26/3/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 
26/03/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: «Η Κυβέρνηση αποφάσισε και φέτος να παραχωρήσει πασχαλινό επίδομα στους συνταξιούχους. 



Το επίδομα φέτος είναι στοχευμένο, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου και θα δοθεί σε νοικοκυριά συνταξιούχων που έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι €1.000 αν πρόκειται για νοικοκυριό με ένα συνταξιούχο και μέχρι €1.500 αν πρόκειται για νοικοκυριό με δύο συνταξιούχους. Κάθε δικαιούχος θα λάβει ως πασχαλινό δώρο €300, στην περίπτωση νοικοκυριού με δύο συνταξιούχους το συνολικό επίδομα είναι €600. Το πασχαλινό δώρο θα δοθεί με βάση αιτήσεις που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι. Το σχετικό έντυπο θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα και σχετικές λεπτομέρειες όσον αφορά στον τόπο παραλαβής και υποβολής των αιτήσεων και άλλες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα σύντομα. Επισημαίνεται ότι, όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των νοικοκυριών των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση, αλλά όσοι από αυτούς ικανοποιούν τα εν λόγω κριτήρια, που με βάση τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών υπερβαίνουν τις 50 χιλιάδες, θα λάβουν το πασχαλινό τους δώρο μέσα στις επόμενες ημέρες. Δηλαδή, έχει γίνει μια διαδικασία για συμπλήρωση αιτήσεων για το μέτρο που έχουμε εξαγγείλει προς ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων. Όσοι έχουν συμπληρώσει αυτές τις αιτήσεις και πληρούν τα κριτήρια και έχουν εγκριθεί, θα λάβουν το πασχαλινό δώρο. Προκύπτει και ομάδα συνταξιούχων που δεν καλύπτεται από την ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων, αλλά εμπίπτει μέσα στα κριτήρια για να λάβουν το πασχαλινό δώρο, και θα χρειαστεί να υποβάλουν τις αιτήσεις για να πάρουν και το πασχαλινό δώρο των €300 για κάθε συνταξιούχο. Αυτό το πασχαλινό δώρο η Κυβέρνηση το έχει δώσει και πέρσι και πρόπερσι και από φέτος γίνεται στοχευμένο. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται περίπου στα €20 εκ. Αυτοί που έχουν, ήδη, συμπληρώσει αιτήσεις για ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων θα λάβουν τις επιταγές τους εντός των ημερών. Αυτοί που θα χρειαστεί να συμπληρώσουν αίτηση επιπρόσθετα δεν θα προλάβουν πριν από το Πάσχα να τις λάβουν». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη, εξάλλου, στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην περιοχή Πύργου-Λιμνίτη για να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των εργασιών οδοποιίας που θα διεξαχθούν στην περιοχή. Η τελετή θα αρχίσει στις 11.30 πμ και θα είναι παρόντες, επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τα Ηνωμένα Έθνη - ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, αλλά και οι δωρητές που βοήθησαν για να καταστεί αυτό το έργο πραγματικότητα. Πέραν από την Κυπριακή Δημοκρατία που έχει καταβάλει χρήματα για το έργο, χρήματα έχουν καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ».

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Τετάρτη, 7 Απριλίου, στις 10 πμ για ενημέρωση και συζήτηση επί της πορείας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό». Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σε ό,τι αφορά στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευκρινίσει και έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος για το κοινό ανακοινωθέν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι δηλαδή, αυτό το θέμα θα το διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις στο Εθνικό Συμβούλιο. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 7 Απριλίου και θα συζητήσει και αυτό το θέμα. Άρα, μην αναμένετε ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν πριν από τις 7 Απριλίου ή ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, γενικότερα. Επ’ αυτού ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει τοποθετηθεί και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αλλά και στην Αθήνα, όταν συνάντησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπου είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κοινό ανακοινωθέν που να αποτελεί ενδιάμεση συμφωνία. Ας μη συζητούμε τώρα περί κοινού ανακοινωθέντος εφόσον θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και να δημιουργούμε αχρείαστες συζητήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε να προωθήσει τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο στην Ευρωβουλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι σε στενή επαφή και συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές μας για το συγκεκριμένο θέμα. Το πρώτο που θέλουμε να πούμε είναι να μη δημιουργείται πανικός και αχρείαστη ανησυχία. Δεν είναι τόσο απλό γι΄ αυτούς που πιθανόν να θέλουν να επαναφέρουν το θέμα του απευθείας εμπορίου με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, και η Κυπριακή Δημοκρατία και επιχειρήματα έχει και διαβήματα κάνει και τις επαφές της αναπτύσσει ακριβώς για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα». Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το θέμα δεν είχε γνωστοποιηθεί στη δική μας πλευρά και πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού με τον κ. Φούλε δεν έγινε αναφορά στο θέμα αυτό, ότι δηλαδή «το θέμα είχε κατατεθεί με αφορμή την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και ότι είχε κατατεθεί ‘κατάλογος’ με εκκρεμούσες προτάσεις των οποίων αλλάζει η νομική βάση». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «είναι γνωστό ότι είχε γίνει συζήτηση για το απευθείας εμπόριο, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή ότι το θέμα έχει τοποθετηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας. Και είχαμε ξεκαθαρίσει εμείς, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, ότι είναι σαφής η θέση μας για το απευθείας εμπόριο πως δεν πρόκειται αυτό να γίνει αποδεκτό για τον απλούστατο λόγο ότι εδώ υπάρχει ένα κράτος μέλος της ΕΕ και είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που πρέπει να ερωτάται για θέματα που το αφορούν.

Εμείς έχουμε και τα επιχειρήματά μας και τη συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές μας, και με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας κάνουμε τα διαβήματά μας και σε κάποια στιγμή θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα. Αλλά, ας μη θεωρηθεί τώρα ότι επειδή έχει τοποθετηθεί ένα θέμα προς συζήτηση, με τον τρόπο αυτό, στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συγκεκριμένη Επιτροπή, ότι είναι απλό και εύκολο να γίνει γι΄ αυτούς που πιθανόν να θέλουν με διάφορους τρόπους να επαναφέρουν αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς για το πακέτο οικονομικών μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το πακέτο είναι υπό συζήτηση και διαβούλευση με τα κόμματα που συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε - αφού λάβει την τελική της μορφή αυτή η πρόταση μέτρων - να τη θέσουμε ενώπιον και των άλλων κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, για να συνεχίσουμε τη συζήτηση και το διάλογο και το συντομότερο να αρχίσουμε να υλοποιούμε και τις πρόνοιες του πακέτου μέτρων».