελώς: Η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Εσωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών καμιά εξουσία έχουν να υποδείξουν είτε σε Πολεοδομική Αρχή είτε στην Περιβαλλοντική Αρχή τι θα αποφασίσουν σε σχέση με αιτήσεις που μελετούν κατά νόμο.

Η λειτουργία σύγχρονης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης αδρανών υλικών από εκσκαφές και κατεδαφίσεις είναι απόλυτα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα είναι απαράδεκτη και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο το σύνολο των Τοπικών Αρχών και η κοινωνία των πολιτών απαιτούν την ταχύτερη δυνατή έναρξη της λειτουργίας μονάδων όπως η εξεταζόμενη. Παρόλα αυτά, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ενώ μέχρι σήμερα συστηματικά λέει πολλά για το θέμα, παραδόξως ενίσταται πάντοτε σε κάθε συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία νέων, απόλυτα αναγκαίων υποδομών. Η στάση αυτή δεν είναι παραγωγική και η μόνιμη άρνηση αφήνει εκτεθειμένους όσους επιχειρούν να σπέρνουν την καχυποψία και το φόβο για να αποκομίσουν κέρδη. Είναι, ακόμα, πρόδηλο πως το Κίνημα δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από οποιονδήποτε να διερμηνεύει ή εκφράζει το λαϊκό αίσθημα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι θα διαδραματίσει το θεσμικό του ρόλο στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων με αποφασιστικότητα, επιμονή και συνέπεια, γιατί πιστεύει πως αυτή διασφαλίζει το μέλλον των Κυπρίων πολιτών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κάθε πολίτης καλείται να αξιολογεί, να κρίνει και να τοποθετείται με νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και σοβαρότητα και να μην παρασύρεται από υπερβολές και αστήρικτες κινδυνολογίες που εξυπηρετούν οτιδήποτε άλλο από το μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον. Όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, θα προωθήσει τη στρατηγική ανακύκλωσης των αδρανών υλικών με αποφασιστικότητα και χωρίς παλινωδίες.