12/3/10

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
 12/03/2010

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους: 


«Είχαμε σήμερα συνάντηση με εκπρόσωπους του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου και συζητήσαμε το πώς υλοποιείται το πρόγραμμα για να αναπτυχθούν στην Κύπρο τα αιολικά πάρκα. Έχω ενημερώσει το Σύνδεσμο για την πολιτική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε σε αυτό το θέμα, αλλά και για τους στόχους που έχουν τεθεί και από την ΕΕ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητήσουμε, στο πλαίσιο της Υπουργικής Επιτροπής και μαζί με την ΡΑΕΚ, όλα τα ζητήματα που αφορούν στις ΑΠΕ. Με το Σύνδεσμο συζητήσαμε προβλήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση, όπου χρειάζεται να βελτιώσουμε τα πράγματα και αυτό αφορά στην εντολή του Υπουργού για τη χωροθέτηση των μονάδων ώστε να επισπεύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη διαδικασία ανέγερσης των αιολικών πάρκων.
Ήδη αυτή την περίοδο δύο αιολικά πάρκα είναι υπό κατασκευή με το ένα να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο – και αναφέρομαι στο αιολικό πάρκο στους Ορείτες – και το άλλο να είναι στα αρχικά στάδια προετοιμασίας. Το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να προχωρήσουν ακόμη δύο πάρκα με τις διαδικασίες κατασκευής. Σε λίγο καιρό θα έχουμε, πλέον, ενώπιόν μας αυτά τα πάρκα που βλέπουμε σε άλλες χώρες, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία πρώτα απ’ όλα στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην ποιότητα ζωής του Κύπριου πολίτη όσον αφορά στη χρήση ΑΠΕ.
Γι’ αυτό το λόγο δίνεται τεράστια σημασία σε αυτό το θέμα και από την ΕΕ, αλλά και από το κυπριακό κράτος με τις επιχορηγήσεις και τη στήριξη για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ΑΠΕ». Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου κ. Χρίστος Τσίγκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την υλοποίηση του αιολικού πάρκου στους Ορείτες και οι κοινότητες, αλλά και η κοινωνία ευρύτερα θα αγκαλιάσει τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ενθαρρυνθούν και τα υπόλοιπα μέλη τους να προχωρήσουν στη κατασκευή πάρκων, το συντομότερο δυνατό, ώστε η Κύπρος να μην είναι ο τελευταίος σταθμός στην ΕΕ, αλλά να καταστεί μεγάλη δύναμη στο θέμα της ενέργειας. Καταλήγοντας, ο κ. Τσίγκης ανέφερε, ότι στόχος της Κύπρου μέχρι το 2020 είναι να παράγει το 13% από ΑΠΕ ενώ τώρα βρισκόμαστε στο 4% και ο στόχος αυτός είναι εφικτός.