12/3/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
Γνωμάτευση από εμπειρογνώμονα αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ για τις οκτώ πιλοτικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα έλαβε η Κυβέρνηση, δήλωσε, σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας θα διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις για την απόφαση του ΕΔΑΔ.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ για τις οκτώ πιλοτικές υποθέσεις Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η Κυβέρνηση ζήτησε και, ήδη, έλαβε σχετική γνωμάτευση από εμπειρογνώμονα. Για την αξιολόγηση και εκτίμηση της κατάστασης μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ προγραμματίζεται σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας και του Επιτρόπου Προεδρίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει και θα διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις για την απόφαση του ΕΔΑΔ και για τις παραπέρα ενέργειες που πρέπει να γίνουν». Εξάλλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Ιωνά Νικολάου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση όχι μόνο έχει πλήρη αντίληψη για τα προβλήματα που έχει κληρονομήσει σχετικά με την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, και ευρύτερα για τη σήψη και τη διαφθορά, αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προωθεί πολιτικές και λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών έχει απαριθμήσει ένα μακρύ κατάλογο από τα μέτρα που έχουν προωθηθεί στις Κεντρικές Φυλακές. Επίσης, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνονται, η Αστυνομία έχει επιτυχίες στην εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων τις οποίες, όμως, ο κ. Νικολάου στον οίστρο της μηδενιστικής του αντιπολίτευσης δεν θέλει να παραδεχθεί, όπως ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι τα όσα καθημερινά κατάγγελλε περί δήθεν κουκουλώματος της υπόθεσης με την απόδραση Κίτα, τελικά αποδείχθηκαν αυθαίρετα συμπεράσματα του ιδίου. Εμείς, δεν παρασυρόμαστε από τις όποιες ισοπεδωτικές και άδικες επικρίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση της σήψης και του εγκλήματος. Εδώ βρίσκεται η ουσία που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας και των πολιτών και όχι των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων». Στη συνέχεια ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν θεραπείες μετά από τη γνωμάτευση του εμπειρογνώμονα για την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όπως έχει πει και πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε τέτοια ζητήματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να αναμένουμε τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν».
Σε ερώτηση αν έχουν καθοριστεί οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις πολιτικές δυνάμεις για διαβούλευση αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Στεφάνου είπε «όχι ακόμα, αλλά αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα». Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον οι διαβουλεύσεις αυτές θα γίνουν πριν από τις συζητήσεις για το περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας δύο συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου. Απ' εκεί και πέρα να περιμένουμε για να γίνουν και οι απαραίτητες διαδικασίες διότι χρειάζεται με πολλή σοβαρότητα να συζητήσουμε το όλο θέμα». Σε ερώτηση αν η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με την οποίαν κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην αναθεωρήσει προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι ενισχυτική της δήλωσης της Κυβέρνησης πως «δεν μπορούμε σε μια διαπραγμάτευση να καταθέτουμε προτάσεις και μετά να τις αποσύρουμε», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις συμβουλές του κ. Ταλάτ.
Ο Πρόεδρος διαπραγματεύεται πάντοτε με ευθύνη και καθοδηγούμενος από αρχές για το καλό της υπόθεσης, της λύσης του Κυπριακού, μιας λύσης που θα εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού στο σύνολό του». Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε στη Νομική Υπηρεσία με τον Εισαγγελέα κ. Μάτσα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχω ενημερωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι ο κ. Μάτσας δεν επιθυμούσε να αναλάβει τις συγκεκριμένες υποθέσεις που αναφέρονται σήμερα στον ημερήσιο Τύπο και, όπως ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας με έχει ενημερώσει, τις συγκεκριμένες υποθέσεις τις έχει αναλάβει άλλο στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας». Απ' εκεί και πέρα, αυτά είναι θέματα που αφορούν στην ίδια τη Νομική Υπηρεσία», κατέληξε.