3/2/10

Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας 03/02/2010

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου και η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έδωσαν χθες στο Υπουργείο Παιδείας κοινή συνέντευξη Τύπου.



Κατ’ αρχάς ο Υπουργός Παιδείας καλωσόρισε στην Κύπρο την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας και εξέφρασε τη χαρά του γιατί είναι εδώ στην Κύπρο τονίζοντας ταυτόχρονα το πόσο επιτυχής ήταν η επίσκεψη μέχρις εκείνη τη στιγμή. Και πρόσθεσε:

«Χθες είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το μέλλον της εκπαίδευσης και ποια είναι τα οράματα της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς την παιδεία που πρέπει να αναπτύξουμε. Σήμερα είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για διάφορα θέματα, αλλά κυρίως η συζήτηση σήμερα επικεντρώθηκε στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες. Κάναμε μια εκτενή ενημέρωση για όλα τα μέτωπα κατά μήκος των οποίων επιχειρούμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τσάκαλος έκανε μια ενημέρωση ως προς το που φθάσαμε, είναι γνωστό ότι έχουν παραδοθεί τα Αναλυτικά Προγράμματα και είμαστε στην τελική φάση της συγγραφής του ενιαίου κειμένου για όλα τα μαθήματα, και συμφωνήσαμε με την κα Διαμαντοπούλου ότι θα συγκροτήσουμε μια μικτή Επιτροπή οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία και στις δύο χώρες και θα διασφαλίζει τον συντονισμό αλλά και επίσης την παραγωγή νέου υλικού που επίκειται πια καθώς θα περάσουμε σύντομα στη φάση της παραγωγής νέου υλικού το οποίο να πραγματώνει τα Αναλυτικά Προγράμματα.

Έχουμε συμφωνήσει ότι σύντομα θα προχωρήσουμε σε μια ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα θέματα παιδείας. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα και στο πλαίσιο αυτό έγινε μια συζήτηση κάποιων θεμάτων τα οποία μας απασχολούν για τα οποία πάλι συμφωνήθηκε ότι κάποιες υπηρεσιακές επιτροπές θα μας φέρουν προτάσεις για λύση.

Είμαι ευτυχής για την επίσκεψη και προσβλέπω στη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο σε όλα αυτά τα πολύ σημαντικά μέτωπα που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό της παιδείας μας.

Η κα Διαμαντοπούλου στη συνέχεια δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα Κυβέρνηση αλλά μέσα σε μια οικονομική δίνη με πολλά και μεγάλα προβλήματα έχει γίνει σαφές ότι η προτεραιότητα του Πρωθυπουργού δίνεται σε κοινωνικούς τομείς με κορυφαίον αυτόν της παιδείας. Γι’ αυτό υπάρχει και ειδική χρηματοδότηση αλλά και προτεραιότητα που αφορά μεγάλες αλλαγές στο σύνολο της παιδείας ξεκινώντας όμως από το νηπιαγωγείο την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μου με την ιδιότητα της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Έρευνας και Τεχνολογίας και Θρησκευμάτων, η νέα πολιτική είναι ότι στο Υπουργείο Παιδείας ενσωματώνονται όλες οι μεγάλες στρατηγικές Διά Βίου μάθησης που είναι ένας από τους βασικούς στόχους και της Λισαβόνας αλλά και όλο το χαρτοφυλάκιο της έρευνας και τεχνολογίας.

Η επίσκεψη αυτή έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, χαίρομαι πολύ που ξεκινώ από την Κύπρο, στο χώρο της παιδείας είναι η πιο στενή συνεργασία, μάς ενώνει πάνω απ’ όλα η γλώσσα και ο πολιτισμός – βασικοί άξονες της παιδείας – αλλά και για ουσιαστικούς λόγους γιατί οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει ο Υπουργός και το Υπουργείο Παιδείας είναι προς τη σύγχρονη κατεύθυνση που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει ή βρίσκονται στη διαδικασία και είναι η ουσιαστική αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και των παιδαγωγικών μεθόδων, χωρίς αυτή την αλλαγή καμιά άλλη αλλαγή δεν μπορεί να αποδώσει και αυτό είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και βεβαίως έχουμε δυνατότητα αμοιβαίου οφέλους από τη δουλειά που έχει γίνει και στις δύο χώρες.

Συζητήσαμε τα επί μέρους ζητήματα που αφορούν Κύπριους και Ελλαδίτες φοιτητές για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και το θέμα του Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο θα ανανεωθεί το 2010. Συμφωνούμε και οι δύο ότι είναι πολλά τα θέματα τα οποία μπορούν και πρέπει να προστεθούν ώστε η συνεργασία να γίνει όσο γίνεται πιο αποδοτική. Επίσης οφείλω να πώ ότι χθες έγινε μια εξαιρετική συζήτηση σε κατάμεστη αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Στη συνέχεια κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, των αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να γίνει προαιρετικό από υποχρεωτικό, ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, η κα Διαμαντοπούλου είπε: «Δεν έχει μπει τουλάχιστον στη δική μας ανάλυση αυτό το θέμα και υπάρχουν πολλές συζητήσεις που αφορούν τη δυνατότητα επιλογής για τα παιδιά που δεν θέλουν να έχουν ένα μάθημα με ομολογιακά και κατηχητικά χαρακτηριστικά, κυρίως βεβαίως παιδιά που προέρχονται από άλλα δόγματα. Όσο αφορά όμως την τελική θέση μας θα την διατυπώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει και ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η σύνθεση του ελληνικού σχολείου.

Κληθείς να εκφράσει τη δική του θέση πάνω στο ίδιο θέμα ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Εμείς έχουμε πολιτική ότι όποιος θέλει να ζητήσει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών έχει δικαίωμα να το πράξει και απαλλάσσεται».