1/4/10

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρίλαου Σταυράκη


01/04/2010
«Η δικαίωση θα έρθει όταν τα μέτρα αυτά ψηφιστούν από τη Βουλή και υλοποιηθούν και φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα», είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης κληθείς να αναφέρει αν αισθάνεται δικαιωμένος για το ότι τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση για την οικονομία έχουν γίνει αποδεκτά. 
 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε: «Σήμερα υπήρξε ένα σημαντικό βήμα. Υπήρξε συμφωνία των δύο συνεργαζομένων κομμάτων σε πάρα πολλά θέματα άρα, για πρώτη φορά, υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

«O στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας είναι μέχρι το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι κάτω από το 3%, κάτι που θα αποτελεί μια από τις πολύ καλές επιδόσεις στην Ευρώπη αν λάβουμε υπόψη και τα πολύ μεγάλα ελλείμματα των άλλων χωρών». Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων του Προγράμματος, είπε: «Aναμένουμε ότι τα μέτρα θα πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα και φέτος, διότι φέτος η πρόβλεψη είναι ότι το έλλειμμα θα ήταν 7% χωρίς τα μέτρα. Άρα, έχει τεθεί στόχος να έχουμε έλλειμμα 6%, δηλαδή μείωση μίας μονάδας, περίπου 180 εκ. ευρώ, με τα μέτρα που θα υλοποιηθούν». Σε άλλη ερώτηση απάντησε:
«Το Πρόγραμμα αυτό είναι ζωντανό. Πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται πίσω με διάφορα σχόλια, με διάφορες εισηγήσεις και εμείς οι ίδιοι θα εμπλουτίζουμε το Πρόγραμμα, σε συναίνεση και σε διάλογο και με τα άλλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν αλλαγές στην πορεία, το θέμα είναι, όμως, ότι ο κορμός αισθάνομαι ότι θα ικανοποιήσει απόλυτα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Επίσης, ο κ. Σταυράκης ανέφερε: «Συσκέψεις με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Να θυμίσω ότι για τους επτά άξονες έγινε ανάλυση πριν από περίπου πέντε μήνες σε όλα τα κόμματα, άρα είναι άδικο να λέγεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι ενήμερα για τη γενική φιλοσοφία του Προγράμματος. Απλώς είναι φυσικό ότι ξεκινάς με τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα για να μπουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Την Τρίτη θα καλέσω τα υπόλοιπα κόμματα σε σύσκεψη ενημέρωσης στο Υπουργείο Οικονομικών ακριβώς για να αναλυθούν οι σκέψεις του Προγράμματος, η γενική φιλοσοφία, αλλά και για να έχουμε και τις δικές τους απόψεις και ιδέες για πιθανά επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να ενισχύσουν και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη».