16/3/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS16/03/2010 
Στα ευρωπαϊκά θέματα επικεντρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, που διεξάγονται στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «με τον κ. Ταλάτ συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν σχέση και με το παρόν και με το μέλλον του τόπου, καθώς και σε σχέση με ζητήματα που είχαμε συζητήσει προηγουμένως.


Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά κουβεντιάσαμε και άλλα που είναι ακόμη ανοικτά, όπως θέματα που αφορούν στη διακυβέρνηση. Όμως δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».
Σε παρατήρηση ότι γίνεται λόγος από τα Ηνωμένα Έθνη για νεότερες συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κάτι κάνουμε, δεν σπαταλούμε το χρόνο μας και εάν και εφόσον θα είναι δυνατόν να ανακοινωθούν, τότε θα ανακοινωθούν». Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται το θέμα περί κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ακόμη πουθενά. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση για να δούμε αν μπορούμε να έχουμε κοινό ανακοινωθέν».

Κληθείς να πει αν θα επιθυμούσε να ήταν πιο ταχείς οι ρυθμοί στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προσπαθούμε να είναι πιο ταχείς οι ρυθμοί, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν έμειναν και πολλές συναντήσεις μέχρι τις λεγόμενες εκλογές, οπότε θα αναμένουμε και μετά τις λεγόμενες εκλογές για να συνεχίσουμε». Ερωτηθείς αν η επόμενη συνάντηση θα είναι και η τελευταία πριν από τις λεγόμενες εκλογές, ή αν θα διεξαχθεί και άλλη στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν μπορώ να πω, στο πρόγραμμα είναι η τελευταία.

Αν υπάρξει η οποιαδήποτε παράκληση, είμαι έτοιμος να τη συζητήσω». Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε όταν δήλωσε πως με τον κ. Ταλάτ συζήτησαν το μέλλον του τόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «γενικότερα, βεβαίως.

Αυτό που εννοώ είναι το κατά πόσο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συζητούμε και μετά τις λεγόμενες εκλογές πάνω στη βάση που έχουμε, ήδη, συμφωνήσει και έχουμε ανακοινώσει, δηλαδή, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα», κατέληξε.