23/2/10

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων ΕΕ, στις Βρυξέλλες

22/02/2010
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων ΕΕ (ΣΓΥΕΣ), στην οποία η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη κ. Νικόλα Αιμιλίου.



Το Συμβούλιο ΣΓΥΕΣ, υπό την Προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου Βαρόνης Catherine Ashton, ανασκόπησε την κατάσταση στην Αϊτή και εξέτασε τη μέχρι σήμερα συνεισφορά της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πραγματοποίηση Διάσκεψης Δωρητών για την Αϊτή στις 31 Μαρτίου, στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την εντός του προσεχούς μηνός επίσκεψη στη χώρα από την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κοινοτική Επίτροπο Διεθνούς Συνεργασίας, Kristalina Georgieva.

Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, το θέμα της χρήσης πλαστών ευρωπαϊκών διαβατηρίων με αφορμή τη δολοφονία ανώτατου στελέχους της Χαμάς, στο Ντουμπάι, τον περασμένο μήνα. Οι Υπουργοί καταδίκασαν την παράνομη χρήση των ευρωπαϊκών διαβατηρίων και τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής σχετικής έρευνας. Τόνισαν δε ότι ενέργειες αυτού του είδους δεν συνάδουν με την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε και για τις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος που δημιουργήθηκε μετά από την επιβολή άρνησης εισόδου από μέρους της Λιβύης σε όλους τους υπηκόους των κρατών μελών Schengen ως αντίμετρο στην άρνηση εισόδου που επέβαλε η Ελβετία σε 180 Λίβυους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σε σχέση με την απελευθέρωση των δύο Ελβετών που τελούσαν υπό κράτηση από τις Αρχές της Λιβύης και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος μεταξύ ΕΕ και Λιβύης.

Στη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του Ιράν, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Δημοκρατία του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 18ης Φεβρουαρίου. Στο γεύμα εργασίας, οι Υπουργοί προέβησαν σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ουκρανία και σε στρατηγική συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας στο προσεχές μέλλον.

Τη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, της οποίας προήδρευσε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Miguel Moratinos, απασχόλησε κυρίως η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη, καθώς και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, σημειώνεται ότι απόψε στο πλαίσιο δείπνου εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, για τα αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.