27/3/10

Συνέντευξη Τύπου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες


26/03/2010
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Το πρώτο θέμα που ενδιαφέρει όλους μας είναι η Ελλάδα και είναι το θέμα που, πρέπει να πω, συζητήθηκε κατά κόρον.



Τα 16 μέλη της Ζώνης του Ευρώ αποφάσισαν να μην αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της, ούτε και αποκλειστικά στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 
Θεωρώ θετική αυτή την απόφαση, τη δέσμευση δηλαδή των 16, η οποία ευλογήθηκε, θα έλεγα, και από τους 27. Σύμφωνα με την απόφαση, εάν και εφόσον η Ελλάδα χρειαστεί δανεισμό, εφόσον εξαντλήσει τις προσπάθειες δανεισμού από τις αγορές και χρειαστεί – και όλοι λένε «ο μη γένοιτο» - δανεισμό πέραν του ΔΝΤ, θα έλεγα ότι την πλειοψηφία των κονδυλίων που θα χρειαστούν θα αναλάβουν να την καλύψουν εθελοντικά οι 16 (χώρες της Ζώνης του Ευρώ), με διμερή δανεισμό.


Έχει, όπως είπα, ευλογηθεί αυτή η απόφαση και από τους 27. Θέλω να ευχηθώ στην Ελλάδα να μη μας χρειαστεί. Το άλλο σημαντικό θέμα είναι η Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Έχουν τεθεί προκαταρκτικά οι στόχοι, ενώ τον Ιούνιο θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη νέα Στρατηγική.
Η νέα Στρατηγική, όπως αναφέρεται και στα Συμπεράσματα, θα επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς στους οποίους χρειάζεται δράση, γνώση, καινοτομία, περισσότερη βιώσιμη οικονομία, υψηλό ποσοστό απασχόλησης και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, μείωση δηλαδή της φτώχειας και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα Συμπεράσματα εγκρίθηκαν με μικροαλλαγές και στη βάση αυτή αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει μέχρι τον Ιούνιο, και σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, μια πιο ενδελεχή τοποθέτηση/εισήγηση για να εγκριθεί ολοκληρωμένα η Στρατηγική τον Ιούνιο. Εμείς ως Κύπρος, σε γενικές γραμμές, βρισκόμαστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων επίτευξης των στρατηγικών στόχων, δηλαδή για μας είναι βατοί, θα έλεγα, αυτοί οι πέντε στόχοι. Όσον αφορά στο στόχο να έχει απασχόληση το 75% του πληθυσμού, στις ηλικίες μεταξύ 20 και 64 χρονών, είμαστε πολύ κοντά θα έλεγα. Το ποσοστό απασχόλησης αυτή την ώρα στην Κύπρο είναι 72% και η γυναικεία απασχόληση είναι 63%. Ο στόχος της Στρατηγικής της Λισαβόνας για τις γυναίκες ήταν 60%.

Σε ό,τι αφορά στο 3% του ΑΕΠ για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, εμείς έχουμε, ασφαλώς, κάποιο πρόβλημα, διότι χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση και στις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Η Κύπρος δεν είναι μια βιομηχανική χώρα με ανεπτυγμένη βιομηχανία και τεχνολογία και αυτό δημιουργεί για μας κάποιο πρόβλημα. Όμως κυνηγούμε το στόχο, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, με διάφορα άλλα ιδρύματα, με την ΟΕΒ, με το ΚΕΒΕ και με άλλους οργανισμούς. Όσον αφορά δε στην παιδεία, και ιδιαίτερα στο στόχο μείωσης του ποσοστού εγκατάλειψης των σχολείων και στο στόχο να δοθεί περισσότερη σημασία σε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και περισσότεροι νέοι και νέες να έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εμείς είμαστε πολύ καλά. Οι στόχοι που τίθενται από την ΕΕ, θα έλεγα ότι για μας είναι χαμηλοί, νοουμένου ότι μόνο το 9% των παιδιών εγκαταλείπουν το σχολείο και ότι οι νέοι και οι νέες που εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μεταξύ 70-75%. Δηλαδή, έχουμε πολύ καλές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. Βεβαίως, είναι και το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή από ποιους κλάδους σπουδών τελειώνουν και πώς η αγορά μπορεί να τους απορροφήσει.
Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στην ΕΕ στην πορεία. Εμείς, στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το ποσοστό της ανεργίας, πέραν από τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν τους εργαζόμενους στην εργασία, καταβάλλουμε μια προσπάθεια - υπάρχουν προγράμματα σε συνεργασία και με την ΕΕ - επανακατάρτισης εργαζομένων, ούτως ώστε να μπορέσουν να εργαστούν σε τομείς στους οποίους υπάρχει ζήτηση. Ευτυχώς τέθηκε και ο στόχος της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Κύπρο ήδη εφαρμόζουμε μέτρα ως Κυβέρνηση για να μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το σχετικό όριο της φτώχειας. Βρισκόμαστε ήδη λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 16%. Εμείς έχουμε μειώσει το ποσοστό από 15% σε 14%. Βέβαια, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, και ασφαλώς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με μέτρα της Κυβέρνησής.

Συζητείται και ο τρόπος υπολογισμού του ορίου της φτώχειας, υπάρχουν συζητήσεις και αμφισβητήσεις εάν αυτός ο τρόπος υπολογισμού που καθιερώθηκε από την ΕΕ είναι ο καλύτερος. Γι’ αυτό, η Επιτροπή έχει αναλάβει να φέρει προτάσεις και εισηγήσεις για να δούμε τους τρόπους υπολογισμού του ορίου της φτώχειας. Στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, παραμένει ο αισιόδοξος στόχος της ΕΕ να υπάρξει νομική δέσμευση σε ό,τι αφορά στα δεδομένα που έχουν συζητηθεί στην Κοπεγχάγη. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Ίσως να υπάρξει και εναλλακτικό σχέδιο στην πορεία για πιο εφικτούς στόχους. Όμως, σωστά κατά την άποψή μου, παραμένει αυτός ο στόχος. Η ΕΕ θα δώσει μεγάλη μάχη ούτως ώστε να πεισθούν χώρες και ομάδες χωρών για μια τέτοια πιθανή δέσμευση. Αμφιβάλλω βεβαίως, αν θα πετύχει αυτόν το στόχο μέχρι τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν, αλλά νομίζω ότι σωστά θα γίνει αυτή η προσπάθεια και θα συζητηθεί σε μερικές περιπτώσεις και η εντολή που έχει δοθεί στην Κομισιόν και στην Προεδρία για να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή. Σε γενικές γραμμές, ήταν ένα δημιουργικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε στις εξής ερωτήσεις: Ερώτηση:

