10/2/10

Απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

Απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε ανακοίνωση της ΣΕΚ με τίτλο «Να μπει φρένο στο ρουσφέτι»
10/02/2010

Με πραγματική έκπληξη έχω διαβάσει την ανακοίνωση της ΣΕΚ με τίτλο “Nα μπει φρένο στο ρουσφέτι”. ΄Εκπληξη για το ύφος, το χρόνο, αλλά και για τα όσα καταλογίζονται προσωπικά σε μένα ως Υπουργό Εργασίας, αλλά και, κατ΄ επέκταση, στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι.

Είναι καλά γνωστό στη ΣΕΚ ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την πρόσληψη ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού έχουν τα Τμήματα, οι Υπηρεσίες ή οι Οργανισμοί στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγονται οι υπό πλήρωση θέσεις. Οι δε διαδικασίες πρόσληψης καθορίστηκαν με αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού, στην οποία μετέχουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η αρμοδιότητα του Υπουργείου και, συγκεκριμένα, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αρχίζει και τελειώνει με την ετοιμασία των καταλόγων των ατόμων που θα παρουσιαστούν για συνέντευξη. Είναι, επίσης, πολύ καλά γνωστό ότι ο κατάλογος ετοιμάζεται με βάση αυστηρά κριτήρια που είναι τα ακόλουθα:
· αρχαιότητα εγγραφής,
· αντιστοιχία επιθυμητού επαγγέλματος από μέρους του ατόμου με την υπό πλήρωση θέση,
· αντιστοιχία Σχεδίων Υπηρεσίας για την υπό πλήρωση θέση με τα προσόντα των υποψηφίων.

O δε κατάλογος ετοιμάζεται με βάση τα εξής ποσοστά:

· 50% υποψήφιοι από την κατηγορία των ανέργων,
· 25% από την κατηγορία των εργαζομένων που ζητούν καλύτερη εργασία και
· 25% από τις ειδικές περιπτώσεις.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι σημερινή και δεν επινοήθηκε από την Υπουργό Εργασίας. Συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τη γνωρίζουν πολύ καλά. Η σημερινή Υπουργός Εργασίας στη μόνη ενέργεια στην οποία έχει προβεί, ενεργώντας πλήρως στο πνεύμα του προγράμματος διακυβέρνησης για μεγαλύτερη διαφάνεια στα θέματα προσλήψεων, είναι ότι ανέλαβε πρωτοβουλία έτσι ώστε η υφιστάμενη διαδικασία εγγραφής και παραπομπής ωρομισθίων να εκσυγχρονιστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, με οδηγίες μου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συναντήθηκε και με τους Γ.Γ. των εμπλεκόμενων κλαδικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών, τους οποίους ενημερώσαμε για τις προθέσεις μας όπως και για τα βήματα που θα ακολουθηθούν με στόχο να καταθέσουμε ενώπιόν τους μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα ενημερώσαμε την ΣΕΚ γι΄ αυτό το θέμα.

Είναι ακριβώς γι΄ αυτό που μου έχουν προκαλέσει έκπληξη οι δηλώσεις της ΣΕΚ και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίθεσης στο πρόσωπό μου, όταν με δική μου πρωτοβουλία ξεκίνησε η διαδικασία για εκσυγχρονισμό και μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα που δεν είναι σημερινό. Γιατί η ίδια ευαισθησία και επίκληση για την ευθύνη του Υπουργού Εργασίας να δημιουργήσει θεσμούς, Νόμους και κανονισμούς δεν επιδείχθηκε προηγουμένως;

Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού στα διάφορα Τμήματα του Υπουργείου, το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι οι επιτροπές πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού στα διάφορα Τμήματα του Υπουργείου συγκροτούνται από τους οικείους Διευθυντές και καμία ανάμιξη δεν υπάρχει από τον Υπουργό είτε στη σύνθεση των επιτροπών είτε στις διαδικασίες πρόσληψης.