22/2/10

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για την έκδοση Διατάγματος Καθορισμού Ανώτατων Τιμών Λιανικής Πώλησης Πετρελαιοειδών

22/02/2010
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση Διατάγματος Καθορισμού Ανώτατων Τιμών Λιανικής Πώλησης Πετρελαιοειδών που αφορά στη βενζίνη 95 οκτανίων, τη βενζίνη 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης.



Η ανακοίνωση της έκδοσης Διατάγματος και οι σχετικές δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη προς τους δημοσιογράφους έγιναν στο περιθώριο των εργασιών της 42ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς αναφορικά με την έκδοση Διατάγματος, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Εκδόθηκε σήμερα Διάταγμα για τρία καύσιμα – τη βενζίνη 95 οκτανίων, τη βενζίνη 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης. Η ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης, που καθορίστηκε από το Υπουργείο περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, αφορά στη βενζίνη 95 οκτανίων σε 95 σεντ το λίτρο, τη βενζίνη 98 οκτανίων σε 97 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σε 87.5 σεντ το λίτρο.

Μετά την έκδοση είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Πρατηριούχων, ο οποίος μου είπε για κάποιες προθέσεις τους, καθώς επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ. Αφού τους μίλησα, έλαβα λίγα λεπτά αργότερα ένα τηλεομοιότυπο με το οποίο μου ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι έχουν και κάποιες σκέψεις για αναστολή λειτουργίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τους εξήγησα τους λόγους για την έκδοση και τους έδωσα και κάποια στοιχεία».

Κληθείς να αναφέρει πώς προτίθεται να αντιδράσει το Υπουργείο Εμπορίου στις προθέσεις των πρατηριούχων για αναστολή των εργασιών τους, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε: «Δεν εκδίδεται Διάταγμα αναλόγως των προθέσεων των πρατηριούχων ή οποιουδήποτε άλλου. Το Διάταγμα είναι Διάταγμα και ισχύει και θα τύχει σεβασμού από όλους».


Ερωτηθείς ως προς το πόσο καιρό θα ισχύσει το Διάταγμα, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι αυτό ισχύει άμεσα και ότι η περίοδος ισχύος θα είναι οκτώ ημέρες.

Σε ερώτηση κατά πόσον ενδεχομένως να υπάρξει και επανάληψη του Διατάγματος αν δεν πειθαρχήσουν στις οκτώ μέρες που αυτό θα είναι σε ισχύ, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε: «Πρώτον, το Διάταγμα ισχύει για οκτώ μέρες. Είμαι θετικός άνθρωπος, μου αρέσει να βλέπω θετικά τα πράγματα. Έτσι, ας μην θέτουμε υποθετικές ερωτήσεις, αν συμβεί το άλφα ή αν δεν συμβεί το βήτα. Να περιμένουμε να περάσουν οι οκτώ ημέρες. Θα δούμε τις νέες αφίξεις καυσίμων που θα υπάρξουν εντός των ημερών – αντιλαμβάνομαι κάποιοι παραλαμβάνουν σε δύο μέρες, άλλοι σε τέσσερις ημέρες – θα γίνει ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή και ανάλογα θα πράξουμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, επηρεάζονται λίγοι ή αν είναι μεγάλη η έκταση του προβλήματος, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε: «Επηρεάζονται κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Παραδείγματος χάριν, στη βενζίνη 95 οκτανίων κάποιοι πωλούσαν 95.4 σεντ το λίτρο, 95.5 σεντ το λίτρο, 95.8 σεντ το λίτρο – αυτοί επηρεάζονται λιγότερο. Κάποιοι όμως πωλούσαν 96.2 σεντ το λίτρο και κάποιοι και 97.3 σεντ το λίτρο στη Λεμεσό – αυτοί επηρεάζονται περισσότερο».

Κληθείς να αναφέρει τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν όσοι δεν εφαρμόσουν το Διάταγμα, ο Υπουργός Εμπορίου επανέλαβε: «Είπαμε να είμαστε θετικοί, να μην κάνουμε τώρα εικασίες για το τι θα πάθουν αυτοί που δεν θα το εφαρμόσουν. Σίγουρα εμείς θα ελέγξουμε και θα πράξουμε ανάλογα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε ότι εφόσον ζητηθεί επίσημα συνάντηση από εμπλεκόμενους φορείς, αυτή «θα γίνει οποιαδήποτε ώρα και μέρα και νύχτα. Το γραφείο μας είναι πάντοτε ανοιχτό. Όχι όμως υπό απειλή ή εκβιασμό ότι θα ανασταλούν εργασίες. Από τη στιγμή που δηλωθεί ότι θα υπάρξει αναστολή εργασιών, δεν χρειάζεται να γίνει συνάντηση».

Σε ερώτηση κατά πόσον αναμένεται να ζημιώσουν τώρα με το πλαφόν οι πρατηριούχοι που αγόρασαν καύσιμα από τις εταιρείες πετρελαιοειδών σε συγκεκριμένες τιμές, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε αρνητικά και εξήγησε:
«Σίγουρα δεν θα ζημιώσουν. Ίσως να κερδίσουν λιγότερα. Είναι και θέμα μεταξύ των πρατηριούχων και των εταιρειών. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε και κάτι άλλο. Όταν ανέβαιναν οι τιμές και οι πρατηριούχοι ανέβαζαν και εκείνοι τις τιμές την ίδια στιγμή ή την επομένη, κέρδιζαν ή επέστρεφαν τα λεφτά στο Υπουργείο ή στους καταναλωτές»;

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο διαφαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλα, τελικά, τα κέρδη των εταιρειών, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Τα κέρδη είναι ικανοποιητικά. Η δουλειά η δική μας δεν είναι να καθορίζουμε επακριβώς το ποσό ή το ποσοστό κέρδους αλλά ο νομοθέτης είναι συγκεκριμένος. Δίνει εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου να παρέμβει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Εμείς νιώθουμε ότι οι προϋποθέσεις έχουν πληρωθεί και γι’ αυτό παρεμβήκαμε».

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον έχει ποσοτικοποιηθεί το όφελος για τους καταναλωτές, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε αρνητικά και εξήγησε ότι «γίνεται μια εργασία τώρα».