Σε ό,τι αφορά στη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που ζητηθεί η δανειοδότηση από την Ελλάδα, υπάρχει μια ποσόστωση; Έχουμε συγκεκριμένους υπολογισμούς; Απάντηση: Είναι μια γενική ποσόστωση προς το παρόν. Για κάθε €10 δις, εμάς θα μας αναλογούν €20 εκατομμύρια. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι στενότατες, είναι αδελφικές. Δεν τίθεται θέμα να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Θα ανταποκριθούμε πρόθυμα σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει αυτή την ανάγκη. Ερώτηση: Αυτό το σχέδιο είναι ειδικά για την Ελλάδα ή θα ενεργοποιηθεί και για άλλες χώρες; Απάντηση: Ανοίγει ένας δρόμος και αναλαμβάνεται μια δέσμευση. Όμως, πάντοτε με την ευχή να μην το χρειαστεί ούτε η Ελλάδα (το σχέδιο) και να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, επαναλαμβάνω ότι η ευχή η οποία είχε εκφραστεί από όλους είναι να μην το χρειαστεί ούτε η Ελλάδα ούτε άλλες χώρες της ΕΕ. Ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας τέτοιας κατάστασης είναι γεγονός. Ερώτηση: Σήμερα το πρωί, ο Τούρκος αρμόδιος για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ κ. Μπαγίς έδωσε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε το γεγονός ότι την Τρίτη 30 Μαρτίου θα υπογράψετε με τον κ. Ταλάτ το ανακοινωθέν που έχει συζητηθεί. Τί ισχύει; Επειδή υπάρχει η πληροφορία ότι θα το θέσετε το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο στις 7 Απριλίου. Απάντηση: Επειδή ασφαλώς δεν είναι ο κ. Μπαγίς που θα υπογράψει, ούτε και κανένας επίσημος της Τουρκικής Κυβέρνησης, θέλω να σας πληροφορήσω ότι την Τρίτη δεν θα υπογραφεί τέτοιο κείμενο. Εγώ δεν απέκλεισα να συζητήσουμε και, αν συμφωνήσουμε, να ανακοινώσουμε ένα τέτοιο κείμενο. Δεν είναι θέμα υπογραφής. Διότι τα περί υπογραφής οδηγούν αλλού. Οδηγούν σε ενδιάμεση συμφωνία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ενδιάμεση συμφωνία εν μέσω συνομιλιών και μάλιστα όταν εκκρεμούν συζητήσεις πάνω σε πέντε από τις επτά πτυχές του Κυπριακού, σίγουρα τέσσερις από τις επτά πτυχές του Κυπριακού, όπου υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές απόψεων, αποκλίσεις και διαφωνίες. Συνεπώς, υπάρχει κάτι το πονηρό σε αυτά. Διευκρινίζω ότι προσωπικά δεν αποκλείω να εκδώσουμε μια κοινή ανακοίνωση, στην οποία θα γίνεται λόγος για πιθανές συγκλίσεις, αλλά και για αποκλίσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει την Τρίτη.
Ναι, έχω αποφασίσει να κουβεντιάσω το θέμα με το Εθνικό Συμβούλιο στις 7 Απριλίου. Μπορούμε αμέσως μετά, εάν και εφόσον συναποφασίσουμε με το Εθνικό Συμβούλιο, αναλόγως, να συναντηθούμε με τον κ. Ταλάτ και να εκδώσουμε μια τέτοια ανακοίνωση. Ερώτηση: Έχουμε πληροφορίες ότι έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα ενεργοποίησης της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου. Θα θέλαμε κάποιο σχόλιο. Απάντηση: Βεβαίως.
Για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρική ορολογία, εκείνος που έκανε την ενέργεια αυτή έκανε φάουλ. Το θέμα αυτό, για τρία χρόνια τώρα, δεν υπάρχει πουθενά στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Συμβουλίου. Για να μην πω ότι είναι νεκρό, τουλάχιστον είναι σε κώμα, μεταφορικά ομιλούντες.
Η κίνηση αυτή μάς στεναχωρεί και μας κάνει να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια να τερματιστεί εν τη γενέσει της. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο σήμερα. Ο ίδιος φαίνεται ότι δεν είναι ενήμερος γι΄ αυτή την κίνηση του Επιτρόπου Φούλε. Ούτε και η Προεδρία της ΕΕ είναι ενήμερη. Δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίπεδο. Γι’ αυτό σας λέω ότι είναι φάουλ και σοβαρό φάουλ, εν πάση περιπτώσει. Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση όλων των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήδη έχω εμπλακεί, και ο ίδιος προσωπικά, και θέλω να πιστεύω ότι το θέμα αυτό δεν θα πάρει την άγουσα για την Ολομέλεια. Και θα τελειώσει εδώ, διότι είναι και πολιτικά λανθασμένο, όχι σε σχέση μόνο με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Διεξάγονται συνομιλίες και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα και σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες. Ερώτηση: Ο κ. Μπαρόζο έχει αντιληφθεί τη δική σας επιχειρηματολογία; Απάντηση: Λόγω των διακοπών του Πάσχα, θα συνεχίσουμε την κουβέντα μας με τον κ. Μπαρόζο.
Του έδωσα την πληροφορία, τον έκανα κοινωνό αυτής της υπόθεσης και, βεβαίως, εγώ θα επιμείνω να το κουβεντιάσουμε στα σοβαρά αυτό το ζήτημα. Ερώτηση: Ο κ. Φούλε είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κυπριανού πριν από λίγες ημέρες. Του απέκρυψε την κίνησή του; Απάντηση: Δεν νομίζω ότι είναι σωστό από πλευράς μου να πω τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος, διότι είναι σε γενικές γραμμές από τηλεφώνου που με ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία. Αυτή τη στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών είναι στη Ουάσιγκτον. Δεν πιστεύω να υπονοείτε ότι υπάρχει περίπτωση να έδωσε πράσινο φως ο Υπουργός Εξωτερικών για να γίνει μια τέτοια κίνηση.
Ερώτηση: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, την κίνηση αυτή ο κ. Φούλε την έκανε στις 17 Μαρτίου, δηλαδή δέκα μέρες προηγουμένως. Υπήρχε κάποια ενημέρωση από πλευράς της Κομισιόν προς την Κυπριακή Δημοκρατίας; Οι δικές σας Υπηρεσίες το ήξεραν; Απάντηση: Όχι βέβαια, καμία ενημέρωση. Απολύτως καμία ενημέρωση. Αν είναι ο Επίτροπος που έκανε την κίνηση, αποτελεί μονομερή ενέργεια από πλευράς του. Και αυτό μας δυσαρεστεί, όπως σας είπα.