25/3/10

Χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον

25/03/2010
 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας κ. Μάρκος Κυπριανού πραγματοποιεί από χθες Τετάρτη τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Κυπριανού είχε χθες το πρωί συνάντηση με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής στην παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής, Δημοκρατικού Βουλευτή κ. Howard Berman και της επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Επιτροπή, Βουλευτού κας Ileana Ros-Lehtinen.


Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την Επιτροπή για την παρούσα φάση του Κυπριακού και συζήτησε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου–ΗΠΑ στο πλαίσιο της εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Ακολούθως, απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής για το Κυπριακό και αντάλλαξε απόψεις για σειρά διεθνών θεμάτων. Αργότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών εκφώνησε ομιλία ενώπιον της δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations με θέμα: «Cyprus: Towards a Resolution?».

Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε το ακροατήριο για το Κυπριακό και την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων και ανέδειξε τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το κλειδί της λύσης του προβλήματος εξακολουθεί να βρίσκεται στην Άγκυρα. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε το ακροατήριο και για την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού Προέδρου, για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αναφέροντας ότι η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση της επιστροφής και ανοικοδόμησης της πόλης είναι σημαντική. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε χθες βράδυ σε ομογενειακές εκδηλώσεις του American Hellenic Institute (AHI) και του American Hellenic Education Progressive Association (AHEPA).