20/3/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
 20/03/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Αρχικά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Γλαύκος Κληρίδης μπορεί να μη συζήτησε με τον κ. Ντενκτάς, όπως έχει ψες δηλώσει για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά σίγουρα τη συζήτησε με τα Ηνωμένα Έθνη και, τελικά, καταλήξαμε στην πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία με Προεδρικό Συμβούλιο που υπήρχε και στα πέντε σχέδια Ανάν από το 2002 μέχρι και το 2004 που πραγματοποιήθηκαν και τα δημοψηφίσματα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αναφορές του κ. Αλέκου Μαρκίδη που σε συνέντευξή του περιγράφει πώς φτάσαμε στην εκ περιτροπής προεδρία και πώς τη συζητήσαμε και τι εμείς καταθέσαμε. Στο απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Μαρκίδη αναφέρεται ότι, όντως, ο κ. Κληρίδης συζήτησε με τα Ηνωμένα Έθνη για την εκ περιτροπής προεδρία». Στη συνέχεια προέβη στην ακόλουθη δήλωση σε σχέση με αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου «είναι προσφιλής τακτική του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του κ. Αναστασιάδη, όταν ασκεί κριτική στην πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, να μη βλέπει τίποτε θετικό και να τα ζωγραφίζει όλα με μελανά χρώματα. Είναι αντιφατικό, από τη μια, ένα κόμμα να υποστηρίζει ότι είναι εποικοδομητικό και υπεύθυνο και ότι είναι έτοιμο για εθνική συνεννόηση και, από την άλλη, να ισοπεδώνει τα πάντα και να μη βρίσκει τίποτα το θετικό να αναφέρει.

Αυτή είναι η προσφιλής τακτική του ΔΗΣΥ. Για μια ακόμα φορά, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς για την πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι πλείστες τόσες φορές, και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου, απαντήθηκαν με στοιχεία ένα προς ένα όλοι οι ισχυρισμοί του. Η συνεχής επαναφορά των ίδιων θεμάτων δείχνει εμμονή για άσκηση αντιπολίτευσης για χάρη της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει, ισχυρίζεται ο κ. Αναστασιάδης, προσυνεννόηση και προδιαβούλευση.

Με στοιχεία από τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου αποδείξαμε ότι και έγκαιρη συνεννόηση και έγκαιρη διαβούλευση υπάρχει. Αντιστρέφουμε ξανά το ερώτημα στο ΔΗΣΥ: στο πλαίσιο της έγκαιρης διαβούλευσης είναι η επιστολή του ΔΗΣΥ για την εκ περιτροπής προεδρία, στο τέλος Οκτωβρίου 2009, όταν είχε ενημερωθεί από τις αρχές Ιουλίου 2008 για την εν λόγω πρόταση; Με τέτοια ‘έγκαιρη ανταπόκριση’ ο χρόνος χάνει τη σημασία του, όταν μάλιστα ο ΔΗΣΥ ορθά λέει ότι επειγόμαστε για λύση. Ισχυρίζεται ο κ. Αναστασιάδης ότι για δύο χρόνια είχαμε μια άγονη πολιτική. Δηλαδή, η έξοδος της Κύπρου από τη γωνιά στην οποία άδικα συγκεκριμένοι κύκλοι την είχαν ρίξει, ο τερματισμός της στασιμότητας και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η αναθέρμανση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, ποιας πολιτικής αποτέλεσμα είναι;

Προέκυψαν από μόνα τους και μάλιστα στο πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε; Δεν αξιοποιήσαμε ορόσημα, ισχυρίζεται ο κ. Αναστασιάδης γι’ αυτό και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην προοπτική αρνητικών εξελίξεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ρωτούμε: γιατί μέχρι σήμερα δεν είχαμε αρκούντως ικανοποιητική πρόοδο στο Κυπριακό;
Λόγω των δικών μας θέσεων; Δηλαδή, είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά η ευθύνη; Δεν αξιοποιούμε και δεν υπολογίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Και επειδή ο Πρόεδρος δεν αξιοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ένωσης αποφάσισε από μόνο του να καλέσει την Τουρκία να αφήσει τις διακηρύξεις και έμπρακτα να εργαστεί για λύση;
Το Ευρωκοινοβούλιο από μόνο του ενέκρινε το πιο ισχυρό ψήφισμα που εκδόθηκε ποτέ για το Κυπριακό σε βάρος της Τουρκίας;
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο από μόνος του διόρισε ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. στο Κυπριακό και δημιούργησε Ομάδα Παρακολούθησης του Κυπριακού; Αυτά όλα και διάφορα άλλα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και των στοχευμένων πρωτοβουλιών του Προέδρου.
Την Ευρωπαϊκή Ένωση την αξιοποιούμε και θα συνεχίσουμε να την αξιοποιούμε, γιατί μπορεί να καταστεί πολύ σημαντικός καταλύτης στην αλλαγή της αρνητικής στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους πιο βασικούς άξονες της πολιτικής μας. Επειδή υπολογίζουμε στην Ε.Ε., ο Πρόεδρος Χριστόφιας περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ένωσης στη διεθνή διάσκεψη.

