22/1/10

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νεοκλής Συλικιώτης

Yπουργός Εσωτερικών συμμετείχε, χθες, στο Άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Τολέδο
22/01/2010

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε, χθες, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που διοργάνωσε στο Τολέδο η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. Τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο και τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης και το θέμα της ένταξης των μεταναστών υπό το προίσμα της νέας Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστής ως Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας εκφράζει ρητά το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμόρφωση μιας Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής και τόνισε, παράλληλα, ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως εάν δεν διασφαλιστεί ότι μια τέτοια Κοινή Πολιτική θα έχει ως βάση την αλληλεγγύη και την ισότιμη κατανομή βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε, επίσης, ότι καθοριστικός παράγοντας για περαιτέρω πρόοδο στον τομέα αυτό είναι η πλήρης, αλλά και η πρακτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ταυτόχρονα, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε οτι θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και ενέργειες έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη δημιουργία ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012, αλλά και για να εφαρμοστούν πλήρως τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την παράνομη μετανάστευση, με προτεραιότητα τη σύναψη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμφωνίας Επανεισδοχής με την Τουρκία και τη Λιβύη. Τέλος, αναφερόμενος στις νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι αυτές δεν πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν εις βάρος των μικρών κρατών μελών, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν περισσότερη σύγκλιση απόψεων και συναίνεση.

Για το θέμα της ένταξης, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν υποχρέωση να προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους πολίτες εντός του οποίου θα γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των μεταναστών. Ο κ. Υπουργός υπέδειξε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού, και της ξενοφοβίας. Η επιτυχής ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής, συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, αφού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των οφελών που προσφέρει η μετανάστευση τόσο προς τις χώρες υποδοχής όσο και προς τους ίδιους τους μετανάστες και τις χώρες καταγωγής τους. Τέλος, ο κ. Συλικιώτης χαιρέτισε την πραγματοποίηση από την ισπανική προεδρία εξειδικευμένου Υπουργικού Συνεδρίου για την ένταξη τον ερχόμενο Απρίλιο , σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα αυτό.