1/4/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 01/04/2010
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τομές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι να επιφέρει αλλαγές και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν. 
 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, με μοναδικό θέμα το ζήτημα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας. Έχει κατατεθεί ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των δαπανών, μέσα στη συνολικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2010 προβλεπόταν μείωση των λειτουργικών δαπανών. Επιπρόσθετα αυτής της μείωσης, σήμερα αποφασίσαμε την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2011, δηλαδή για το 2010 έχουμε αποφασίσει μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 60 εκατομμύρια ευρώ και κατά 90 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Δηλαδή, συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ στα δύο αυτά χρόνια». Ερωτηθείς σε ποιους τομείς θα γίνουν οι μειώσεις, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η μείωση και οι περικοπές γίνονται απ΄ όλα τα Υπουργεία, γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο συζητήσαμε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, διότι περιλαμβάνει όλα τα Υπουργεία. Οι περικοπές κυρίως είναι από κονδύλια που μπορούν να περικοπούν μέσα από τον εξορθολογισμό και των διαδικασιών, αλλά και διαφόρων κονδυλίων. Θα περικόπτουμε από εκεί που θεωρούμε ότι υπάρχουν σπατάλες ή ότι υπάρχουν περιθώρια για περικοπές. Αυτές οι περικοπές δεν αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί των σχέσεων του Προεδρικού με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμπιστεύεται πλήρως τον Υπουργό Οικονομικών και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η πλήρης και αγαστή συνεργασία μαζί του για την υλοποίηση του κοινωνικο-οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην προσπάθεια που με αποφασιστικότητα έχουμε αναλάβει για να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά. Υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη από τον Πρόεδρο στον Υπουργό Οικονομικών, και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό». Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο διάλογος συνεχίζεται, επεκτείνεται και εντατικοποιείται και με τα άλλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι μια ζωντανή διαδικασία η προσπάθεια που καταβάλλουμε τόσο για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση όσο και για να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, ιδιαίτερα το δεύτερο, ώστε να επιφέρουμε αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν – ουσιαστικά συνοδεύουν την κυπριακή οικονομία εδώ και δεκαετίες. Χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια και η συναίνεση και μέσα από το διάλογο επιδιώκουμε να υπάρχει αυτή η συναίνεση τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής για να καταφέρουμε να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε αποφάσεις και πολιτικές που θα μάς δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα». Πρόσθεσε επίσης: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ σύντομα θα συναντηθεί με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι από την Τρίτη αρχίζει ξανά νέο κύκλο συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Ο στόχος είναι μέσα από το διάλογο να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Πάντως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τομές». Ερωτηθείς είπε ότι οι διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δηλητηριάζουν το γενικότερο κλίμα και ότι η σωστότερη οδός είναι ο διάλογος και πρόσθεσε: «Θα μιλήσουμε και με την ΠΑΣΥΔΥ, όπως μιλάμε και με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, διότι έχουμε μια συνολική αντίληψη περί της οικονομίας, της κοινωνικής και της οικονομικής πολιτικής και όταν προσεγγίζονται αυτά τα θέματα αποσπασματικά τότε δεν έχουμε την πλήρη εικόνα όπου το κάθε κομμάτι έχει τη δική του σημασία και ο κάθε παράγοντας το δικό του ρόλο.
Να περιμένουμε, λοιπόν, το διάλογο, ώστε να δοθεί και η γενική εικόνα της αντίληψης και της προσέγγισης της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική». Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Η δική μας προσέγγιση δεν φορτώνει βάρη, αλλά επιμερίζει ευθύνες ανάλογα με το τί μπορεί να δώσει και να αντέξει ο καθένας, μέσα από μια προσέγγιση όσο το δυνατόν πιο δίκαιη, ώστε από τη μια να έχουμε και τις εξοικονομήσεις και τις αυξήσεις των εσόδων και, ταυτόχρονα, να τονώνουμε και την ανάπτυξη - διότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον τεράστιο ρόλο της ανάπτυξης στην υπέρβαση των όποιων προβλημάτων - για να μπορεί η οικονομία να αποδίδει εκείνους τους καρπούς που θα στηρίζουν και το κοινωνικό κράτος».