17/3/10

Το Κυπριακό είναι πρώτιστα πολιτικό πρόβλημα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαπραγματευόμαστε με πολιτικούς όρους έχοντας στα χέρια μας τα διάφορα νομικά όπλα είτε από διακρατικές προσφυγές είτε από ατομικές προσφυγές, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου μετά τη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόφαση του ΕΔΑΔ 
 17/03/2010


Το Κυπριακό είναι πρώτιστα πολιτικό πρόβλημα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαπραγματευόμαστε με πολιτικούς όρους έχοντας στα χέρια μας τα διάφορα νομικά όπλα είτε από διακρατικές προσφυγές είτε από ατομικές προσφυγές, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οπως είχαμε ανακοινώσει στην πρώτη μας αντίδραση μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ - ότι δηλαδή θα μελετήσουμε με πολλή σοβαρότητα την απόφαση και όλες τις προεκτάσεις της, έχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού - θα κάναμε τις συσκέψεις μας και τις συζητήσεις μας».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι έχουμε ζητήσει και έχουμε πάρει γνωμάτευση αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ, από ξένο εμπειρογνώμονα. Σήμερα έγινε αυτή η σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και άλλων, με στόχο να συζητήσουμε και να διαβουλευθούμε και στη βάση της γνωμοδότησης που έχουμε πάρει έτσι ώστε να μπορέσουμε και πιο έτοιμοι και με συγκροτημένες θέσεις να συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι, έχοντας υπόψη και την απόφαση του ΕΔΑΔ». Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης: «Η σύσκεψη ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και πλέον θα συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα. Έχουμε και εμείς τις δικές μας θέσεις και σκέψεις που θα ανταλλάξουμε μαζί τους». Ερωτηθείς αν υπάρχει κατάληξη για το πώς επηρεάζεται το κεφάλαιο για το περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θα ήταν φρόνιμο να περιμένουμε τη συλλογική συζήτηση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Ασφαλώς έχουμε και τις δικές μας σκέψεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πρόσφυγες αναμένουν συμβουλή για το τί θα πράξουν, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτά είναι θέματα που θα λεχθούν όταν πλέον θα έχουμε και την επαφή και τη συζήτηση μας με τις πολιτικές δυνάμεις. Να κάνουμε λίγη υπομονή και θα πούμε τις απόψεις μας και προς τους πρόσφυγες, αλλά και γενικότερα προς τον κυπριακό λαό». Σε άλλη παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί τις μαζικές προσφυγές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Το Κυπριακό είναι πρώτιστα πολιτικό πρόβλημα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαπραγματευόμαστε με πολιτικούς όρους, ασφαλώς έχοντας στα χέρια μας τα διάφορα νομικά όπλα είτε από διακρατικές προσφυγές είτε από ατομικές προσφυγές. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι σε αυτό χρειάζεται να δίνεις συγκεκριμένο περιεχόμενο και αυτό θα συζητήσουμε με τις πολιτικές δυνάμεις». Σε ερώτηση αν ο Γενικός Εισαγγελέας συμφωνεί με τις απόψεις της Κυβέρνησης στο θέμα που αφορά στο χειρισμό της απόφασης, ο κ. Στεφάνου είπε:

«Σήμερα σταθήκαμε σε διάφορα ζητήματα και από νομικής πλευράς. Η Κυβέρνηση πρώτα από όλα κρίνει πολιτικά τα ζητήματα. Ασφαλώς και υπάρχει μια γενική, κοινή αντίληψη για διάφορα ζητήματα, αλλά θα τα συζητήσουμε και θα τα διαβουλευθούμε με τις πολιτικές δυνάμεις». Κληθείς να πει κατά πόσο το θέμα θα συζητηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό δεν έχει αποφασισθεί. Θα το δούμε. Εν πάση περιπτώσει, η συζήτηση και η διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις θα γίνει». Τέλος, ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαβούλευσης με τις πολιτικές δυνάμεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για το πότε, αλλά αυτά θα γίνουν σύντομα.