1/4/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σύσκεψης για την οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σύσκεψης για την οικονομία 
01/04/2010 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε το απόγευμα, σύσκεψης για την οικονομία με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρίλαου Σταυράκη.
 

Μετά τη σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχει ολοκληρωθεί η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Ουσιαστικά σήμερα έχουμε ολοκληρώσει και τη συζήτηση αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα κατατεθεί στην ΕΕ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Στο Πρόγραμμα έχουμε συμφωνήσει με τα κόμματα και, ασφαλώς, υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που χρήζουν περισσότερης συζήτησης. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας χρήζει περισσότερης συζήτησης σε ό,τι αφορά στις διάφορες λεπτομέρειες μέτρων και άλλων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε τοποθετήσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι τέσσερις οι βασικοί στόχοι: Πρώτον, είναι το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, το θέμα αυτό αποτελεί μια μεγάλη πληγή για τα δημόσια οικονομικά και με την πάταξη της φοροδιαφυγής μπορούμε να ενισχύσουμε και τα έσοδα του κράτους. Άλλος στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών και μη παραγωγικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας. Επίσης είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τον υλοποιήσουμε. Εξάλλου, αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τις περαιτέρω περικοπές στα λειτουργικά και άλλα έξοδα των Υπουργείων. Ένα άλλο ζήτημα πολύ σημαντικό είναι η τόνωση της ανάπτυξης. Ετσι και αλλιώς ως Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει πάρα πολλά για την τόνωση της ανάπτυξης - ενός πολύ σημαντικού τομέα για την οικονομική ανάπτυξη.

Τέταρτος στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Αυτά και άλλα πολλά ζητήματα έχουμε συζητήσει με τα κόμματα που συμμετέχουν στη Κυβέρνηση. Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι μόνο σήμερα που έχει γίνει, θα έλεγα ότι σήμερα κορυφώθηκε για τη διαμόρφωση του Προγράμματος Σταθερότητας. Και αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί παρακάτω και με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, αλλά και με τα κόμματα ευρύτερα, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ασφαλώς τους κοινωνικούς εταίρους». Ερωτηθείς, ο κ. Στεφάνου είπε: «Πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία και θα αρχίσει και ο διάλογος με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ευρύτερα». Σε ερώτηση για το ποια μορφή θα πάρει αυτός ο διάλογος, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το ποια μορφή θα πάρει αυτός ο διάλογος θα το δούμε στην πορεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να συναντηθεί με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, μια πρόθεση που είχε δημοσιοποιήσει και στη δημοσιογραφική του διάσκεψη πριν από μερικές μέρες με θέμα τη διακυβέρνηση»

. Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι ο διάλογος θα γίνει «αμέσως μετά το Πάσχα». Κληθείς να αναφερθεί στους επτά άξονες του Προγράμματος Σταθερότητας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτοί οι άξονες υπάρχουν. Αντιλαμβάνεστε ότι υπεισερχόμαστε πλέον σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες όταν αναφερόμαστε στους άξονες. Υπάρχουν κάποιες στοχεύσεις, όμως, που αφορούν στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση των δαπανών, στην τόνωση της ανάπτυξης και στο πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Αυτοί οι τέσσερις γενικοί στόχοι εξειδικεύονται σε άξονες οι οποίοι είναι επτά, και από κει και πέρα υπάρχουν ένα σωρό μέτρα, ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν – και είναι αυτά που θα συζητήσουμε με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και τους άξονες, αλλά και τους βασικούς στόχους που θέτουμε».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εμείς απευθυνόμαστε στα πολιτικά κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους με διάθεση για διάλογο. Στο διάλογο ακούς, αλλά λες και εσύ τα δικά σου επιχειρήματα και τις δικές σου απόψεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές τις ώρες που είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου υπάρχει κρίση - και όλοι γνωρίζουμε πόσα προβλήματα έχει συσσωρεύσει αυτή η παγκόσμια κρίση στην παγκόσμια οικονομία – χρειάζεται, ασφαλώς, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, υπομονή και ψυχραιμία. Εμείς διαθέτουμε και τα τέσσερα αυτά στοιχεία και θα συνεχίσουμε να είμαστε και υπεύθυνοι και ψύχραιμοι και υπομονετικοί αλλά, ταυτόχρονα, και αποφασιστικοί στην προώθηση των μέτρων, των πολιτικών και των δράσεων έτσι ώστε και να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και να κάνουμε πράξη αυτό που εδώ και καιρό λέμε, δηλαδή να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση σε μοχλό που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων της οικονομίας, των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Έτσι θα εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και θα γίνουμε πολύ πιο παραγωγικοί, πολύ πιο εύρωστοι σε ό,τι αφορά στην οικονομία». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε: «Την ΕΕ την ενδιαφέρει πρώτα από όλα ο προσανατολισμός για να υλοποιήσεις συγκεκριμένους στόχους, με στόχο να πληροίς, κάποια στιγμή, τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ. Και αυτό ακριβώς το Πρόγραμμα θα καταθέσουμε, το οποίο έχει τον προσανατολισμό του, έχει τη φιλοσοφία του, έχει τους στόχους του και αυτοί θα εξειδικεύονται μέσα από την οριοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, δράσεων και πολιτικών. Το Πρόγραμμα περιέχει τους στόχους, το πλαίσιο και τις βασικές μας σκέψεις. Μετά και την κατάθεση του Προγράμματος, το οποίο θα συζητήσουμε και με την ΕΕ, υπάρχει δυνατότητα και περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις για τον εμπλουτισμό των μέτρων, για διαμόρφωση νέων μέτρων και πολιτικών ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι που ανέφερα ήδη».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν τολμά να θέσει σκληρά μέτρα διότι αναμένει την Επιτροπή να τα θέσει, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό το θέμα το έχουμε απαντήσει. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί από την ίδια την πράξη, διότι είχε λεχθεί ότι εμείς κωλυσιεργούμε σκόπιμα για να έρθει η ΕΕ το Μάη να επιβάλει μέτρα. Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ. Έχει πολλούς άλλους τρόπους να λειτουργεί και, ασφαλώς, θα ήταν τεράστια ανευθυνότητα από μέρους μας αν κωλυσιεργούσαμε για να έρθουν κάποιοι άλλοι να μας θέσουν μέτρα.
Εμείς είμαστε νοικοκύρηδες στον τόπο μας, εμείς έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τους στόχους. Θέλουμε, ασφαλώς, να πετύχουμε στους στόχους που έχουμε θέσει χωρίς να χάσουμε το στίγμα, τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό αυτής της Κυβέρνησης η οποία θέλει από τη μια να διατηρεί και να έχει εύρωστη οικονομία και από την άλλη να υπάρχει και ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Δεν θα αφήναμε, λοιπόν, την τύχη του δικού μας προγράμματος και της δικής μας φιλοσοφίας στα χέρια άλλων», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.