19/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη κατά την απονομή των Βραβείων Περιβάλλοντος 2009 σε επιχειρήσεις, στη Λευκωσία
19/02/2010
Η συσχέτιση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των πλείστων αναπτυγμένων χωρών. Όροι, όπως αειφόρος ανάπτυξη, πράσινη οικονομία και βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν καν στο λεξικό. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η καταπόνηση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, κυρίως τα τελευταία 200 χρόνια, έχει οδηγήσει σε μια χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία, σε αντίθεση από ό,τι πολλοί νόμιζαν, έχει επηρεάσει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ισορροπία θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη του ανθρώπου στη γη.

Η σημερινή κοινωνία απαιτεί τη σύμπλευση κράτους και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Η αντίληψη ότι το κράτος από μόνο του μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα, έχει πλέον παρέλθει. Η Κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για να ενσωματωθεί η περιβαλλοντική διάσταση σε όλους τους οικονομικούς τομείς, όχι ως υποκατάστατο της καλής και ισχυρής πολιτικής για το περιβάλλον, αλλά ως απαραίτητο συμπλήρωμά της.

Απαιτούνται, όμως, περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να ενσωματωθούν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες στη σφαίρα της οικονομικής πολιτικής και να επιτευχθεί μια διεθνής βιώσιμη οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο όπως γίνει αντιληπτό από τον ιδιωτικό τομέα ότι οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η καλύτερη επένδυση, καθότι μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει τη διείσδυση οικολογικών προϊόντων στην αγορά και να πετύχει σημαντικές εξοικονομήσεις στα έξοδα παραγωγής. Μια επιχείρηση μπορεί να ισορροπήσει την οικονομική αποδοτικότητα με τη δημόσια ευθύνη της για τα κοινά, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι προοδευτικοί Κύπριοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν λάβει τα μηνύματα των καιρών έχουν εντάξει στις δραστηριότητές τους την προστασία του περιβάλλοντος, αφού έχουν αντιληφθεί ότι η εύρυθμη και κερδοφόρος δραστηριότητά τους είναι συνυφασμένη με τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κράτος στηρίζει και είναι αρωγός των εταιρειών και των οργανισμών σε αυτήν τους την προσπάθεια. Ένα μικρό δείγμα αυτής της στήριξης, είναι και η σημερινή απονομή των Βραβείων Περιβάλλοντος 2009 σε επιχειρήσεις.

Γνωρίζουμε ότι το χρηματικό ποσό που δίνεται δεν είναι μεγάλο. Είναι, όμως, συμβολικό. Με την απονομή των βραβείων αυτών, η Κυβέρνηση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να εντάξει στις οικονομικές του δραστηριότητες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Περιβάλλοντος για τη διοργάνωση αυτού του θεσμού, καθώς και όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς που υπέβαλαν συμμετοχή στο διαγωνισμό, ανεξάρτητα αν βραβεύθηκαν ή όχι.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση της απονομής των Περιβαλλοντικών Βραβείων 2009 σε επιχειρήσεις, γεγονός που υποδεικνύει τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος και από πλευράς του ιδιωτικού τομέα.