1/4/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφορικά με το θέμα του Υπουργού Παιδείας

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφορικά με το θέμα του Υπουργού Παιδείας
01/04/2010
Ο Γενικός Εισαγγελέας, σε γνωμάτευση του προσδιορίζει ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα και ταυτόχρονα να κατέχει έδρα στο Πανεπιστήμιο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι ο Υπουργός Παιδείας παραμένει στη θέση του και πλέον δεν είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου παραιτήθηκε από την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε: «Με επιστολή την οποία έχει αποστείλει στο Πανεπιστήμιο, ο Υπουργός Παιδείας κοινοποιεί ότι δεν έχει την έδρα στο Πανεπιστήμιο, από την ημέρα που έχει διορισθεί». Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Δημητρίου θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από Υπουργός και μετά να παραιτηθεί της έδρας στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Στεφάνου είπε:

«Για όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με συνταγματικά ζητήματα και άλλα νομικής υφής η κάθε Κυβέρνηση έχει τον Νομικό της Σύμβουλο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Έχω πει, λοιπόν, ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει αποστείλει γράμμα και θεωρείται ότι, από την ημέρα που έχει διορισθεί, δεν κατέχει έδρα στο Πανεπιστήμιο και παραιτείται της έδρας του».
Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι ο Υπουργός Παιδείας παραμένει στη θέση του και πλέον δεν είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής των νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν το ασυμβίβαστο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, μια προσέγγιση που ανεξαρτήτως του τί πιστεύει ο καθένας πρέπει, αν θα τεθεί, να συζητηθεί. Τούτη την ώρα, όμως, εμείς οφείλουμε να λειτουργούμε στη βάση του τί προβλέπει το Σύνταγμα και του τί προβλέπουν οι κανονισμοί».
Ερωτηθείς για τη χθεσινή απουσία του Υπουργού Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε: «Ο Υπουργός Παιδείας χθες είχε ένα έκτακτο κώλυμα, ένα προσωπικό πρόβλημα, γι' αυτό πήγε στην Αθήνα για μερικές ώρες, πήγε το πρωί και επέστρεψε το απόγευμα». Τέλος, ερωτηθείς για τις οικονομικές απολαβές που ενδεχομένως να είχε ο κ. Δημητρίου από το Πανεπιστήμιο κατά τα τελευταία έτη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Από τη στιγμή που ο Υπουργός δεν θεωρείται ότι ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου, από την ημέρα που διορίστηκε Υπουργός, τα υπόλοιπα συνεπάγονται», και πρόσθεσε ότι ο κ. Δημητρίου βρισκόταν με άδεια άνευ απολαβών.