19/2/10

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

19/02/2010
Αναφορικά με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για το θέμα που συζητήθηκε στα πλαίσια της τελευταίας συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και το οποίο αφορά συγκεκριμένη περίπτωση αλλοδαπού, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει και να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:

(α) Κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ελέγχου, ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλα τα στοιχεία που ηγέρθησαν κατά τη συζήτηση, παρά τους αστήριχτους ισχυρισμούς του κ. Νεοφύτου για το αντίθετο.

(β) Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Νεοφύτου είναι ελλιπή και συνεπώς δεν απεικονίζουν την πλήρη αλήθεια για το ιστορικό της υπόθεσης του συγκεκριμένου αλλοδαπού. Εξάγεται έτσι το συμπέρασμα ότι είτε ο κ. Νεοφύτου επέλεξε να παρουσιάσει μόνο εκείνα τα στοιχεία που τον εξυπηρετούσαν, είτε η πηγή πληροφόρησης του, που ενδεχομένως προέρχεται από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, εσκεμμένα διέρρευσε τα στοιχεία με επιλεκτικό τρόπο, αποκρύβοντας έτσι σημαντικά στοιχεία για το ιστορικό της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται μόνο και μόνο από τους ισχυρισμούς του κ. Νεοφύτου περί δήθεν παράνομης παραμονής του αλλοδαπού στην Κύπρο για εφτά χρόνια, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 ο αλλοδαπός βρισκόταν στην Κύπρο νόμιμα.

(γ) Ο κ. Νεοφύτου όφειλε να γνωρίζει ότι η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα για τέτοια ευαίσθητα θέματα που αφορούν άσυλο, είναι από μόνο του γεγονός απαράδεκτο και καταδικαστέο, αφού κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι παράνομο αλλά μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τον αλλοδαπό. Ταυτόχρονα, εκπλήττει πραγματικά η επιλογή του κ. Νεοφύτου να δημοσιοποιήσει το θέμα με τρόπο που προάγει ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα στην κοινωνία.

(δ) Όσον αφορά την ουσία του θέματος, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών εξετάζοντας την πρώτη έκθεση που τέθηκε ενώπιον του για τον αλλοδαπό είχε αποφασίσει όπως αυτός απελαθεί. Όμως στη συνέχεια, μετά από δεύτερη έκθεση η οποία έθετε ενώπιον του επιπρόσθετα στοιχεία, ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε οδηγίες για ακύρωση των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης. Η δεύτερη έκθεση προέκυψε μετά από αίτημα του ιδιωτικού κολλεγίου, στο οποίο ο αλλοδαπός φοιτούσε ως μεταπτυχιακός φοιτητής, για παραχώρηση άδειας παραμονής στον αλλοδαπό ως φοιτητής. Η απόφαση του Υπουργού να αλλάξει την προηγούμενη απόφαση του λήφθηκε με το σκεπτικό να δοθεί η ευκαιρία στον αλλοδαπό να ολοκληρώσει τις σπουδές του αφού, σύμφωνα με βεβαίωση του κολλεγίου του, χρειαζόταν ακόμη μερικούς μήνες για να το πετύχει αυτό, και βασίστηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία όπως για παράδειγμα η προσκόμιση συστατικής επιστολής από τον καθηγητή του αλλοδαπού στην οποία βεβαιώνεται η καλή ακαδημαϊκή του επίδοση και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η προσκόμιση της βαθμολογίας του, το γεγονός ότι το κολλέγιο του είχε χορηγήσει πλήρη υποτροφία καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο αλλοδαπός ήταν ενεργό μέλος της κοινωνίας αφού εμπλεκόταν σε Πρόγραμμα για αιτητές ασύλου της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας «EQUAL» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι τόσο η πολιτική του Υπουργείου όσο και του Υπουργού Εσωτερικών θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε αρχές που αποσκοπούν στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας, αρχές στις οποίες βασίζεται και τις οποίες προάγει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.