20/3/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ε.ΞΥΛ.Κ. στη Λεμεσό

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
 20/03/2010

Είναι με χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Ένωσης Επιπλοποιών Ξυλουργών Κύπρου να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην 5η Γενική της Συνέλευση και ευχαριστώ τόσο το Διοικητικό της Συμβούλιο όσο και όλους εσάς που μου δίνετε την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. 
 

Ο υποτομέας της επιπλοποιίας και των ξύλινων κατασκευών αποτελεί έναν από τους βασικότερους υποτομείς της κυπριακής βιομηχανίας γιατί, με τις δραστηριότητες αυτές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2008, ασχολούνται 1.366 επιχειρήσεις, σχεδόν στην ολότητά τους πολύ μικρές, απασχολούν 4.934 εργαζόμενους και ενισχύουν και εξυπηρετούν άλλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα αυτόν της οικοδομικής βιομηχανίας. Οι επιχειρήσεις αυτές που συνέβαλαν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και ανόρθωση της οικονομίας μας τις δεκαετίες που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας, αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα ανταγωνισμού και οι δυσμενείς επιπτώσεις στο κύκλο εργασιών τους, λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, έχουν δημιουργήσει πρόσθετες ανησυχίες για τη μελλοντική τους πορεία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία του τόπου επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν με κοινές προσπάθειες και συγκεκριμένα μέτρα Κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων ενώ από δικής σας πλευράς αναμένεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών σας.

Για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, διέθεσε και διαθέτει μεγάλα ποσά για την ενίσχυση τόσο του τουρισμού όσο και της οικοδομικής βιομηχανίας, συνέβαλε ουσιαστικά στη διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), και προώθησε και προωθεί σειρά μέτρων και σχεδίων που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το απασχολούμενό τους προσωπικό, αλλά και να δημιουργήσουν, όπου αυτό είναι δυνατόν, πρόσθετες θέσεις απασχόλησης.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής του για στήριξη και ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων, προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων που στοχεύουν στην ανακοπή της πτωτικής του πορείας και στην επίλυση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας. Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζει και προωθεί το Υπουργείο περιλαμβάνεται σειρά σχεδίων χορηγιών που χρηματοδοτούνται είτε από εθνικούς πόρους είτε με συγχρηματοδότηση των Ταμείων της Ε.Ε. Στόχος των σχεδίων αυτών είναι η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που θα συμβάλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των κυπριακών προϊόντων, η παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, η μετακίνηση βιοτεχνιών και εργαστηρίων από οικιστικές σε κατάλληλες περιοχές και η προβολή και προώθησή τους σε νέες αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο, στο πλαίσιο στήριξης των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των υποτομέων της βιομηχανίας, έχει χρηματοδοτήσει το 2009 τις δύο Ενώσεις των επιχειρήσεων του υποτομέα με το ποσό των €80.000, με σκοπό τη διοργάνωση ειδικών εξειδικευμένων εκθέσεων κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις σας είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στο κυπριακό καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα τους. Επίσης, στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης του Σχεδίου Χορηγιών προς τις ΜμΕ του μεταποιητικού τομέα, 52 επιχειρήσεις των ξυλουργικών εργασιών εγκρίθηκαν για συνολικό ύψος χορηγίας €2,3 εκ., περίπου, για τις επενδύσεις τους σε καινούργια μηχανήματα και εξοπλισμό συνολικής αξίας €7,2 εκ. περίπου.
Νέες αιτήσεις για το σχέδιο αυτό, όπως ήδη ανακοινώσαμε, θα υποβάλλονται μέχρι τις 2 Ιουλίου 2010. Αυτό που αναμένουμε από σας είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας και σχεδιασμού των προϊόντων σας, η εξυπηρέτηση και ο σεβασμός προς το καταναλωτικό κοινό και η ανάληψη πρωτοβουλιών για εξωστρέφεια των επιχειρήσεών σας.
Για να πετύχετε, όμως, σε αυτά απαιτείται συνεργασία μεταξύ σας, την οποία αναμένουμε και θα στηρίξουμε στο πλαίσιο της πολιτικής μας για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της βιομηχανίας. Τέλος, επιθυμώ να ευχαριστήσω και πάλι το Συμβούλιο της Ένωσής σας για την πρόσκληση και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.