23/2/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

23/02/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Χριστόφια για τις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα αύριο μεταξύ των δύο ηγετών. Προσβλέπουμε σε αυτό, θα είναι μια ενδιαφέρουσα μέρα». Πρόσθεσε ότι αργότερα σήμερα θα επισκεφθεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ερωτηθείς για την αυριανή μέρα, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Θα υπάρξει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από πλευράς του ο κ. Χριστόφιας επιθυμεί να επικεντρωθεί στα θέματα οικονομίας».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει και άλλος γύρος εντατικών συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε περισσότερες συναντήσεις, ωστόσο, είπε, θα γίνουν τέσσερεις συναντήσεις τελικά εντός πέντε εβδομάδων.

Ερωτηθείς είπε ότι μια λύση στο Κυπριακό είναι εφικτή, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν πάνω σε διάφορα θέματα.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των συνομιλιών, είπε ότι ούτως ή άλλως θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα αλλάξει κάτι στη διαδικασία των συνομιλιών στην περίπτωση «εκλογής» του Ντερβίς ΄Ερογλου, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη. Όποιος κερδίσει θα ηγηθεί της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Αν είναι ο κ. Ταλάτ θα υπάρξει συνέχεια, αν είναι ο κ. ΄Ερογλου δεν ξέρουμε πώς θα το προσεγγίσει. Θα περιμένουμε να δούμε».