Η διεθνής διάσκεψη, όμως, πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ γιατί στο πλαίσιο της παροχής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού και στη βάση των Ψηφισμάτων του θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά δε για τη διαβούλευση σχετικά με τη διεθνή διάσκεψη, θα υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι αυτή αποτελεί διαχρονική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι με την κατάθεση αυτής της πρότασης βγάλαμε ξανά την Κύπρο μπροστά και στο προσκήνιο των πολιτικών διεργασιών. Εκτός και εάν ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί παθητικά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αφήνουμε ανενόχλητη την Τουρκία να αναπτύσσει την πολιτική της. Χρειάζεται, πραγματικά, πολλή φαντασία, να ερμηνεύεται η σαφής δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή αν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι τη λήξη της θητείας του, ότι μπορεί ο Πρόεδρος να εννοεί λύση σε βάθος χρόνου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί λύση σύντομα. Επείγεται για λύση, την οποία θα συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει στηριγμένος σε αρχές και δείχνοντας τον επιβαλλόμενο ρεαλισμό. Ο Πρόεδρος έχει πείσει για τις προθέσεις του. Ο ΔΗΣΥ μπορεί να πείσει ότι, πάνω από τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες, θέτει το Κυπριακό; Αυτό χρειάζεται έμπρακτα να το αποδείξει».
Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου ότι η πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία περιέχει φυλετικές διακρίσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα πρέπει ο κ. Ομήρου και όλοι όσοι προσεγγίζουν με αυτόν τον τρόπο την πρότασή μας για την εκτελεστική εξουσία, να δουν και τις συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό και ειδικά το Σύνταγμα του 1960 που περιέχει τη διαχωριστική πρόνοια ότι, οι Ελληνοκύπριοι ψηφίζουν μόνο για τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και οι Τουρκοκύπριοι μόνο για τον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο. Στη βάση αυτού του δεδομένου και του δεδομένου ότι από το 1977 συζητούμε για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι θα υπάρχει διαμοιρασμός εξουσίας και έχοντας υπόψη και την όλη εξέλιξη της συζήτησης του ζητήματος, ιδιαίτερα για την εκτελεστική εξουσία και για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος κατέθεσε πρόταση που ξεπερνά αυτά τα διαχωριστικά στοιχεία. Και ένα από τα στοιχεία που ξεπερνούμε - και του εθνοτικού διαχωρισμού - είναι ότι έχουμε προτείνει να ψηφίζουν όλοι για όλους. Οι Ελληνοκύπριοι να ψηφίζουν και για τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και για τον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο και οι Τουρκοκύπριοι να ψηφίζουν και για τον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο και για τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο.

Διερωτώμαι: αν αυτή η επέκταση της ψήφου και αυτή η υπέρβαση των διαχωρισμών που κάνει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι διαχωριστική και έχει το στοιχείο της φυλετικής διάκρισης, τότε οι πρόνοιες του Συντάγματος του 1960 πώς μπορούν να χαρακτηριστούν; Θα πρέπει να απαντήσουν αυτοί που θέτουν αυτή τη θέση.
Είναι πεποίθησή μας ότι η πρότασή μας προάγει τη συναίνεση, προάγει την ενότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι οποίες καλούνται - πέρα από τη λύση του Κυπριακού που θα πρέπει να είναι δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική - να εργαστούν μαζί για να λειτουργήσει η λύση και να οικοδομήσουν μαζί το δικό τους μέλλον». Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς του Επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Βάσου Λυσσαρίδη για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε μια διαχρονική πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από κει και πέρα θα έχουμε πολύ χρόνο να τη συζητήσουμε». Ερωτηθείς για την ημερομηνία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί και πρόσθεσε ότι «όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός χθες, αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα και σύντομα θα είμαστε σε θέση να την ανακοινώσουμε».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με το θέμα του Υπουργού Παιδείας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η γνωμάτευση αυτή δόθηκε όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρούσε για την Ελλάδα και θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με αυτή όταν ο κ. Πρόεδρος επιστρέψει από την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο βράδυ».

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της γνωμάτευσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν μπορώ να πω κάτι αυτή την ώρα. Είναι θέμα που έχει να κάνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα».