19/2/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
19/02/2010
Όλο το πλέγμα των σχέσεων και της συνεργασίας που υπάρχει συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προσθέτοντας ότι στόχος των συζητήσεων είναι να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς είπε: «Πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις σε εποικοδομητικό κλίμα. Διήρκησαν πάρα πολλές ώρες οι δύο συναντήσεις διότι, ακριβώς, συζητήθηκε όλο το πλέγμα των σχέσεων και της συνεργασίας που υπάρχει με στόχο να εντοπιστούν και τα προβλήματα και μέσα από τη συζήτηση να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα». Πρόσθεσε ότι « ο λόγος που έχουμε περιορίσει τις δηλώσεις είναι σαφής: Το ΔΗΚΟ είναι μπροστά σε διαδικασίες και διεργασίες, θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, υπάρχει μια δεοντολογία και σεβασμός προς τις διαδικασίες των κομμάτων. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε πει να μη λέγονται περισσότερα».

Ερωτηθείς αν για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας υπάρχει καλύτερη επαφή μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου συνέστησε «σε όλους υπομονή, διότι αύριο συνέρχεται και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ. Όταν θα είναι όλοι έτοιμοι θα μπορούν να πουν και τις αποφάσεις τους και να κάνουμε και τα σχόλιά μας», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Πολλά λέχθηκαν δημόσια και δεν νομίζω ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις υπάρχει λόγος να γίνονται, ενόψει και του γεγονότος ότι έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις, έχουν λεχθεί κάποια πράγματα, βρισκόμαστε πολύ κοντά και στη λήψη αποφάσεων, για αυτό δεν πρέπει να παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη διαδικασία. Είναι και θέμα σεβασμού και δεοντολογίας».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που τον φέρουν να προβαίνει σε κοινές δηλώσεις με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ ο κ. Στεφάνου τις χαρακτήρισε φήμες.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικοινώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφορικά με το θέμα του χθεσινού ψηφίσματος της Βουλής για το θέμα των εγγυήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ναι, υπήρξε μια επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με διακριτούς ρόλους και διακριτές εξουσίες. Από τη στιγμή που υπάρχει μια διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι θέμα της Βουλής και των κομμάτων και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό».

Ερωτηθείς αν αυτή η κίνηση από πλευράς του κ. Ταλάτ προβληματίζει, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε τα πράγματα σχετικά με το θέμα του ψηφίσματος. Απ΄ εκεί και πέρα είναι στην εξουσία της Βουλής και των κομμάτων να πράξουν αυτό που νομίζουν καλύτερο - όπως και έπραξαν. Έχουν εγκρίνει το ψήφισμα που έχουμε διαβάσει όλοι».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο ο κ. Ταλάτ έχει θέσει το θέμα υπό μορφή απαίτησης ή υπόδειξης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Για διάφορα θέματα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Όμως ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα».