23/2/10

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

23/02/2010
«Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 49 πρατήρια σε όλη την Κύπρο. Η προμήθεια καυσίμων συνεχίζεται ομαλά και οι πρατηριούχοι να κάνουν δεύτερες ψύχραιμες σκέψεις και να αναστείλουν τα μέτρα τα οποία ταλαιπωρούν μόνο τους καταναλωτές και κανέναν άλλο», είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασχαλίδης κληθείς να σχολιάσει δήλωση των πρατηριούχων ότι αν ο Υπουργός αποσύρει το διάταγμα που εξέδωσε τότε και εκείνοι θα αποσύρουν τα μέτρα που έχουν πάρει, είπε: «Όταν θέλει ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων να επικοινωνήσει με τον Υπουργό ή το Υπουργείο επικοινωνεί απευθείας όπως ήξερε τόσο καιρό. Αναμένουμε. Αν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας γνωρίζουν τα τηλέφωνά και τη διεύθυνσή μας».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πρατηριούχοι ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση στη Συμβουλευτική Επιτροπή δεν ήταν ομόφωνη, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «η διαδικασία που ακολουθείται ή ποιοι υποστήριξαν το α ή το β είναι εσωτερική εργασία του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Υπουργού και κανενός άλλου. Πουθενά στο νόμο δεν αναφέρεται ότι θα εκδίδεται διάταγμα μετά από συνεννόηση και/ή διαβούλευση ή έγκριση του Συνδέσμου Πρατηριούχων. Αλίμονο αν γινόταν κάτι τέτοιο».


Πρόσθεσε επίσης: «Η ουσία, η οποία, δυστυχώς, πάει να παραμεριστεί είναι μια: ήταν σωστός ο καθορισμός πλαφόν σε τρία καύσιμα; Ναι ή όχι; Αυτό δεν το αμφισβήτησε κανένας μέχρι στιγμής. Χθες βράδυ προσπαθούσαν πολλοί να πανικοβάλουν τον κόσμο. Δημιουργήθηκε ταλαιπωρία στους καταναλωτές παρά τις εκκλήσεις μου και παρά τις διαβεβαιώσεις μου, δυστυχώς. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και έτρεχε να βάλει καύσιμα».


Ο κ. Υπουργός είπε ότι λειτουργούν 49 πρατήρια σε όλη την Κύπρο, ότι η προμήθεια καυσίμων συνεχίζεται ομαλά και πρόσθεσε: «Οι φίλοι πρατηριούχοι να σκεφτούν ξανά, να κάνουν δεύτερες ψύχραιμες σκέψεις, να αναστείλουν τα μέτρα τα οποία ταλαιπωρούν μόνο τους καταναλωτές και κανέναν άλλο και την ώρα που θα τα αναστείλουν το Γραφείο μας είναι ανοικτό για να έρθουν να κουβεντιάσουμε οιονδήποτε θέμα θέλουν είτε για το θέμα του καθορισμού των τιμών είτε για οτιδήποτε άλλο τους απασχολεί».


Ερωτηθείς ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Εμείς εκδώσαμε ένα διάταγμα βάσει συγκεκριμένης νομοθεσίας. Εκπληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Εμείς κάναμε το καθήκον μας προς τους καταναλωτές».


Κάλεσε, εξάλλου, τους πρατηριούχους «να μην σπρώξουν την τύχη τους», εξηγώντας πως «υπάρχουν πιέσεις, τουλάχιστον στη Λεμεσό υπήρξαν δύο περιπτώσεις, για να πιεστούν πρατηριούχοι να κλείσουν».


Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση από τα δύο μεγάλα κόμματα να μεσολαβήσουν προς εκτόνωση της κρίσης, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως η κρίση δημιουργήθηκε λόγω του πανικού.


Είπε ακόμη ότι «κατηγορηματικά σας διαβεβαιώνω ότι κανένας πρατηριούχους όταν πωλήσει στις τιμές του πλαφόν δεν θα ζημιώσει. Απλώς κάποιοι θα κερδίσουν λίγο λιγότερα», ανέφερε.


Εξάλλου, ο κ. Υπουργός επικαλέστηκε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο πωλήθηκε αέρας πρατηρίου για ένα εκατομμύριο ευρώ και διερωτήθηκε εάν οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι βιώσιμες.


Σε άλλη ερώτηση είπε πως ο ίδιος προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα και με ψυχραιμία και με θετικό τρόπο και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως Υπουργείο, εάν χρειαστεί. Εμείς λέμε, όμως, ότι αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη. Είμαστε ικανοποιημένοι ότι μπορούν οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα καύσιμα. Τον κατάλογο των πρατηρίων που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις τον έχουμε δώσει στη δημοσιότητα. Επίσης, οι καταναλωτές μπορούν να καλούν δωρεάν τη Γραμμή του Καταναλωτή 1429 και να πληροφορούνται ανά πάσα στιγμή ποια είναι τα πρατήρια που είναι ανοικτά και μπορούν να τους εξυπηρετήσουν στην περιοχή τους, ούτως ώστε να ταλαιπωρούνται λιγότερο ή να μην ταλαιπωρούνται καθόλου».


Ερωτηθείς τι προτίθεται να πράξει όταν λέει «οι πρατηριούχοι να μην σπρώχνουν την τύχη τους» σε σχέση με τις πιέσεις στις οποίες προβαίνουν έναντι συναδέλφων τους, ο κ. Υπουργός είπε πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρατηριούχοι σήμερα, πιο ψύχραιμα, θα κάνουν δεύτερες σκέψεις.


Τέλος, ερωτηθείς εάν ενδέχεται να τεθεί θέμα ανάκλησης αδειών εάν τα πράγματα φθάσουν στα άκρα, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Δεν θέλω να εκβιάσω κανέναν εξού και δεν δέχομαι εκβιασμό από κανέναν».