3/2/10

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην τέταρτη ετήσια Διεθνή Διάσκεψη «Water and Energy Exchange».

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στη Διεθνή Διάσκεψη “The Water And Energy Exchange (WEX)”, στη Λεμεσό
03/02/2010

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην τέταρτη ετήσια Διεθνή Διάσκεψη «Water and Energy Exchange».

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετίσω τη Διάσκεψη, τα θέματα της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, όπου η λειψυδρία προκαλεί σοβαρά προβλήματα τόσο στην οικονομική ευημερία όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουν, όμως και παγκόσμια απήχηση, αφού η αλλαγή του κλίματος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους υδάτινους πόρους πολλών περιοχών του κόσμου.

Η ανάγκη για καινοτόμες, ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για την εξοικονόμηση νερού και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης νερού είναι πιο επιτακτική από ποτέ, κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν.

Η πρόσβαση σε νερό καλής ποιότητας και σε επαρκή ποσότητα αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για την καθημερινή ζωή του κάθε ανθρώπου, καθώς και για τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Η έλλειψη κατάλληλου νερού για οικιακή χρήση επηρεάζει την κατανάλωση και την υγιεινή δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Όπως φαίνεται και από την πρόσφατη σοβαρή υδατική κρίση στην Κύπρο, οι κλιματικές αλλαγές και, συγκεκριμένα, η λειψυδρία και η ξηρασία αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθιστώντας έτσι τον παράγοντα της διάθεσης νερού ακόμη πιο κρίσιμο. Επομένως, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές μας για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε σωστά και να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αυτές.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πλήρη επίγνωση των μελλοντικών προκλήσεων και, με την εφαρμογή μιας βιώσιμης υδατικής πολιτικής, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αειφορίας των υδάτινων πόρων μακροπρόθεσμα.

Πρωταρχικός στόχος είναι η εξασφάλιση αρκετών ποσοτήτων για ικανοποίηση των βασικών αναγκών του πληθυσμού σε πόσιμο νερό και η απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, με τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης. Παρά τα κατασκευαστικά έργα υδατικής ανάπτυξης που έχουν γίνει από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εξάρτηση της υδατικής κατάστασης από τη βροχόπτωση συνεχίζεται. Οι μακρές και συχνές περίοδοι ανομβρίας έχουν αποδείξει ότι η αποθήκευση του βρόχινου νερού στα φράγματα δεν αποτελεί εχέγγυο για την επάρκειά του μακροπρόθεσμα, αλλά επιτρέπει μόνο βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό.

Μέχρι στιγμής, βρίσκονται σε λειτουργία μια κινητή και δύο μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία επιπρόσθετων μονάδων μέχρι το τέλος του 2011 με στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής πόσιμου νερού.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη χρήση άλλων μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό για την κάλυψη των αναγκών της γεωργίας και τη σταδιακή ένταξή του στο υδατικό ισοζύγιο. Ολοένα και περισσότερες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού αξιοποιούνται για άρδευση υφιστάμενων γεωργικών καλλιεργειών, καθώς και για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων, αποδεσμεύοντας έτσι ίσες ποσότητες καλής ποιότητας νερού για την ύδρευση.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την άσκηση και εφαρμογή μιας βιώσιμης υδατικής πολιτικής είναι η διαχείριση της ζήτησης του νερού. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη βελτίωση της διαχείρισης της ζήτησης και μέτρα, όπως η μέτρηση της κατανάλωσης νερού και η κλιμακωτή τιμολόγηση, προγράμματα για μείωση των διαρροών, βελτιωμένα συστήματα άρδευσης, μέτρα προώθησης υδατικής συνείδησης και ορθής χρήσης του νερού, επιδοτήσεις για εξοικονόμηση πόσιμου νερού και πολλά άλλα ήταν πάντα η παράδοση στην Κύπρο.

Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα συμπεράσματα και στα πορίσματα της Διάσκεψης αυτής και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις νέες ιδέες και εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες και όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση της Διάσκεψης αυτής. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει σημαντική επιτυχία και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες Διασκέψεις με παρόμοια αξιόλογα θέματα.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.